Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ekonomiskt krismöte – mitt i succématchen

HIF:s ordförande Krister AzeliusFoto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Olympia kommer att var tomt i kväll.Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Andreas Granqvist.Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN

På väg mot mot en halv miljon kronor i biljettintäkter – till en stängd internmatch.

Samtidigt som den spelas kommer Helsingborgs IF att hålla ett styrelsemöte helt med fokus på klubbens svåra ekonomiska situation och där permitteringar sannolikt blir utgången.

– Korttidspermitteringar är en väsentlig del som vi kommer att diskutera, säger HIF:s ordförande Krister Azelius.

Den allsvenska premiären har skjutits på framtiden.

Ny preliminär seriestart är början av juni vilket innebär att en lång rad klubbar står utan sin huvudintäkt för april och maj.

De flesta allsvenska klubbarna är helt beroende av de allsvenska matchintäkterna för att hålla likviditeten flytande och klara av att betala löner, räkningar och så vidare.

Även för ekonomiskt hårt ansträngda Helsingborgs IF – som 2019 nådde sitt första ekonomiska plusresultat sedan 2014 – är den uppskjutna allsvenska starten ett hårt finansiellt slag.

Klubben jobbar på många håll för att hålla nere sedan tidigare rejält nedskurna kostnader samt leta efter nya intäktsmöjligheter.

En av dem är ett initiativ från klubbens officiella supporterförening Kärnan kallat #FullsattOlympia. På torsdagskvällen med start 18.00 spelar Helsingborgs IF en webb-tv-sänd intermatch på Olympia som arrangeras som en allsvensk match, med ett undantag.

Ingen publik får se matchen på plats.

Ändå säljs, på Kärnans initiativ, biljetter till matchen för 50 kronor styck och försäljningen går lysande.

Flera före detta HIF-spelare – som Olafur Skulason, Alejandro Bedoya, Mattias Lindström och Ardian Gashi – har bidragit genom att köpa biljetter.

Lagkaptenen Andreas Granqvist?

Han har köpt 50.

HIF kan dra in en halv miljon kronor

På torsdagskvällen hade över 8 000 biljetter sålts, vilket innebär att fjolårets allsvenska hemmasnitt på 8 344 med all sannolikhet passeras.

Klubben satsar mot 10 000 sålda, vilket skulle ge en halv miljon kronor i intäkter.

– Fantastiskt, säger klubbens ordförande Krister Azelius som dock inte kommer att kunna se internmatchen.

För samtidigt på torsdagskvällen håller Helsingborgs IF ett styrelsemöte helt inriktat på den ekonomiska situationen.

– Det stämmer, vi kommer att köra en mangling där på kvällen. Vi jobbar hela tiden med vår likviditet och får resultaträkning och analysera konsekvenserna av det som nu händer i världen. 

Klubbar runtom i Sverige permitterar nu både spelare och personal, kommer Helsingborgs IF också att göra det?

– Korttidspermitteringar är en väsentlig del som vi kommer att diskutera på mötet. Jag skulle tro att vi kommunicerar någonting kring vad vi kommit fram till under fredagen.

Känner spelarna till att permitteringar kan vänta?

– Absolut. Min bild är att spelarna inte bara är införstådda i det utan att det också är väl införstådda i helheten av vad som händer i vårt samhälle och vad det innebär, säger Krister Azelius.