Efter storstädningen – nu jagar HIF nyförvärv

Adil Kizil, chefsscout och talesperson för sportrådet i HIF.
Foto: BILDBYRÅN
Olof Mellberg, huvudtränare.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Alex Farnerud, en av spelarna som fick lämna HIF i veckan.
Foto: BILDBYRÅN

Fem spelare ut på en enda dag.

Nu jobbar Helsingborgs IF dag och natt för att ta Olof Mellbergs lagbygge till nästa nivå.

– Om man vill göra en sådan storstädning så förenklar det så klart processen om man har flera kontrakt som går ut, säger Adil Kizil chefsscout och talesperson för sportrådet i HIF.

Det var motorväg ut genom dörrarna på Olympia under onsdagen.

Först meddelade trotjänaren Markus Holgersson, 34, att han slutar och därefter meddelade Helsingborgs IF att ingen av de fyra spelare som satt på utgående kontrakt skulle erbjudas nya avtal.

Med det följde Alexander Farnerud, 35, Fredrik Liverstam, 31, Tobias Mikkelsen 33 samt Mamudo Moro, 24 efter Holgersson bort från Olympia.

Ett flöde ut av spelare ut från HIF som klubben aldrig skådat under en och samma dag.

HIF ska stärka truppen till 2020

Men det finns en andra sida av det myntet.

Anledningen till att ingen spelare fick förlängt kontrakt är att HIF nu ska ta nästa steg i det arbete som inleddes då Olof Mellberg i somras anställdes som ny huvudtränare.

Kort utryckt ska spelartruppen dels föryngras och dels fyllas med spelare som så väl det bara går passar in i det sätt Helsingborgs IF framöver vill spela fotboll.

Klubbens nya chefsscout Adil Kizil är talesperson för sportrådet i HIF.

– Jag delar bilden som Olof har av hur han vill bygga upp laget och jag delar bilden som Helsingborgs IF har över hur vi vill bedriva vår fotboll. Det känns som det är en process som satts i gång nu och det är inget som kommer att ta tre-fyra månader eller ett år, det är en längre process än så.

Angående de fyra spelarna som nu får lämna HIF säger Kizil.

 – Vi fick ta beslut i sportrådet att gå den här vägen och där är vi alla överens om att det här är rätt.

Nästa steg i Olof Mellbergs lagbygge

Helsingborgs IF vill att nästa steg i det nya lagbygget ska kunna tas så snabbt det bara går.

– Om man vill göra en sådan storstädning så förenklar det så klart processen om man har flera kontrakt som går ut, säger Adil Kizil.

Med tanke på att Helsingborgs IF i många år brottats med en svajig ekonomi, vilka möjligheter har ni att få in de spelare ni anser att ni behöver?

– Jag har inte exakta siffrorna. Men vi känner oss trygga och vet vad vi har att röra oss med ungefär. Och då blir det ännu viktigare att vi är noga i vad vi rekryterar. Vi måste använda våra pengar på rätt sätt och på rätt platser så att vi får ut maximalt av vad vi har, säger Adil Kizil.

Historiskt sett har den skrala ekonomin i Helsingborgs IF gjort att man i sportsligt svagare tider ofta värvat spelare som varit större eller mindre chansningar. Ibland har det gått bra, ofta har det inte lett till varken speltid för spelarna eller framgång för laget. 

Så ska det inte gå till i det Helsingborgs IF som nu byggs inför 2020.

– Det finns inte utrymme att chansa för oss, vi måste vara så säkra det bara går att en spelare är rätt för HIF och det som vi vill göra, säger Kizil och fortsätter.

– Just nu pågår ett extremt hårt arbete från alla oss runt sporten i HIF att kolla igenom spelarmarknaden. För ekonomin är som den är och vi kan inte köra på som vissa andra föreningar och välja och vraka. Då är det vi kan göra och måste göra att arbeta ännu hårdare för att verkligen pricka rätt i det vi tar in. 

Framtiden osäker för Banc 

Utöver de fem spelare som HIF nu meddelat att de lämnar klubben har man Ibrahim Bancé och Tashreeq Matthews på utgående låneavtal.

Enligt vad Kvällsposten erfar återgår Matthews till Borussia Dortmunds organisation. Vad det gäller Ibrahim Bancé,  som HIF har köpoption på från ASEC Mimosas från Elfenbenskusten, säger Adil Kizil:

– Just nu har vi ingenting att säga. Det är samtal som pågår och vi gör en utvärdering av säsongen och sedan tar vi ett beslut innan spelarna går på ledighet. 

Är Bancé fortfarande med i pipelinen för 2020?

– Så länge vi inte kommunicerat ut något annat så är han fortfarande en Helsingborgsspelare och eftersom vi inte tagit något beslut är det fortfarande aktuellt.

Adil Kizil kom själv nyligen till Helsingborgs IF efter många år som sportchef i Dalkurd. Sedan dess har flera Dalkurdspelare ryktats vara på väg till HIF, senast Robin Tranberg.

– Jag har läst att princip varje Dalkurdspelare som lämnar är på väg till Helsingborg. Så är det inte. För oss handlar det inte om att ta spelare från Dalkurd bara, utan det handlar om att plocka det som vi tycker passar in i Helsingborg. Sedan om det är från Dalkurd eller om det är från Norge eller vad som helst spelar ingen roll, säger Adil Kizil.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.