Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter SM-guldet – stor coronasmitta i Malmö

Foto: ANTON UNOSSON / BILDBYRÅN

Coronaviruset har tagit ett järngrepp om Malmö FF. 

Enligt uppgifter till Kvällsposten är smittan utbredd inom laget.

– Det är nog maximalt sju-åtta spelare från A-truppen som ska träna på tisdag, säger en källa i klubben. Flera av varandra oberoende källor bekräftar också att ett stort antal spelare i MFF:s A-trupp har testats positiva för Covid-19. 

Senare under måndagskvällen bekräftade MFF nyheten på sin hemsida.

Efter att Malmö FF säkrade klubbens 21:a allsvenska titel mot Sirius den 8 november var det glädje och jubel i både omklädningsrummet och hos supportrarna. Vilt jublande spelare kramade om varandra och firade med sedvanliga guldscener inne i kulvertarna på Eleda Stadion. 

Glädjen skulle visa sig bli kortvarig – efter att ha uppvisat vissa symtom testades lagkaptenen Anders Christiansen för corona i omklädningsrummet, samtidigt som resten av laget befann sig på spelarbussen på väg till en gemensam middag.

Beskedet kom snabbt: Christiansen test visade positivt besked och det gemensamma firandet ställdes in med omedelbar verkan. Malmö FF meddelade senare också att klubben ställde in verksamheten kring A–laget under landslagsuppehållet. 

Utbredd smitta i Malmö FF

I en intervju med isländska medier bekräftade sedan Arnor Traustason att han fått corona och därmed stannade hemma från landslagssamlingen.

Nu gör uppgifter till Kvällsposten gällande att ett stort antal spelare i Malmö FF har drabbats av corona och att smittan för tillfället är utbredd i A-truppen. 

– Det är nog maximalt sju-åtta spelare från A-truppen som ska träna på tisdag, säger en källa i klubben till Kvällsposten. 

Flera av varandra oberoende källor bekräftar också att smittan är utbredd inom laget och att ett stort antal spelare i A-truppen har testats positivt för Covid-19. På söndag spelar Malmö FF match mot Hammarby på Tele2 arena. 

Senare under måndagskvällen bekräftade Malmö FF smittspridningen på sin hemsida.

– Vi har varit noggranna med rutiner och säkerhetsåtgärder under hela året för att undvika smitta, men under det spontana guldfirandet efter matchen fanns det brister. Det är tydligt att vi har drabbats av ett lokalt utbrott i gruppen. Vi agerade omedelbart efter guldmatchen med självisolering för lag, stab och övrig personal, säger Niclas Carlnén, vd i Malmö FF.

Klubbläkaren Ola Svejme förtydligar hur klubben och spelarna agerat efter det första konstaterade fallet: 

– Ingen i vår organisation har behövt sjukvård, utan har varit i sina hem under sjukdomsförloppet. Utöver att vi har följt förhållningsreglerna har jag varit i kontinuerlig kontakt med läkare på Smittskydd Skåne. Gemensamt har vi lagt upp en plan för spelarna som inte har insjuknat att kunna återgå i aktivitet.

Klubben meddelar också att man varit i kontakt med både Svensk Elitfotboll, Sirius och Hammarby om den uppstådda situationen.