Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅNFoto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
 Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNFoto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
 Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Efter MFF:s mångmiljonaffär – infekterad tvist kring Sarfo

Publicerad

Malmö FF köpte Kingsley Sarfo för 13 miljoner kronor.

Enligt UNT är nu den säljande klubben Sirius i djup konflikt med den familj som via en fotbollsakademi i Ghana tog Sarfo till Sverige.

– Det finns oklarheter, säger Sirius ordförande Ove Sjöblom till UNT.

I somras köpte Malmö FF loss Sirius offensiva stjärna Kingsley Sarfo för 13 miljoner kronor.

En uppgörelse som först blev av efter segdragna förhandlingar.

Affären var komplicerad då den fotbollsakademi i Ghana, via vilken Sarfo kommit till Sverige, hade ekonomiska anspråk i affären.

Faktum är att detta gjorde förhandlingarna så komplicerade att Malmö FF för en tid helt lade ner Sarfo-spåret och bad Sirius och representanterna för akademin att komma tillbaka när man var överens.

Till slut kunde övergången bli av.

Tvist om 7,5 miljoner kronor

Men ännu är det frågetecken kring hur miljonerna ska fördelas mellan Sirius och Soccersolider, som akademin heter och som drivs av familjen Strand från Vellinge med Tom, 34 som främsta ansikte utåt. .

Enligt UNT handlar oenigheten om totalt 7,5 miljoner kronor, mer än hälften av övergångssumman.

– Vi för diskussioner om vissa saker med familjen Strand och den ghananska akademin. Vi har fått övergångspengarna från Malmö FF, men inte betalat ut det som ska tillfalla akademin och Strand enligt dem. Det finns oklarheter, säger Sirius ordförande Ove Sjöblom till UNT.

Det som gör att Sirius håller inne pengarna är att Uppsala-klubben ifrågasätter om akademin har rätt till del av försäljningssumman eller om den bara är berättigad till så kallat utbildningsbidrag, vilket är en mindre summa som klubbar som bedriver ungdomsverksamhet kompenseras med när spelare man fostrat säljs i senare led.

Den som enligt UNT företräder akademin och familjen Strand i tvisten är Marie Strand som till UNT säger:

– Sirius är inte villiga att hålla det som vi var överens om, vi har ett kontrakt. Har jag en överenskommelse så håller jag vad jag lovar och det är jättetråkigt för Sirius som jag verkligen har i mitt hjärta.

Malmö FF utanför tvisten

Malmö FF har fullföljt sina ekonomiska delar av affären och står utanför tvisten.

Till Kvällsposten sa Kingsley Sarfo så sent som i tisdags:

– De (familjen Strand) är min svenska familj. Jag har en agent som representerar mig i dag, jag är bara vän med familjen Strand nu. Jag ska träffa dem i dag, Marie är här och väntar på mig.

Och även till Sirius har Sarfo en god relation:

– Jag hade en fantastisk tid där och utvecklades på ett väldigt bra sätt. Jag hoppas att det fortsätter gå bra för dem.

Relaterade ämnen
Mattias Larsson
Mattias Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag