Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Ingen rolig del, jag tycker inte om det”

Höjdpunkter från Djurgården–Malmö
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Europaspel och guldjakt i allsvenskan. 

Malmö FF krigar på dubbla fronter, och har en bred trupp till sitt förfogande. 

Det ställer också Uwe Rösler inför tuffa beslut - där den tyska tränaren måste peta spelare han egentligen tycker förtjänar speltid. 

– Det är inte en rolig del av det här jobbet, säger han. 

Sedan den tunga bortaförlusten mot Gif Sundsvall i våras har Malmö FF slutat förlora fotbollsmatcher. Inför söndagens hemmamöte mot IK Sirius har skåningarna 16 raka tävlingsmatcher utan någon som helst förlust. 

Det innebär en placering överst i den allsvenska tabellen, fyra poäng före tvåan AIK.

Samtidigt har MFF även levererat bra resultat i Europa League-kvalet, med en 7-0–vinst mot Ballymena United hemma, följt av en 4-0–seger på bortaplan. 

– Det första hindret i Europa har vi tagit oss förbi. Jag är väldigt nöjd över sättet vi går vidare på, säger Uwe Rösler. 

– Nu går vi över till ligan och när man inte vinner på bortaplan sätter det extra press på oss att vinna hemma. Om vi tar tre poäng nu så blir poängen vi tog mot Djurgården bra. 

Alla tillgängliga – förutom Traustason

Under mer eller mindre hela vårsäsongen har Malmö FF plågats av flera olika skador.

Försvararna Rasmus Bengtsson och Lasse Nielsen har missat en rad omgångar, liksom mittfältarna Fouad Bachirou och Jo Inge Berget.

Dessutom har även Behrang Safari och Franz Brorsson dragits med skadeproblematik.

Men situationen har börjat ljusna rejält i Malmös sjukstuga. Förutom Arnor Traustason, som skadade sig i samband med toppmötet med Djurgården förra helgen, är alla spelare friska, krya och tillgängliga. 

Ett faktum som skapar en angelägen men tuff situation för Uwe Rösler, som måste peta spelare i sin trupp. 

– Det är det svåraste man gör som fotbollstränare. Det är inte en rolig del av det här jobbet och jag tycker inte om det. Speciellt när du har spelare som är väldigt bra och som kämpar hårt, säger den tyska tränaren..

Du har troligtvis den bredaste truppen i ligan, är det svårt att hålla alla spelarna nöjda? 

– Vi vill vara i Europa så ofta vi kan och vi vill vinna ligan. Då behöver vi den här truppen, som inte är en så speciellt stor trupp. Truppen är för stor om du har 30 matcher, men inte om du har 50. Det vi försöker uppnå kräver den här truppen.

– Förra året tappade vi två anfallare i två och en halv månad. Detta år har vi haft tre månader med tre centrala spelare skadade. Vi kan snabbt hamna i ett läge där det blir svårt att få ihop ett starkt lag var tredje dag, men det är inte ett problem just nu. Historiken visar att vår trupp inte är stor om vi spelar 50 matcher, den är bara stor om vi spelar 30 matcher.

Malmö FF:s kommande omgångar

IK Sirius (hemma)

Europa League: NK Domzale (hemma)

Östersunds FK (borta)

Europa League: NK Domzale (borta)

BK Häcken (borta)

”Vi måste vara smarta”

Liksom Malmö fick Sirius en tung start på årets allsvenska säsong och tidigare under våren gick Uppsalalaget bland annat sex raka omgångar utan någon seger.

Men vindarna har vänt på Studenternas IP, och de senaste åtta matcherna har slutat med tre segrar och ett kryss för Sirius.

Det innebär att Henrik Rydströms manskap återfinns i mitten av den allsvenska tabellen.

– De har förbättrats och de har några vapen. Vi känner till (Philip) Haglund sedan min första match förra året, när han var överallt. De har ingen rädsla och de har snabbhet nog att hota oss. Vi kan inte bara pressa, pressa och pressa. Vi måste vara smarta och försöka spela, säger Uwe Rösler.

– Men Sirius har förbättrats och resultatet mot Norrköping (seger med 1-0) var ett tecken på det. Jag tror att de är ett hot och vi måste vara vakna och i bra form för att ta tre poäng.

IK Sirius kommande omgångar

Malmö FF (borta)

AIK (hemma)

BK Häcken (borta)

Djurgårdens IF (borta)

IFK Norrköping (hemma) 

”Många lag försöker spela”

Själv gjorde Uwe Rösler debut i den allsvenska fotbollen förra året, när Malmö FF bortabesegrade just Sirius med 4-0. 

Sedan dess har den tyska tränaren hunnit lära sig ett och annat om svensk klubblagsfotboll. Bland annat att de allra flesta lagen försöker spela fotboll och sällan parkerar den berömda bussen. 

– I Sverige generellt finns en kultur där lag från alla olika delar av tabellen försöker att spela. I andra länder där jag har arbetat finns det lag som inte är intresserade av att spela, och de är svårast att slå, säger han.