Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dynamo Kiev i djup kris inför MFF-mötet

Sören Rieks jublar för Malmö FF Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Niclas Bendtner blev looser direkt för FCK. Foto: PER KJÆRBYE / FODBOLDBILLEDER
Foto: VALENTYN OGIRENKO / REUTERS

Malmö FF vann och hängde på i SM-guldstriden.

FC Köpenhamn och Lugano toksågas efter förluster.

Och hos MFF:s premiärmotståndare Dynamo Kiev är det storkris efter en tränarsparkning utan effekt och sex raka utan seger.

– Det är skönt att att ha en färsk seger i ryggen, säger MFF:s mittfältare Anders Christiansen inför torsdagens Europa League-drabbning.

Malmö FF hade en tuff första halvlek hemma mot IFK Norrköping.

Först i 40:e minuten vaknade MFF till och skapade tre chanser på två minuter som ändrade hela matchens prägel.

Efter paus var Malmö det bättre laget och Sören Rieks nick till 1–0 efter fin assist av Markus Rosenberg blev matchens enda.

På torsdag väntar nu Europa League-premiär i Ukraina mot Dynamo Kiev.

Ett Dynamo Kiev som genrepade med att förlora hemma mot fjolårets ligaåtta Desna med 1–2.

Ett resultat som bara var ett i raden av besvikelser i Kiev.

Så sent som 14 augusti, omedelbart efter att det stod klart att Dynamo missade Champions League efter förlust mot belgiska Club Brugge, fick tränaren Aleksander Khatsevich sparken.

Han ersattes då av klubbens mångårige sportchef Aleksej Mikhaylichenko.

Men någon sportslig bättring har inte skett.

Hemmaförlusten mot Desna föregicks av två kryss, bland annat mot jumbon Olimpik Donetsk som tagit två poäng på sju ligamatcher.

Dynamo Kiev är nu uppe i sex raka matcher utan seger, ligger 13 poäng bakom serieledande Sjachtar Donetsk och är hårt pressade inför matchen mot Malmö FF på torsdag.

Anders Christiansen tonar dock ner ligaspelets betydelse inför torsdagens Europa League-premiär.

– Det säger inte så mycket. Man kan inte jämföra Europamatcher och ligamatcher, det är två olika typer av fotboll, säger Christiansen men lägger också till.

– Men det är klart att det är mycket bättre att gå in till match på torsdag med en seger i ryggen än att ha förlorat. Det är helt självklart.

FCK har tre raka förluster

På andra sidan sundet debuterade Nicklas Bendtner för FC Köpenhamn borta mot lilleputtlaget Hobro, som tränas av den forne MFF-mittfältaren Peter Sörensen och har MFF-lånet Anel Ahmedhodzic som given mittback i startelvan.

Precis som Dynamo Kiev förlorade FCK med 1–2, siffror som faktiskt kunde varit ännu större.

Pinsamt var ordet för söndagen i Danmark.

BT:s sportchef Sören Klaestrup skriver om ett ”pinsamt nederlag” och Ekstrabladets Allan Olsen om en ”pinsamt svag” insats.

Förlusten var FCK:s tredje i rad efter 0–1 borta mot Ålborg innan landslagsuppehållet och 0–1 i returen borta mot Riga i Europa League-kvalet.

Men frågan är om inte det lag i Europa Leagues grupp B som har det allra värst är schweziska Lugano som i lördags åkte ur schweiziska cupen efter 0–3 borta mot andradivisionslaget Lausanne-Sport.

Efter sex spelade ligaomgångar ligger Lugano näst sist i ligan med fyra poäng varav tre togs i premiären.

Luganos tränare på väg att sparkas?

Sortin i cupen har väckt frågan om hur länge tränaren Fabio Celestini kan behålla sitt jobb.

– Det är ingenting jag lägger kraft att tänka på eftersom det inte är något jag kan påverka. Allt jag fokuserar på är att jobba med laget och våra prestationer. Det viktiga för mig är inte min position utan hur jag kan hjälpa laget att ta sig ur den här tunga trenden, säger Celestini till Corrirere del Ticino.

Medan Malmö FF:s gruppmotståndare i Europa League dras med stora problem fokuserar MFF kortsiktigt.

– För oss är det bara viktigt att vi har fokus på en match i taget. Är det allsvenskan vi ska spela ska vi ha fullt fokus mot den matchen, är det Europa League ska vi ha fullt fokus på det, säger Anders Christiansen och fortsätter.

– Vi kan inte fundera en sekund på Elfsborg på söndag som läget är nu. Nu är det 100 procent fokus på matchen i Kiev. Och efter att vi har spelat den matchen, förhoppningsvis med bra resultat, så kan vi börja titta mot Elfsborg. Och så fortsätter vi. En match i taget.