Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Drömmen om landslaget tog Sabovic till Ryssland

Besard Sabovic har siktet inställt på A-landslaget.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Sabovic fick sitt stora allsvenska genombrott i Mjällby.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Precis som Sabovic lämnade Aaron Lennon Kayserispor i somras.
Foto: PAUL GREENWOOD/SHUTTERSTOCK / PAUL GREENWOOD/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Efter succésäsongen med Mjällby i fjol lämnade Besard Sabovic för spel i Kayserispor. Trots rikligt med speltid i Turkiet valde 23-åringen ändå att dra vidare till ryska ligan i somras. Anledningen? Han vill bli uttagen i svenska landslaget.
– Jag skulle inte säga att ligan i Ryssland är bättre, men det känns som att landslaget har bättre koll där, säger mittfältaren.

Redan som 18-åring fick Besard Sabovic starta allsvenska matcher för Djurgården under Pelle Olssons ledning. Han gjorde mål borta mot IFK Göteborg och spåddes en lysande framtid. Men en korsbandskada under U19-EM i Georgien året därpå satte käppar i hjulen för den BP-fostrade spelaren. 

Han lånades ut till såväl moderklubben som Dalkurd innan han 2020 släpptes av Djurgården till allsvenska nykomlingen Mjällby – där mittfältaren fullkomligen exploderade.

Sabovic var en nyckelspelare i Sölvesborgslaget som överraskade slutade på en imponerande femteplats i tabellen. 

I vintras såldes Sabovic till turkiska Kayserispor där han blev lagkompis med två välkända namn i form av tidigare engelska landslagsmannen Aaron Lennon och forne supertalangen Manuel Fernandes. Trots att den sistnämnde spelat i klubbar som Valencia och Everton var Sabovic ovetandes om portugisen vid ankomsten till Turkiet.

– Jag hade faktiskt inte så bra koll på honom. När jag kom till Kayserispor visste jag ärligt inte vem han var, men både Fernandes och Lennon är stora personligheter och det var kul att se dem på nära håll, speciellt Aaron som var en av de mest seriösa i laget. Han var väldigt noga med allt och var verkligen inte i Turkiet för att ta det lugnt. Aaron Lennon var ett föredöme och precis som Fernandes brinner han fortfarande väldigt mycket för fotbollen, berättar Sabovic. 

Manuel Fernandes gjorde 56 matcher i Valencia.
Foto: Juan Manuel Serrano / SCANPIX SWEDEN

”Allt var inte topp utanför fotbollen” 

Kayserispor klarade sig med nöd och näppe kvar i turkiska högstaligan och Sabovic hade fått rikligt med speltid under sitt första halvår i klubben. Ändå flyttade han vidare till Moskvalaget Khimki i ryska Premier League i somras.

– Det var mycket som hände i Turkiet. Jag fick spela mycket mot slutet och den sista tränaren som vi hade gillade mig. Vi hade många tränarbyten, men jag gillade hur den sista ville att vi skulle spela. Det jag inte alltid var så nöjd med var det organisatoriska, jag kände inte att allt var topp utanför fotbollen. Det kom också en ny regel att det inte fick vara lika många utlänningar i lagen. Få ville lämna och då var det enklare för mig att göra det. Mitt mål är att nå A-landslaget och vägen dit är snabbare om man spelar i ryska ligan än i den turkiska. 

För att den ryska ligan håller högre kvalitet eller?

– Det skulle jag inte säga. Däremot så har vi många i landslaget som spelat eller spelar i Ryssland så det känns som att de har bättre koll där. 

Fyra allsvenska mål från mittfältspositionen blev det i Mjällby i fjol.
Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN

Kan välja Nordmakedonien: ”Fokus är på Sverige” 

Besard Sabovic är född i Sverige men har rötter från Nordmakedonien. Han har också representerat landet på U21-nivå. Men framför allt har det varit Blågult för BP-produkten som spelat för Sverige hela vägen upp till U21. Eftersom man inte blir låst till ett land förrän man gjort en tävlingslandskamp med A-landslaget har Sabovic därför kunnat spela för båda länderna. Medan Malmö FF:s Erdal Rakip nyligen gjorde klart med att representera Nordmakedonien efter att inte fått chansen av Janne Andersson är valet för Sabovic självklart.

– Mitt fokus är på Sverige. Det är verkligen kul att allt fler unga får chansen, nu är ju både Jesper Karlsson och Viktor Gyökeres med, säger 23-åringen som växt upp med Gyökeres och som även är jämngammal med Karlsson.

– Gör man det bra finns chanserna att komma med i landslaget. Det känns som att de har bra koll. 

Lagkamrat med Dagerstål 

Sabovic fick till en början i Ryssland stort förtroende, men hamnade sedan på bänken och har mest fått nöja sig med inhopp. 

– Det kändes väldigt bra i början, men vi vann inte direkt alla matcher och sedan gick det sämre för mig och jag har fått mindre speltid mot slutet. Det är aldrig roligt att inte få spela, men det är bara att förstå det och kriga på.

Som stöd i Khimki finns Filip Dagerstål som lagkamrat. Efter många år i Norrköping lämnade Dagerstål för ryska klubben i vintras och är given som en av tre centrala mittfältare i elvan.

– Det underlättar så klart jättemycket att ha Filip i laget. Ryssarna är inte bra på engelska, det pratar knappt språket alls. 

Men ni konkurrerar om samma position?

– Både ja och nej. Jag vill ju spela på positionen som sittande mittfältare alternativt som tvåvägsmittfältare, men här ser de mig bara som tia. 

Filip Dagerstål ett stort stöd för Sabovic.
Foto: JOSEFINE LOFTENIUS / BILDBYRÅN

I tabellen går det motigt för Moskvalaget som ligger sist i tabellen, inte helt olikt sitsen i Turkiet då Kayserispor också fick kämpa i botten. För Sabovic, som under sin uppväxt vann, vann och vann med BP, är det nu en utmaning att ofta förlora matcherna.

– Det är aldrig roligt så klart. Jag tänkte att det i Mjällby kunde bli samma sak eftersom vi var nykomling, men vi gjorde det väldigt bra. Men så klart att det är jobbigt att inte vara i toppen.

”Blev chockad att MFF var så underlägsna” 

Trots att Sabovic inte längre spelar i Sverige följer han allsvenskan noga och att Malmö FF föll med hela 4–0 mot ryska serieledaren Zenit var något som förvånade mittfältaren. 

– Jag blev chockad att MFF var så underlägsna. Jag trodde att det skulle bli mer match än vad det blev. Zenit är givetvis ett jättebra lag, men jag håller Malmö högt också, säger Sabovic som älskar att följa allsvenskan från utlandet.

– Jag tycker att det är skitintressant! Det är roligt att kolla på svensk fotboll så jag har bra koll. 

Viktor Gyökeres är likt Besard Sabovic fostrad i Brommapojkarna.