Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vaihos MFF-utspel: ”Det sitter i huvudena”

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

MALMÖ/STOCKHOLM. Tommi Vaiho blev stor hjälte för Djurgården i seriefinalen mot Malmö FF. 

Efter att Mohamed Buya Turay gett bortalaget ledningen räddade succémålvakten Markus Rosenbergs straff. 

Stockholmslaget kopplar därmed greppet i guldstriden efter 1-0-segern på Stadion. 

– De har ju bommat, det här var väl sjätte straffen. Det sitter i huvudet på dem, säger Tommi Vaiho. 

Djurgården var tre poäng före Malmö FF före söndagens ödesmatch, men drabbades att ett tungt bakslag inför drabbningen då Aslak Witry var tvungen att kasta in handuken på grund av skada.  

MFF inledde bäst och Markus Rosenberg var nära att ge hemmalaget ledningen efter en frispark, men anfallaren fick inte träff på bollen. 

Djurgården var dock inte ofarligt. Efter 30 minuter spelade testade Fredrik Ulvestad avslut från straffområdeslinjen. Avslutet gick dock utanför och ställningen efter den första halvleken var 0–0. 

Buya Turay spräckte nollan

Matchen blev dock inte mållös. Efter 15 minuter spelade i den andra halvleken passade Haris Radetinac fram Mohamed Buya Turay som tryckte in det förlösande ledningsmålet. 

Men inte långt därefter föll Andreas Christiansen i straffområdet och domaren pekade på straffpunkten. Markus Rosenberg klev fram – men missade. Tommi Vaiho fick en fot på den och Malmös sjätte raka straffmiss var ett faktum. 

– Ah, det är en räddning. Jag går åt vänster och hänger kvar med benet, han skjuter i mitten. De har ju bommat, det här var väl sjätte straffen. Det sitter i huvudet på dem, säger Tommi Vaiho. 

Det kastade saker på dig?

– Först kastade dem massa flaskor och sedan en sådan där pinne från en flagga i ryggen på mig. De gör det för att försöka psyka mig.

Var du ute och påminde honom om straffmissarna innan straffen?

– Nej, jag flyttade bollen bara. Inget snack.

Jacob Une Larsson orsakade straffen. 

– Historiskt sett har jag och Glenn Nyberg (domaren) en jättebra relation, det kommer vi fortsätta ha. Nu har jag sett bilder på det i en viss vinkel där det ser ut som att jag kommer i onödigt hög fart och möter honom, men jag vill ha en till snett bakifrån där man ser att de tinte finns någon som helst touch. Det gör inte det. Därför kände jag mig upprörd efteråt. Jag tänkte: ”Inte nu, inte den här matchen med den här ställningen”. Det där ingår i fotbollen, att man måste hantera det. Jag får tacka min skyddsängel Tommi Vaiho, säger Une Larsson. 

”Kan inte få nog med kärlek”

Hur hårt kramade du honom?

– Det är nog hur många gånger jag kramade honom hårt, snarare. Han kan inte få nog med kärlek. Det är jobbigt när man får så tuffa domslut mot sig i såna här matcher. Någonstans kändes det som att...när det inte var straff. Det kändes väldigt rättvist att den inte gick in.

Blev du påverkad?

– Man har väl lite svårt att fokusera en stund och överarbetar lite. Först tänker man ”fan vad orättvist”, sedan måste man hitta rätt anspänningsnivå. Det hade jag lite problem med en stund. 

Kopplar greppet

Malmö pressade därefter kopiöst för en kvittering. Men 0–1 stod sig till matchens slut. Därmed drygar Djurgården ut sin serieledning och kopplar ett rejält grepp om guldstriden. Dif har fyra poäng ner till tvåan AIK och sex poäng till trean MFF. 

– Det är såna här matcher som är roliga att spela. Fokus i 95 minuter. Det är lättare nu än mot AFC och Sirius när man inte har något att göra. Man har inget att göra och så smäller det i 90:e. Jag fick mycket bollar. Det är kul, säger Tommi Vaiho. 

Djurgårdens tränare Kim Bergstrand var nöjd efter vinsten. 

– Totalt sett har vi varit bättre än dem över båda matcherna. I dag var det jävligt jämnt. Men vi var bättre. Vi klarar av deras fysik och fart. De har ett lag som spelar väldigt mycket efter sin fysiska överlägsenhet. Den står vi upp emot bra. Och vi håller oss kalla i perioder, säger Bergstrand i C More. 

”Vi ska vinna ligan”

Matchens enda målskytt Mohamed Buya Turay var självsäker efter vinsten. 

– Vi ska vinna ligan. Det är säkert, säger anfallaren i C More. 

– Vi har ett bra lag från målvakterna upp till anfallet. Alla är fokuserade och hungriga. Alla vill vinna den här gången. Alla är så motiverade, fortsätter Buya Turay. 

Thomas Lagerlöf var så klart nöjd efter segern. 

– Vi kommer från en av de tuffaste bortamatcherna med tre poäng, vi håller ihop allt extremt bra och jobbar hårt. Vi räknade med att det skulle gasas från början, men vi lyckas gömma bollen och göra det bra. Det är en jämn match tills slutet när Malmö FF forcerar oss, säger Dif-tränaren. 

Uwe Rösler sa efter matchen att Djurgården hade en fördel som inte kvalar till Europa. Lagerlöf håller inte med. 

– Vi slipper Europa-matcherna, men vi mötte ett bra division 1-lag och fick en tuff match i torsdags. Uwe kanske inte håller med om det, men det här är ju Malmös målsättning, att spela i Europa och vara med här.

Vaiho stor hjälte för Djurgården