Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dissen mot Blåvitt: ”De har fallit bort”

Alla snackisar från Allsvenskan med Jonatan Pinheiro Diamant, Casper Nordqvist och Philip Gadd.
Franz Brorsson har blivit en nyckelspelare i MFF:s backlinje sedan återkomsten från Danmark.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Franz Brorsson och IFK Göteborgs Sargon Abraham i samband med en allsvensk match den 2 augusti.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Ett historiskt klassikermöte mellan Sveriges två giganter.

Men MFF-mittbacken Franz Brorsson tycker bataljerna mot IFK Göteborg börjat tappa sin tunga betydelse.

– De senaste tio åren har Göteborg fallit bort, säger han.

Franz Brorsson har varit en cementerad del av Malmö FF:s backlinje sedan återkomsten från Esbjerg och den danska fotbollen. 

Och det var borta mot IFK Göteborg i somras som den fina trenden drog i gång.

I sin första allsvenska match efter utlåningen fick Franz Brorsson starta på mittbacksplatsen. 90 minuter senare hade MFF fått revansch för cupfinalsförlusten, och vunnit med klara 3-0. 

– Jag kom in i det bra i somras sedan har det bara flutit på. Men jag blev lite förvånad själv, att jag skulle komma rakt in i det med tanke på att jag ändå var rätt långt ner i hierarkin, säger Franz Brorsson. 

– Men lite skador öppnade upp för chansen och så fick man ta den.

”Tuff spelare – det smäller på”

IFK Göteborg har genomgåt stora förändringar sedan 3-0-förlusten mot MFF.

På tränarbänken har Poya Asbaghi fått lämna och blivit ersatt med ett ansikte som är minst sagt bekant för Franz Brorsson – den tidigare U21-förbundskaptenen Roland Nilsson.

– Jag har haft ”Rolle” själv i U21 under två år. Det är mycket struktur och han är bra på att få fram budskapet till sina spelare, att göra jobbet. Om de kan följa sin matchplan kan det vara svårt att få hål på dem, säger Brorsson.

Dessutom har Göteborg hämtat hem landslagsmeriterade Pontus Wernbloom. En spelare Franz Brorsson aldrig tidigare mött.

– Nej, det har jag inte. Han har varit med ett tag, men jag har inte sett honom så mycket de senaste åren, säger Brorsson, och tillägger:

– Han är tuff och smäller på. Det är väl hans kännetecken. 

”En extra morot så klart” 

Mot Djurgården i måndags hade Malmö länge en stabil 2-0-ledning. Men dubbla mål via hörnor från stockholmarna la grunden till en sen vändning – till sist vann DIF matchen med uddamålet, 3-2

– Jag vet inte om vi fortfarande ligger plus på fasta situationer, men det tror jag. Vi har varit okej både på inkast och hörnor, säger Franz Brorsson.

– Hade vi inte släppt till något eller de hade nickat över hade folk inte kommit ihåg det, det får man köpa som spelare. Får de ett läge och missar blir det inget snack, men nu blir det mycket eftersom det hänt några matcher nu, som Norrköping sist. Men jag hoppas vi tagit den saken vid händerna nu och rett ut det.

Matchen mot IFK Göteborg blir en annorlunda historia där toppen möter botten. Blåvitt slåss för sin allsvenska överlevnad och vid förlust mot MFF riskerar göteborgarna att falla ner till en kvalplats. 

– Ja, det är också en liten extra morot så klart. Men vi fokuserar på att hålla avståndet neråt. Så klart finns det mycket rivalitet mellan klubbarna, säger Brorsson.

Hur ser ni på matchen mot Göteborg i spelartruppen? Historiskt finns det mycket rivalitet, men de har gått åt ett håll och ni ett annat?

– Ja, det är lite som HIF också. Där har vi kanske också tappat den riktiga riktiga rivaliteten, även om det är ett derby.

”Göteborg har fallit bort” 

Men trots Malmös serieledning och IFK Göteborgs kamp för allsvensk överlevnad.

När de båda storklubbarna möttes i cupfinalen tidigare under året var det Blåvitt som vann efter förlängning. Och visst sitter mötets starka historik kvar i väggarna, tycker Franz Brorsson.

– Historiskt kan ingen jämföra sig. Det är Göteborg och Malmö som är störst historiskt, sedan har Göteborg fallit bort på den sportsliga biten de senaste tio åren, säger han. 

– Men det är nog fortfarande mycket agg mellan supportrarna. Det tror jag inte försvinner. 

TV: Zlatans nya jättesuccé – tvåmålsskytt i derbyt mot Inter

Efter coronasjukdom gjorde Zlatan Ibrahimovic comeback i derbyt mot Inter. 39-åringen resultat? Två mål inom loppet av tre minuter direkt.