Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det viktigaste är att spela – oavsett klubb”

Erdal Rakip drömmer om utlandet igen - efter fotbollslyftet 2020
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Erdal Rakip under en match mot BK Häcken hemma på Eleda stadion 2020.
Foto: BILDBYRÅN

Fotbollslivet leker för Erdal Rakip, 25.

Mittfältaren vågar till och med börja spänna blicken mot utlandet igen.

– Absolut. Jag vill alltid komma ut så klart, säger han. 

Erdal Rakip lämnade egentligen Malmö FF i januari 2018 för att prova lyckan utomlands. Mittfältaren hamnade i Portugal och Benfica, innan han lånades ut till Premier League-klubben Crystal Palace.

Men det blev ingen succé utanför de svenska gränserna och ganska snabbt var Rakip hemma i Skåne igen.

Till en början gick det tungt. 

Under Uwe Röslers ledning säsongen 2019 blev Erdal Rakip bland annat petad under två månader. 

Anledningen? Han missade att markera Häckens Paulinho i samband med ett mål

”Får ta det som det kommer” 

Det stora fotbollslyftet kom i stället efter att Jon Dahl Tomasson klev in som Malmös huvudtränare förra året. Den allsvenska speltiden ökade direkt från 14 tillställningar säsongen 2019 till 26 under fjolåret, när MFF blev svenska mästare.

– Det betyder mycket så klart. När jag fick chansen så tog jag den, det förtroende från tränaren som jag fick är viktigt. Det är hårt arbete hela tiden, så får man resultat till sist, säger Rakip, som känner att han framför allt blivit en bättre bollvinnare de senaste åren: 

– Jag vinner mycket boll och spelar mycket framåt när jag får bollen, det har jag utvecklat. Jag spelar mer framåt än i sidled. 

Trots sin relativt unga ålder har Erdal Rakip redan hunnit bli svensk mästare fem gånger med Malmö FF. Han är ännu några guld bort från rekordinnehavaren Thomas Ravelli, som var med och vann det svenska mästerskapet åtta gånger under sin spelarkarriär.

Men fråga är hur många ytterligare guld det hinner bli. Rakip själv gör nämligen ingen hemlighet alls av att utlandet fortfarande lockar.

– Absolut. Jag vill alltid komma ut så klart, men jag tar det sakta. Jag försöker utvecklas mer och försöker spela mycket här, säger han.

– Vi får ta det som det kommer, ligan har inte ens börjat. Vi får se hur det blir vid slutet på säsongen.

Erdal Rakip när han återvände till MFF efter sitt korta utlandsäventyr.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Erdal Rakips nuvarande kontrakt med Malmö FF löper ut först i december 2022. Sedan sin allsvenska debut säsongen 2013 har han gjort över 170 tävlingsmatcher för MFF, där det blivit 17 mål och 18 assist.

Fullt så mycket speltid blev det inte när Rakip flyttade utomlands. Faktum är att han inte spelade någon A-lagsfotboll alls, varken i Portugal eller i England. 

Så när, eller om, det vankas nytt utlandsäventyr blir speltiden det allra viktigaste, säger han.

– Jag får hitta lite mindre steg och spela direkt. Det viktigaste är att spela matcher, det spelar ingen roll för vilken klubb. Så länge jag får spela så får jag visa vad jag går för, konstaterar Rakip, och tillägger:

– Vi får se hur det blir och vilket steg det blir. 

När Erdal Rakip lämnade MFF hade hans kontrakt med klubben löpt ut och avtalet med Benfica skrevs över fem år. Under sin korta utlåning till London och Crystal Palace fick Rakip meriterade Roy Hodgson som sin huvudtränare. 

Till en början fanns MFF-talangen med på Premier League-klubbens bänk, men när spelare återvände tillbaka från skador hamnade Rakip utanför truppen. Precis samma frysbox väntade när Rakip åkte tillbaka till Benfica – emellertid tränade han med klubbens B-lag.

”Känns jättebra att vara hemma”

Men bristen på speltid till trots.

Två år efter utlandsäventyret ser Erdal Rakip tillbaka på sin tid utanför hemmet i Malmö som lärorik.

Framför allt utanför fotbollsplanen.

– Man lärde sig mycket. Jag fick inte spela så mycket men utanför planen fick jag en annan roll. Man levde ensam, jag hade inte familjen eller vänner med mig där borta så utanför planen fick jag ta mer ansvar och ta hand om mig själv, säger Rakip, och tillägger att han uppskattar tryggheten som finns hemma i Malmö: 

– Det är klart, man har allt här. Man har familjen här, vännerna och språket. Men det är inte som att man lyckas varje gång man kommer tillbaka, men man trivs mycket bättre här. Man vet vad klubben har för förutsättningar och vad de vill; de vill vinna hela tiden.

– Sedan får man en extrahjälp här hela tiden, det hjälper mig jättemycket. Det känns jättebra att vara hemma och spela fotboll här i Malmö, säger Erdal Rakip.