Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det värsta som finns – det blir bara patetiskt”

Allsvenska juryn: ”Kommer förlora alla matcher som är kvar”
Markus Rosenberg jobbar numera som agent.
Foto: JENS CHRISTIAN
Rasmus Bengtsson och Jon Dahl Tomasson.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Ett år efter den numera mytiska matchen på Stadion mot Dynamo Kiev är Markus Rosenberg numera agent för bland andra Anel Ahmedhodzic, Simon Thern och Jesper Karlström.

Trots det följer han sitt hjärtas lag både privat och i arbetet. 

– Att hitta den vinnande mixen snabbt är imponerande, säger Rosenberg om Jon Dahl Tomassons MFF till Sydsvenskan.  

I november 2019 såg Markus Rosenberg slutet på en lång och framgångsrik spelarkarriär. De sista sex åren hade han tillbringat i sitt hjärtas Malmö FF, tagit klubben till två Champions League- och två Europa League-gruppspel, två avancemang i de sistnämnda och tre SM–guld. I sin sista match på Stadion gjorde Rosenberg två mål, där det sistnämnda i den 96:e minuten för evigt är fastetsat i Malmö FF:s historia. 

I november 2020 är Markus Rosenberg agent. Hans spelare representerar MFF, IFK Norrköping, Djurgården och Sirius, samtidigt som det finns ett erkänt och mycket medialt uppmärksammat intresse för en av dem – Anel Ahmedhodzic har omgärdats av flyttrykten till Chelsea, Milan, PSV och Ajax efter en mycket stark säsong i MFF:s mittlås. 

I en intervju med Sydsvenskan berättar Rosenberg om intresset för den talangfulle mittbacken, samt vad han anser vara det viktigaste vid ett kommande klubbyte:

– En klubb som har en plan där han ska spela och utvecklas är det viktigaste, det är inte svårare än så. Det finns folk som är ute och pratar om länder, de har inte varit fotbollsspelare själva. Ta bara allsvenskan lag för lag, det är helt olika fotbollsstilar. Så är det i alla andra länder. Därför ska det vara en klubb där Anel utvecklas, men så blir det alltid på den här nivån. En klubb lägger inte de pengarna, som Anel kommer att hamna på, efter att ha tittat på honom en gång. De kollar hur många gånger som helst, analyserar och lägger upp en plan. Den framför de till oss. Vi lyssnar på alla, säger Rosenberg och fortsätter: 

– I slutändan handlar det om olika faktorer. Anels känsla, men också att det är en uppgörelse mellan två klubbar. Det är inte så att Anel har ett kontrakt som går ut, det är upp till Malmö FF också.

”Det blir bara patetiskt”

Rosenberg har följt MFF nära under säsongen av både arbetsmässiga och supportermässiga skäl. Han berättar om hur Dahl Tomasson har implementerat ett helt nytt presspel i jämförelse med Uwe Rösler, samt hur man tänker och resonerar kring de unga spelarna. Det är mixen mellan vinnarmentalitet, spelsätt och arbetssätt med talangerna som imponerar på Rosenberg i tv-soffan. 

– Att hitta den vinnande mixen snabbt är imponerande. I Malmö FF:s DNA finns det att man ska satsa på spelare från de egna leden. Nu när jag själv ser hur U19-laget spelar inser jag vilka kvaliteter som finns. Kul att man ta kan tillvara på det ett år som detta. Även om man är ett storlag får man inte tappa det, säger Markus Rosenberg och fortsätter resonera kring den uteblivna speltiden för många av hans tidigare lagkamrater: 

– Det är bara att respektera Tomassons stil. Sedan kanske man inte tycker lika. Jag tycker egentligen att Rasmus Bengtsson kvalitetsmässigt är tillräckligt bra för att spela och jag tror att Anel vuxit ännu mer med ”Ralle” bredvid sig. Men som tränare tar man alltid beslut som inte alla tycker om. Ser man till helheten tycker jag att Jon Dahl Tomasson har gjort ett fantastiskt jobb. Sedan finns det saker som är mindre bra, men överlag ett fantastiskt jobb. Men det värsta som fanns när jag spelade själv var gamla spelare som sa att det var bättre förr. Det blir bara patetiskt. Jag är mycket hellre på den sidan som hyllar Jon Dahl Tomasson, speciellt efter det här året som varit så komplicerat.


Allsvenska juryn: ”Kommer förlora alla matcher som är kvar”