Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det var som att någon sköt mig”

Anton Tinnerholm.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Anton Tinnerholm.
Foto: ANDERS AHLGREN / BILDBYRÅN
Anton Tinnerholm.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Anton Tinnerholm.
Foto: JASEN VINLOVE / BILDBYRÅN

Anton Tinnerholm är mitt inne i karriärens tyngsta period. Med upp till ett års skadefrånvaro har han tid att grubbla.

En återkomst till allsvenskan är långt från given – men stödet från MFF-supportrarna värmer.

– Det hjälper mig i min rehab, säger högerbacken.

– Det var som att någon sköt mig.

Anton Tinnerholm beskriver en intensiv smärta. Han tog ner en boll på bröstet, satte ner foten i marken och kände direkt att någonting var fel.

Matchen mot Nashville SC den 3 oktober är den sista på väldigt länge. Smärtan kom från en avsliten hälsena och domen var stenhård: Nio till tolv månaders frånvaro.

– Efter ett par sekunder gjorde det inte ont längre men det känns så klart supertufft, säger Anton Tinnerholm.

”Har varit en jobbig tid”

Rehabiliteringen är påbörjad men det går långsamt framåt. Den första tiden var värst, berättar Tinnerholm.

– De första veckorna fick jag ligga på soffan med benet högt och röra lite på foten. Nu kan jag kötta lite i gymmet i alla fall och det känns roligt. Jag har egentligen aldrig haft någon större skada tidigare. Det är första gången jag upplever en motgång på det sättet. Det har varit en jobbig tid. Men jag har en jäkla motivation att börja träna nu igen.

Hur mår du?

– Det har varit mycket upp och ned den senaste månaden. Jag är normalt inte den personen som tänker så mycket men den senaste tiden har det blivit många tankar om karriären, kontrakt och allt möjligt sånt. Det blir väl att man tänker ett steg längre. När man hör hur länge man ska vara borta så börjar man tänka på mycket annat och på vad man ska göra i vardagen. Det blir mycket tid över. Samtidigt kan jag tillbringa mycket tid med familjen och det är så klart nice.

Tinnerholms kontrakt löper ut

Anton Tinnerholm kom till Malmö FF från Åtvidaberg sommaren 2014. I slutet av 2017 drog han vidare till New York City där han är kvar. Kontraktet löper ut efter nästa säsong.

– Jag siktar på att vara tillbaka i spel i juli någon gång. Men man vet aldrig, det beror på hur allt går. Man måste vara så försiktig. Man kan inte pusha på för mycket. Det är en seg skada med en tuff rehabperiod som går väldigt långsamt.– I juli har det gått lite mer än halva säsongen. Tanken är att jag ska kunna spela en hel del matcher nästa år innan mitt kontrakt går ut.

Får du mer hemlängtan med tanke på skadan?

– Samtidigt har jag fru och barn med mig här. Det är klart att man kan sakna övrig familj men det gör jag ju även utan skadan så det är inte direkt någon som har förändrats. Vi trivs jäkligt bra. Nästa år ska vi förhoppningsvis kunna få lite besök också så det är väl inte så att vi kommer närmare en flytt till Sverige bara för att jag blivit skadad.

Oviss framtid för Tinnerholm

Framtiden är oviss för familjen Tinnerholm. De kanske blir kvar i New York, eller så flyttar de någon annanstans i USA. Att återvända till Europa är inte heller uteslutet.

– Efter nästa år blir jag en free agent, som en vanlig bosman. Man får se lite vad som händer, om klubben vill ha kvar mig eller om man ska kolla på något annat. I och med att man inte kan spela så fylls huvudet av många sådana tankar. Samtidigt vet jag att jag har många år kvar. Jag vill ha fem år till på högsta nivå.

Börjar ni känna er så hemma i USA att ni kan stanna där även efter din fotbollskarriär?

– Det är på sätt och vis synd att man har vänner och familj hemma i Sverige. Vi trivs så jäkla bra i USA men när vår familj och många vänner är i Sverige så flyttar nog vi också tillbaka någon dag. Man ska aldrig säga aldrig, men jag tror det ska mycket till för att vi ska bosätta oss här efter karriären.

Det blir ett rätt stort steg att flytta från New York hem till Brokind...

– Det funkade bra att gå den andra vägen, sen får vi se hur det blir om man kommer tillbaka eller inte. Men ja, man kan lugnt säga att det är lite skillnad.

Finns det ett scenario där du aldrig spelar för en svensk klubb igen?

– Man vet ju aldrig vad som kommer hända. Och nu kommer det en skada från ingenstans som kan hålla mig borta upp till tolv månader. Jag vill inte utesluta någonting alls. Jag kan stanna här, jag kanske kommer till Sverige eller kanske spelar någon annanstans i Europa.

Tackar MFF-fansen för stödet

Vilket stöd har du fått sedan skadan?

– Det har varit mycket och det är jag väldigt tacksam för. Väldigt många MFF-supportrar har hört av sig och det är jag väldigt tacksam för.

– Jag var väl ingen särskild spelare där egentligen. Jag gjorde bara allt jag kunde varje match och varje träning. Det är väl någonting de uppskattade. Det är kul att höra från dem. Många skriver på sociala medier att jag ska komma hem, det är roligt att man gjort någon form av avtryck.