Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det kommer att vara jämn fajt hela vägen”

Max Svensson, årets stora utropstecken i Helsingborgs IF.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Olof Mellberg, ny HIF-tränare.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Olof Mellberg hade stor framgång med ett ungt BP.

Nu är Max Svensson en av de unga som under Mellbergs ledning ska ta Helsingborgs IF upp ur den allsvenska bottenstriden.

– Man märker att Olof är tydlig, han vet vad han vill och hur han ser på hur vi ska spela, säger årets stora HIF-succé.

Max Svensson, 21, är med sina fem mål och två assister en av den allsvenska comebacksäsongens stora utropstecken för Helsingborgs IF.

När Svensson plockades upp i HIF:s A-lag och sedermera debuterade var det under Henrik Larssons ledning 2016.

När ett HIF i kris i sommar återigen leddes av Larsson fick nya HIF-talanger som Armin Gigovic, Filip Sjöberg och och Ian Pettersson debutera.

När Larsson nu ersatts av Olof Mellberg är den senaste tränarens uppdrag att först rädda Helsingborgs IF:s allsvenska kontrakt, sedan lyfta laget på sikt.

Och då inte minst genom klubbens egna talanger.

– Vi har inte jättebra ekonomi, men bra ungdomsspelare på väg upp. Henrik (Larsson) släppte fram flera nu och när jag kom upp var det också under Henrik. Det är viktigt att släppa fram unga spelare om de håller kvalitet, säger Max Svensson som själv låg lågt inför sitt första riktiga allsvenska år.

– När jag gick in i den här säsongen hade jag inga större förväntningar eller mål, utan tänkte mest köra på fullt och se vad som händer under året.

Max Svensson HIF:s bästa allsvenska målskytt

– Och det är det jag har gjort. Hittills är jag nöjd, jag har fått spela, varit med i alla matcher och fått göra lite poäng också. Så jag tycker att det har gått så bra som det har kunnat.

Du har dessutom inte bara gjort mål eller assist utan även mål och assist som ger poäng åt laget. Vad betyder det för dig?

– Det ger mycket. För egen del med självförtroende men också för laget där jag känner att jag kan vara bidragande när vi tar poäng och var en av de drivande i det offensiva spelet, säger Max Svensson som själv tycker att han utvecklats bra under året.

– Man känner inte själv så att: ”jag blir bättre varje dag”, utan det flyter på och jag tycker att jag har gjort jämnare prestationer över en längre tid. Det är där jag känner störst skillnad, att jag har en högre lägstanivå.

Vad är ditt intryck av Olof Mellberg så här långt?

– Man märker att Olof är tydlig, han vet vad han vill och hur han ser på hur vi ska spela. Han är taktiskt kunnig och noggrann i det han gör.

Intensiv vecka under Olof Mellberg inför Djurgården

Under landslagsuppehållet ligger Helsingborgs IF femma i tabellen, fem poäng över kvalplatsen.

Men något lugn tillåter Max Svensson sig inte att känna.

– Jag känner som jag har känt hela säsongen. Vi visste att vi förmodligen skulle ligga där nere, även om vi vi inte vill det så finns det många bra och jämna lag.

– Nu vann vi senast och fick lite andrum in i uppehållet. Men vi har åtta matcher kvar och möter lagen som ligger under oss så det kommer att vara jämn fajt hela vägen in, säger Svensson.

Nästa måndag startar allsvenskan om för HIF:s del.

Då väntar en av seriens tuffaste matcher, serieledande Djurgården på bortaplan.

Fram till dess väntar en viktig vecka med lagets nya tränare.

– Det handlar om att trycka på bra i träningarna så man inte tappar matchtempot. Sedan var det bra att få andrum och få rätt på tränarpositionen och nu har vi tid med Olof att jobba lite med taktiska delar, säger Max Svensson.

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.