Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det här är största matchen i karriären”

Bäckström coachar i Tomassons frånvaro.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Jon Dahl Tomasson har insjuknat i corona och får inte leda MFF i guldmatchen mot Sirius under söndagen. I stället är det doldisen Daniel Bäckström, till vardags assisterande tränare, som coachar överlägsna serieledarna.
– Största matchen i min karriär får man säga, konstaterar 33-åringen. 

För första gången på tre år ser Malmö FF ut att få lyfta Lennart Johanssons pokal. Fyra matcher återstår och vid seger hemma mot Sirius under söndagen är ligatiteln säkrad.

Men till skillnad från tidigare drabbningar under säsongen kommer inte Jon Dahl Tomasson att coacha laget. Danske huvudtränaren, som ersatte Uwe Rösler i vintras, har som bekant insjuknat i corona och tillåts därmed inte leda laget mot Sirius.

I stället är det assisterande tränaren Daniel Bäckström som har huvudansvaret mot Sirius – ett möte som alltså kan säkra ligatiteln på malmöitisk mark.

– Det är spännande och inspirerande. Det ska bli kul. Största matchen i karriären får man säga, utbrister 33-åringen som i vintras hämtades in från Örebro där han var Axel Kjälls högra hand. 

”Tajmingen är usel” 

Samtidigt som Bäckström gläds över utmaningen att coacha MFF mot Sirius beklagar han sig över Tomassons öde.

– Klart att jag är ledsen för Jons skull. Tajmingen är usel utifrån det perspektivet. Jag känner med honom. Vi har haft tät kontakt under veckan. Det är han som varit arkitekten i år, han som satt riktlinjerna. Det är tråkigt att Jon nu inte kan vara med. 

Bäckström är svävande i sitt svar huruvida Tomasson kommer ha telefonkontakt med bänken under matchen.

– Jon är alltid med på ett hörn, men vi får se hur det landar. Jag kan inte svara på det, ni får fråga sportchef Daniel Andersson. 

Vill inte göra som Tomasson 

Huvudtränare Jon Dahl Tomasson har under säsongen gjort som tradition att inför varje match bjuda på något i truppväg till utsänd media, antingen någon som missar matchen eller någon som spelar från start. Bäckström vill inte göra samma sak.

– Jag vet att Jon brukar göra det, men jag kommer inte kommentera truppstatusen. Det har och göra med att huvudtränaren inte står här och vi tror att det är det bästa för den här dagen.