Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det här är ett stort steg i rätt riktning”

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
MFF-supportrarna får snart – åtminstone 3 000 av dem – se sitt lag live igen.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Den 10 juli är det dags för Eleda stadion att koka igen.

Möjligtvis inte på samma sätt som förr. Men då får åtminstone 3 000 MFF-supportrar följa sitt lag jaga SM-guld.

– Det här är ett stort steg i rätt riktning, säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

Regeringen meddelade på torsdagen att de svenska publikrestriktionerna kommer att trappas ner i två olika steg.

Från den 1 juni tillåts 500 åskådare på svenska idrottsarenor. En månad senare ökar publiktaket till 3 000 åskådare.

– Från vårt perspektiv tycker vi det är fantastiskt bra att smittspridningen minskar och att vi kan gå ner till nästa nivå, säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

Men ...

– Precis som jag sagt tidigare. De här nivåerna som man bestämt sig för, 3 000 på en utomhusarena, vore egentligen vara anpassade efter storleken på arenorna. Det vore vara en procentuell del. Det är i alla fall min uppfattning, säger Carlnén.

Publikfest mot Sirius: ”Superbra”

IFK Norrköping blir först ut att välkomna 3 000 åskådare i allsvenskan. Det sker den tredje juli, när just Malmö FF kommer på besök till Östergötland.

För MFF:s del blir det rena rama publikfesten först den tionde juli, när det vankas hemmamöte mot IK Sirius.

– Ekonomiskt spelar det roll och det spelar roll för både stämningen och för våra sponsorer. Vi har ju över 9 000 sålda årskort och det är klart vi vill att alla årskortsinnehavare – minst – ska få komma in på stadion. Det blir en tredjedel av årskortsinnehavarna som får komma in och då får de kanske se var tredje match. Så bara det är superbra, säger Niclas Carlnén, och tillägger: 

– Men det är viktigt för oss att veta vad nästa steg blir. Där vore finnas något steg som kanske är 50 procent av kapaciteten eller 75 procent av kapaciteten.

Ni har väl sedan tidigare räknat ut hur många åskådare ni kan släppa in smittsäkert?

– Ja, i höstas gick vi ut med en uträkning som var baserad på att det skulle vara två meter mellan varje individ. Då kan vi ta in 5 500 åskådare på stadion. 

Förslaget – använd vaccinpasset

– Så det är därför jag säger att jag tycker nivåerna på åtta som det är nu, 500 från juni och 3 000 från juli, vore vara anpassade efter storleken på arenorna, fortsätter Niclas Carlnén.

Från den 1 juli kommer även ett digitalt covid-19-certifikat att införas för resenärer inom EU. Certifikatet har även kallats för ett ”vaccinpass” och intygar att en person har vaccinerats mot covid-19. 

”Vaccinpasset” kommer bland annat att underlätta för resor inom EU.

– Man kan tänka sig att det går att använda vaccinpasset för att få upp kapaciteten på arenorna ytterligare, föreslår Niclas Carlnén.

Malmö FF och resten av allsvenskan har just nu sommaruppehåll. Skåningarna toppar den allsvenska tabellen, med 20 inspelad poäng på nio omgångar.