Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det gav mersmak för den svenska fotbollskulturen”

Charlie Weberg: ”Tron är det som gör att vi står här”
Lucas Lingman.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Han anlände i måndags kväll, träffade lagkamraterna för första gången i tisdags och var med på Helsingborgs IF:s premiärträning i onsdags.

Efter en hektisk vecka berättar Lucas Lingman varför han väljer bort toppstrid i Finland för förmodad bottenkamp i Sverige.

– Ligan här är mycket mer utmanande. Jag vill utvecklas och behöver testa mig själv, säger mittfältaren.

Efter sex år i den finska ligan har Lucas Lingman fått nog. Han är trött på att vara den stora fisken i den lilla dammen. Toppstriderna i HJK kan han redan. Nu ska 23-åringen bevisa att han håller tillräckligt hög klass för att spela i allsvenskan.

I skiftet från HJK till HIF är det främst nivån på motståndet som förändras.

– Jag kommer till ett lag som kanske är på samma nivå. Men det är mycket hårdare konkurrens i ligan här. Det blir utmaningar varje vecka, i varje match, säger mittfältaren.

Hur blir omställningen från ett lag som HJK där du förväntas vinna varje match till ett lag som förväntas slåss för sin överlevnad?

– Jag är van vid det sedan tidigare. Jag var två år i ett annat finskt lag (RoPS) där vi inte alltid förväntades vinna. Men jag är sugen på att vinna varje match, det är bara att kliva ut och visa det.

Imponerade mot MFF

För egen del känner Lingman att han redan visat att han kan prestera på en nivå som gör att han kan störa de allsvenska topplagen. I somras kvalade HJK till Champions League och slogs ut av Malmö FF – men bara med ett måls marginal. MFF vann sin hemmamatch med 2-1. I returen i Finland spelade Lingman fram till sitt lags både mål i 2-2-matchen.

– Jag märkte att jag är på en nivå där jag klarar av att spela mot lag som Malmö. Det var en bra erfarenhet och det gav mersmak för den svenska fotbollskulturen. Det var kanske bara 5000 på vår bortamatch men de lät som betydligt fler. Det är kul att se hur stora supporterskarorna är här. Det är för dem vi spelar.

Vill ta startplats

Gjorde de matcherna dig säker på att du kan prestera på den nivå som svenska ligan håller?

– Absolut. Jag tänkte på det i samband med flytten hit, att jag redan vet att jag kan spela på den här nivån. Vår första match var kanske inte jättebra men i returen på hemmaplan tycker jag att både laget och jag personligen spelade bra.

Vad förväntar du dig av det här året?

– Jag vill att vi vinner så många matcher som möjligt. Personligen vill jag hålla mig skadefri och spela bra. Först måste jag, precis som alla andra, bevisa att jag håller klassen för startelvan. Jag hoppas spela så mycket som möjligt och så bra som möjligt.

Gillar att ha bollen

För de som inte följer den finska ligan, kan du beskriva dig själv som spelare?

– Det är svårt att beskriva sig själv... Men jag är en spelare som gillar att ha bollen. Jag vill styra spelet.