Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson välkomnar Arnor Traustason till MFF. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅNMalmö FF:s sportchef Daniel Andersson välkomnar Arnor Traustason till MFF. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson välkomnar Arnor Traustason till MFF. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Traustason för Island i EM 2016. Foto: BPI/REX/SHUTTERSTOCK / BPI/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURESTraustason för Island i EM 2016. Foto: BPI/REX/SHUTTERSTOCK / BPI/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Traustason för Island i EM 2016. Foto: BPI/REX/SHUTTERSTOCK / BPI/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Traustason togs till Sverige av förbundskapten Janne Andersson, tillsammans vann de SM-guld med Norrköping 2015. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBLTraustason togs till Sverige av förbundskapten Janne Andersson, tillsammans vann de SM-guld med Norrköping 2015. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Traustason togs till Sverige av förbundskapten Janne Andersson, tillsammans vann de SM-guld med Norrköping 2015. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

"Det fanns saker jag kunde gjort bättre"

Publicerad

Arnor Traustason klar för Malmö FF.

Efter att ha rådfrågat Sveriges förbundskapten Janne Andersson som tog islänningen till Norrköping 2014.

– Vi är tajta jag och Janne, säger Traustason.

2015 gjorde Arnor Traustasson 2–0-målet på Swedbank stadion som definitivt säkrade IFK Norrköpings SM-guld.

På torsdagen var den isländske landslagsmannen tillbaka i Malmö, med ett nytecknat fyraårskontrakt med Malmö FF.

För cirka en månad sedan hörde Traustason – som det senaste året varit i frysboxen först i Rapid Wien och sedan i AEK Aten – om MFF:s intresse.

– När jag fick veta om intresset var det ingen tvekan, säger Traustason som hade bud från några klubbar, däribland andra svenska.

Men valet föll omedelbart på Malmö.

– Jag ville vara en del av Malmö FF, det är en storklubb som slåss om pokalen varje år.

Tajt med Janne Andersson

På vägen till sitt beslut konsulterade Traustason sin före detta tränare i IFK Norrköping, dagens svenske förbundskapten, Janne Andersson. 

– Vi är tajta jag och Janne. Han hjälpte mig jättemycket. Det var han som gjorde mig till kantmittfältare, för innan var jag i mitten, som är väldigt tacksam för vad den svenske förbundskaptenen gjort för honom.

– Han har hjälpt mig jättemycket i min karriär. Jag pratar fortfarande mycket. Jag ringer honom. Den tiden (i Norrköping) var bra för mig.

Vad sa han om Malmö då?

– Han sa: "Vad är bäst för dig? Då kör du på det."

Han sa inte att du skulle gå till Norrköping?

– Nä, haha.

Du har ju också varit under Lars Lagerbäck i det isländska landslaget när han var förbundskapten där, vad har du lärt av honom?

– Jag har lärt mig mycket där också. Hur han ser på fotbollen. Allting runtomkring fotbollen och utanför planen också. Det var han som först tog med mig i landslaget. Jag tackar honom väldigt mycket för det.

Svensk fotboll har betytt mycket för dig i din karriär så här långt?

– Ja, jättemycket. Jag trivs så bra här, jag gillar Sverige jättemycket. Och språket, jag vill fortsätta prata och göra mitt bästa på att hålla i svenskan, säger Arnor Traustason som efter EM-succén 2016, där han bland annat gjorde det avgörande målet i 2–1-segern mot Österrike, drömmer om VM i Ryssland 2018.

– Jag vill åka med till VM nästa sommar. Så jag var tvungen att flytta till en ny klubb, här är jag i dag och jag är jätteglad.

"Fanns saker jag kunde gjort bättre"

Flytten ut i Europa och Rapid Wien blev aldrig någon succé för Traustason.

Efter fyra tränare på ett år i Rapid Wien åkte islänningen helt ur startelvan i våras, efter en lindrigare knäskada, och lånades sedan ut till AEK Aten där han fick spela till Daniel Majstorovic lämnade som sportchef.

– Man kan inte bara prata om andra saker, det fanns saker som jag kunde gjort bättre, men nu vill jag bara titta framåt, säger Traustason som i dag trivs bäst på den plats Janne Andersson en gång flyttade honom till.

– Vänsterkanten är min position, men jag löser högerkanten och bakom forwarden också.

Om det fyra år långa kontraktet säger Traustason:

– Fyra år är en lång tid i livet, men man vet aldrig. Om man spelar bra här, vet man inte vad som händer. Samtidigt är det bra för Malmö, de köpte mig. De vill ha mig här en lång tid.

Att Malmö FF har som mål att kvala till Europa varje år hade också betydelse i Traustasons beslut att återvända till Sverige.

– Malmö fajtas varje år om de platserna till Champions League och Europa League, det betyder mycket för klubben och för spelarna också som vill mer, som vill komma ännu längre i karriären, till ännu större ligor.

Arnor Traustason återvänder nu till Aten innan ledighet väntar.

– Jag åker till London på lite semester med min flickvän efter det och sedan till Island för att fira jul.

Exakt när islänningen ansluter till Malmö FF är ännu lite oklart.

– Jag kommer i januari. Troligtvis så kommer jag att åka med landslaget på januariturnén till Indonesien, sedan kommer jag efter det. Vi åker 5 januari och är borta 9-10 dagar. Sedan kommer jag hit, säger Arnor Traustason.

Malmö FF:s första träningsmatch 2018 spelas på Malmö IP den 20 januari mot danska Fremed Amager.

Då är Arnor Traustason tillbaka från landslagsturnén, men om det blir hans debutmatch återstår att se.

– Jag ser fram emot att komma hit, träffa alla andra i laget och komma i gång ordentligt. Det känns väldigt spännande och jag är jätteglad att vara här, säger Traustason.

Läs mer: Mattias Larsson – "Traustason är en perfekt värvning för MFF" 

Relaterade ämnen
Mattias Larsson
Mattias Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag