Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det bästa för honom – vet av egen erfarenhet”

Olof Mellberg på OlympiaFoto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mellberg med Zlatan Ibrahimovic och Andreas Granqvist i landslaget.Foto: MARCUS ERICSSON / © BILDBYRÅN

HELSINGBORG. Första veckan som tränare för Helsingborgs IF.

Då stortrivs Olof Mellberg och gläds åt att se sin lagkapten Andreas Granqvist vara startspelare i landslagets EM-kvalmatcher.

– Perfekt. Det bästa för honom just nu är rejält med matcher, säger Mellberg.

Olympiafältets plan 5 i Helsingborg.

Dagens efter Sveriges EM-kvalmatch mot Färöarna leder 117-landskamper Olof Mellberg sin första riktiga träning med Helsingborgs IF.

Och landslagslegendaren njuter.

– I dag var det hela gruppen, förutom landslagsspelarna som är i väg, så det var en bra start på det sättet. Jag hade en lite mindre grupp spelare att jobba med i onsdags, sedan såg jag vår U21-match den kvällen och så var det en större grupp i dag. Det känns perfekt.

U21-matchen mot Varberg i onsdags slutade med förlust 3–6 där topplaget i superettan kom med sex ordinarie spelare och HIF med bland annat tre lånespelare.

Ändå värdesätter Olof Mellberg högt det faktum att han fick chansen att se matchen.

– Det är alltid bra att se spelare i match så det var en fin tillfällighet för mig.

Nästa måndag, 16 september, leder Mellberg för första gången Helsingborgs IF i en tävlingsmatch. Borta mot Djurgården på Tele 2 arena.

Redan dag 1 i Helsingborg tog Mellberg sats mot en ödeshöst i allsvenskan.

– Just nu är det träningsmässigt mest fokus på det fysiska för att bygga upp vår kapacitet. Vi har en period som väntar med ett extremt hårt matchande. När vi är inne i den perioden handlar det sedan bara om förberedelse, match, återhämtning och så om igen.

– Nu har vi möjlighet att bygga lite grann, så vi växlar upp lite i den fysiska periodiseringen nu och jobbar så mycket det går med att sätta rätt taktiska koncept till matcherna, säger Mellberg.

Mellberg börjar med att satsa fysiskt i HIF

Som helt ny tränare – Mellberg har fortfarande inte träffat alla spelarna, då vissa är på landslagsuppdrag – finns det dock väldigt många bitar att ta tag i.

– Andra bitar är också viktiga. Att få en gruppdynamik och jobba med detaljerna, tekniskt också. Men vissa grejer blir det mer fokus på. Det känns bra på det sättet att det är uppehåll nu, det ger lite extra utrymme.

Under Henrik Larssons ledning och i de två matcher Alexander Tengryd haft huvudtränaruppdraget i HIF har flera unga spelare varit i matchtruppen och på planen.

Till exempel har 17-årige Armin Gigovic gjort väldigt fina prestationer och 21-årige Max Svensson stått för matchavgörande aktioner.

Max Svensson och Armin Gigovic, två unga HIF:are på väg uppFoto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

När Olof Mellberg var tränare i BP slog unga talanger som bland andra Jack Lahne, Felix Beijmo, Carl Starfelt och Viktor Gyökeres igenom.

För ett ekonomiskt ansträngt Helsingborgs IF kommer förmågan att förvandla duktiga U-spelare till prestationsdugliga A-spelare att ha stor betydelse i hela klubbens sportsliga utveckling.

– Jag gillar det arbetet. Men då i BP var det är en kombination. Ibland blir det så, av många olika anledningar, att man får en grupp av många egenfostrade spelare och får möjlighet att pusha dem.

– För en klubb som BP är det en nyckel i de lägena att pusha de spelarna framåt. Sedan ska man helst vara i rätt serie också för att det ska bli riktigt bra, vi var ju i division 1 första året som var ett bra steg för många av dem och sedan superettan och sedan försvann många av dem, tyvärr.

Hoppas kunna satsa på Helsingborgs ungdomar

Olof Mellberg är tydlig med att han inte på något sätt tar på sig äran för den gyllene BP-generationen.

– Det ser man nu också om man tittar hur de spelarna gått vidare. Det var ett bra lag, så jag ska inte lyfta fram mig själv för mycket, men det är klart att vi förhoppningsvis var en del i att hjälpa dem i deras karriär.

Helsingborgs IF har en bra ungdomsverksamhet som i sommar gjort avtryck i A-laget. Vad tänker du om det när du ser långsiktigt på ditt tränaruppdrag i Helsingborg?

– Det känns som att det verkligen finns potential här. Nu har jag inte ännu hunnit skaffa mig stenkoll på ungdomslagen, men jag vet att man jobbar bra och att både U17 och U19 gör bra i från sig.

– Så det finns intressanta grejer att jobba med där på sikt. Jag har jobbat med ungdomslagen i BP också och relationen från ungdomslagen och upp i A-laget och det är en väldigt viktig del i att utveckla en klubb, framför allt om resurserna inte är de allra största.

– Sedan är det alltid an balansgång när spelare ska slussas in i A-lagsverksamhet, hur många som det kan gälla och med vilken tajming. Och sedan pusha dem när man känner att man har flera stycken på en gång som både kan ge resultat på plan och på sikt. Det är väldigt spännande, säger Olof Mellberg.

Kan Mellbergs HIF skrälla mot Djurgården?

Först på tisdag har Olof Mellberg tillgång till samtliga HIF:s spelare efter landslagsuppdragen.

Sedan har han sex dagar på sig att förbereda laget inför en av allsvenskans allra svåraste matcher, serieledande Djurgården på bortaplan.

– Det blir spännande. Det är utmanande och roligt.

Är det bra eller dåligt att börja med en sådan match?

– Jag vet inte. Det återstår att se nästa måndag. Det är inget omöjligt uppdrag, men det tufft så klart.

Helsingborgs IF:s kanske viktigaste spelare, Andreas Granqvist, spelade 90 minuter för Sverige mot Färöarna.

Olof Mellberg gillade vad han såg.

Granen har spelat mycket skadad och är på väg uppåt, vad anser du om att han får två landskamper i det läget under uppehållet?

– Perfekt. Det bästa för honom just nu är rejält med matcher, förhoppningsvis får han 90 minuter på söndag också (mot Norge). Det är det bästa, säger Olof Mellberg och utvecklar.

– Inte bara ur det perspektivet att han varit lite småskadad utan också att när man kommer upp i ålder så vet jag av egen erfarenhet att det bästa är att spela mycket matcher där man i princip spelar och sedan återhämtar sig till nästa. Det brukar funka bra.

Olof Mellbergs start som HIF-tränare blir intensiv.

Efter Djurgårdsmatchen väntar AFC Eskilstuna hemma söndagen 22 september innan det är derby borta mot Malmö FF 26 september.

Sedan har man Kalmar hemma och Sirius borta innan det är dags för ett nytt landslagsuppehåll.

För Olof Mellberg finns ingen tid att spara.

Men som han själv säger om Djurgårdsmatchen.

”Det blir spännande”.