Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det är svårt – jag gillar ju Mellberg”

Martin Olsson gjorde CL-debut mot Juventus.
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Olof Mellberg kritiserade MFF:s försvarsspel mot Juventus.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES

33 år gammal fick Martin Olsson göra Champions League-debut mot Juventus.

 Men då fick hans Malmö FF kritik för sitt förvarsspel av den tidigare landslagsstjärnan Olof Mellberg.

– Olof gillar sin fotboll. Men alla har sina egna åsikter, säger vänsterbacken.

Det har varit några hektiska veckor för Martin Olsson, sedan deadline-day övergången till Malmö FF i somras. Han gjorde allsvensk debut mot Degerfors när MFF vann med 3-0 och därefter fick han även spela 90 minuter mot IFK Norrköping, en match som slutade 1-1.

Men den riktigt stora höjdpunkten kom först tidigare under veckan. 

Martin Olsson har en lång fotbollskarriär i ryggen och har tillhört klassiska klubbar som Blackburn, Swansea och Norwich. 

Men trots sin rutin har han alltid saknat en turnering – Champions League. 

Ja, fram till tisdags, åtminstone. Då blev det CL-debut när Martin Olsson byttes in under den andra halvleken av hemmamötet mot Juventus.

En match som italienarna vann med 3-0. 

– Det var kul! Det var en kul erfarenhet för mig också. De gjorde två snabba mål som var lite billiga att ge bort strax innan halvtid. Men det är sådant som händer, om man gör misstag på den nivån blir man straffad, säger Olsson.

Är det den stora skillnaden när du spelar i allsvenskan jämfört med Champions League, att varje misstag straffar sig mer?

– Ja, det är så. Varje misstag man gör straffar de en och då kan det bli mål och det visade sig mot Juventus. Det händer inte lika mycket i Sverige, man har råd att göra några misstag och det brukar inte straffa en lika mycket.

– Det är en annan kvalitet, konstaterar Martin Olsson.

Om Mellbergs kritik: ”Det är svårt”

Mot Juventus formerade MFF en trebackslinje innehållande Franz Brorsson, Anel Ahmedhodzic och Lasse Nielsen. En som var kritisk mot det skånska försvarsspelet var den tidigare landslagsstjärnan Olof Mellberg.

Han undrade om MFF överhuvudtaget hade scoutat Juventus på förhand

– Det har funkat än så länge för oss, det tog oss till Champions League. Så det går inte att slänga bort det direkt. Målen kommer inte från kanterna, säger Martin Olsson, som har haft Mellberg både som lagkamrat i landslaget och som tränare i Helsingborg:

– Det är svårt, jag gillar Mellberg. Olof gillar sin fotboll, men alla har sina egna åsikter. Så det var vad han tyckte, fine. Jag tror ingen här tog illa upp eller tog det personligt. Han sa vad han tyckte, vi får lyssna på coachen här i stället.

Bortom tv-kritik från forna landslagsstjärnor ska Malmö FF även spela ligafotboll hemma i Sverige till helgen. Lördagens match mot Durgården blir MFF:s första i allsvenskan sedan poängtappet mot IFK Norrköping förra veckan.

– Det ska bli en bra match, för fansen och för oss. Det är två bra lag som slåss om titeln. Så det kommer bli kul, säger Olsson.

”Här bästa truppen i Sverige” 

Lördagens möte blir säsongens andra och sista mellan Malmö FF och Djurgården. 

När de båda klubbarna ställdes mot varandra i maj blev det en övertygande seger med 3-1 för DIF. Stockholmarna parkerar tre poäng före Malmö i den allsvenska tabellen.

– Det var på konstgräs och de är vana vid den mattan. Det är annorlunda att spela på konstgräs och det kommer bli en annorlunda match här. 

– Förhoppningsvis höjer vi oss. Då är det stor chans att det blir tre poäng, konstaterar Martin Olsson. 

Den sista tiden har MFF haft en form hemma i allsvenskan som inte direkt skrämt slag på topprivalerna. 

Skåningarna hemmaslog visserligen Degerfors med klara 3-0 den 21 augusti men däromkring har det blivit poängtapp mot såväl Halmstad BK som IFK Göteborg och IFK Norrköping.

Allt som allt har MFF bara plockat på sig fem poäng från de senaste fem allsvenska tillställningarna. 

– Det gäller att bara fokusera på oss. Jag tycker vi har en stark trupp, vi har haft lite skador men vi har en tillräckligt bra trupp för att plocka fler trepoängare. Men det kommer vara jämt (i toppen), det kommer säkert pågå fram till de sista matcherna, säger Martin Olsson.

Vad tänker du om perioden som kommer, förutom Djurgården blir det även match mot tabelltrean Elfsborg?

– Ja, det är tuffa matcher men som jag sa, vi har en stark trupp och vi har spelare som kommer tillbaka snart. Ju fler spelare som kommer tillbaka så tycker jag vi har den bästa truppen i hela Sverige och då kan vi slå alla lag i hela Sverige. 

Lördagens match mellan Malmö och Djurgården har avspark klockan 15.00. 

TV: SE FLER SPORTNYHETER