Markus Rosenberg på allsvenskans upptaktsträff 2018. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅNMarkus Rosenberg på allsvenskans upptaktsträff 2018. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Markus Rosenberg på allsvenskans upptaktsträff 2018. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Markus Rosenberg gör sin sista säsong i karriären. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅNMarkus Rosenberg gör sin sista säsong i karriären. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Markus Rosenberg gör sin sista säsong i karriären. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

”Det är katastrof för svensk fotboll”

Publicerad

I allsvenskan 2018 kommer mer än hälften av lagen att spela 80 procent av säsongens matcher på konstgräs.

Något som får Markus Rosenberg att gå i taket.

– Det är katastrof för svensk fotboll, Malmö FF:s lagkapten.

Om tio dagar börjar allsvenskan.

Säsongen 2018 kommer att gå till historiken som den då flesta matcher någonsin kommer att spelas på konstgräs.

10 av 16 lag i årets serie har konstgräs som underlag på sina hemmaarenor.

De lagen kommer utöver sina 15 hemmamatcher att ha nio bortamatcher på konstgräs, vilket innebär att de under säsongens 30 matcher kommer att spela 24 på konstgräs.

Vid onsdagens allsvenska upptaktsträff på Arlanda reagerar Malmö FF:s lagkapten Markus Rosenberg starkt på de siffrorna.

– Det är galet, säger Rosenberg och fortsätter.

– Det är katastrof för svensk fotboll.

Rosenberg som sedan han återvände till allsvenskan 2014 har vunnit tre SM-guld på fyra säsonger och fört Malmö FF till två gruppspel i Champions League anser att konstgräset är ett hot för svensk elitfotbolls och svenska elitfotbollsspelares utveckling.

– Det säger sig själv. Hade jag varit sportchef i ett lag ute i Europa hade jag inte tittat på spelare som spelar med de förutsättningarna vecka ut och vecka in, säger Rosenberg.

Ingen liga har fler konstgräslag

Rent sportsligt för årets allsvenska är MFF-kaptenen mindre bekymrad.

– Vi hade till och med bättre statistik på konstgräs i fjol än vi hade på riktigt gräs, så det är inget som oroar mig. 

Malmö FF är under 2018 en av sex klubbar med naturgräs på sin hemmaarena. De övriga fem är IFK Göteborg, AIK, Kalmar, Trelleborgs FF och Sirius. Bland dem kommer Sirius från och med säsongen 2020 också att ha konstgräs på sin arena.

Att tio av 16 lag har konstgräs på sina hemmaarenor innebär att ingen förstaliga i Europa har en högre andel arenor utan naturgräs.

I den allsvenska premiär omgången nästa vecka spelas två av åtta matcher på gräs, Trelleborgs FF–IFK Göteborg och AIK–Dalkurd.

Läs mer: Så går Malmö FF till Champions League 2018 

Relaterade ämnen
Mattias Larsson
Mattias Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag