”Första gången på länge som det inte handlar om pengar”

Anders Lindegaard och David de Gea. Foto: ANDREW YATES / REUTERS BILDBYRÅN
Anders Lindegaard och David de Gea. Foto: JON SUPER / AP
Anders Lindegaard i Manchester United. Foto: JON SUPER / AP
Anders Lindegaard i HIF-tröjan. Foto: Anna Berg
Hif:s tränare Henrik Larsson Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Då: Utpekad som Van der Sars ersättare i Manchester United. 

Nu: Klar för Helsingborgs IF.

Anders Lindegaard, 35, berättar om planerna att skapa en vinnarkultur i HIF, relationen med David de Gea efter infekterade rivaliteten – och den stora saknaden av att faktiskt spela fotboll.

– Jag ska vara stor nog att erkänna att det är första gången på länge det inte handlar om pengar, säger den danske målvaktsstjärnan om flytten.

Det finns dålig tajmning – och sedan finns det dålig tajmning. 

När Anders Lindegaard fastnade med foten i en plastdocka under en träning den 30 januari 2012 är det definitivt snack om den senare bemärkelsen.

Efteråt grät han som ett barn. Senare har han sagt att incidenten kommer hemsöka honom i graven.

Anders Lindegaard hade precis slagit sig in i Manchester Uniteds startelva. Nu skulle vristskadan hålla honom borta från stolparna i flera veckor.

David de Gea klev in i danskens frånvaro – och tog chansen. 

Spanjoren vann rivaliteten, utnämndes som Edwin Van der Sars ersättare och står än i dag på Old Trafford – vecka in, vecka ut.

***

Anders Lindegaard slår sig ner i pressrummet på Olympia. Sju och ett halvt år efter den upphaussade duellen med de Gea är målvakten klar för Helsingborgs IF.

Han är 35 år och ska rädda kvar klubben i allsvenskan. 

Om det någonsin fanns en bitterhet mot vad som hände i Manchester United, är den borta sedan länge. Anders Lindegaard har bara positivt att säga om David de Gea. United-kompisarna har fortfarande kontakt.

– Vi skriver då och då och håller kontakten. Vi bodde inte så långt ifrån varandra i Manchester. Det är en fantastiskt fin kille, säger han.

Vill skapa vinnarkultur: ”Klar ambition”

Lindegaard svarar pliktskyldigt på frågorna om tiden i Manchester United. 

35-åringen vill hellre snacka framtid än dåtid; specifikt Helsingborgs IF och de stora planerna han har för klubben i sundets pärla.

Först vill Lindegaard lära känna sina lagkompisar – sedan över tid skapa en vinnarkultur.

– Jag har en ambition om att skapa en kultur som kan vinna fotbollsmatcher och som kan utveckla klubben, säger Anders Lindegaard.

– Jag har upplevt mycket i min karriär och många olika kulturer. Jag vet hur mycket kultur betyder. Fotbollsmatcher vinns inte bara genom färdigheter, det vinns på kultur och mentalitet. Det har jag en klar ambition om att vara med och utveckla i klubben.

– Jag vet att jag inte bara har ansvaret för vad som sker på planen, utan även vad som händer utanför. 

Går ner kraftigt i lön

Den förre Premier League-stjärnan har saknat att spela fotboll. De senaste tre åren har han bara spelat två A-lagsmatcher. Resten av tiden har han spenderat med Burnleys U23-lag.

Men trots den minimala speltiden har lönechecken varit lika stor för det.

Påskriften för Helsingborg innebar en kraftig lönesänkning. Det fanns erbjudanden från brittiska klubbar. Mycket bättre erbjudanden – ekonomiskt sett.

– Jag ska vara stor nog att erkänna att det är första gången på länge det inte handlar om pengar. När du spelar i utlandet handlar det mycket om att tjäna pengar. Och för upplevelserna också så klart. 

– Men jag är inte här för pengarna. Hade jag velat tjäna pengar hade jag stannat i England. Det är stora skillnader på lönerna mellan Sverige och England. Sedan får jag självklart ändå en lön här.

Stjärnan: ”Hoppas media respekterar det”

Vad ser han då i Helsingborgs IF?

– En otroligt stor potential, utbrister Anders Lindegaard – och fortsätter:

– Jag vet att Helsingborg vann mästerskapet, när var det, 2011? Det är inte så länge sedan. Jag vet att det finns många passionerade fans här, fans som ställer krav på klubben och laget. Jag tror på att fundamentet för en framgångsrik klubb är att det finns historia, fans och passion runtomkring klubben. Det vill vi lyfta.

I kontraktet som sträcker sig över säsongen 2021 finns en specialklausul om att bryta avtalet i närtid.

Anders Lindegaard vill inte gå närmare inpå vad det betyder.

– Det är en privat sak och jag hoppas media respekterar det. Jag hoppas av hela mitt hjärta att jag kan stanna här i två och ett halvt år.

Om AIK-matchen: ”Ett bra test”

Det första testet blir ett rejält sådant för den danske målvaktsstjärnan. På söndag, efter bara en träning med laget, ställs han mot guldlaget AIK på Friends arena.

Matchformen är sisådär efter ett par säsonger i Burnleys frysbox.

 – Kroppen är helt okej. Jag har tränat lite i England med boll. Två dagar före i dag och sen har jag löpt en massa hela semestern – som har varit ganska lång, haha. Jag har inte haft några problem med skador de senaste åren. Det är inte så att jag vaknar upp på morgonen och inte kan komma ur sängen, skrattar 35-åringen.

Är du redo?

– Jag är redo. Jag är redo att spela och att hjälpa klubben.

Vad vet du om AIK?

– Jag vet inte så mycket om svensk fotboll. Jag vet bara att svensk fotboll har haft en positiv utveckling sista åren. Speciellt Malmö, AIK... Djurgården också. Jag vet att AIK är ett av de bättre lagen. Det ska bli ett bra test, säger Anders Lindegaard.

Hyllar de Gea: ”Det är hans bästa egenskap”

Samtidigt – på andra sidan jordklotet – ska Manchester United spela försäsongsmatch mot Inter. David de Gea har dragits med en förkylningssjukdom, men ser ut att kunna göra comeback.

Spanjoren förväntas också när som helst skriva på ett nytt kontrakt med klubben. The Guardian skriver att avtalet kommer göra David de Gea till den bäst betalda målvakten genom tiderna.

Välförtjänt, menar Anders Lindegaard, som hyllar sin gamle United-rival till skyarna.

– Det är en helt fantastisk målvakt. Hans bästa egenskap är att han är så otroligt stark mentalt. Jag har sett honom när hela världen säger att han är världens bästa – men jag har också sett honom när hela världen ropat att han ska bort från klubben. Han har varit samma person hela tiden. Hela tiden fullständigt i mental balans.