Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är ett väldigt roligt extraknäck”

Christoffer Andersson gjorde sin 350:e och sista match för HIF i maj 2016.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Kantspelaren har gjort flest matcher för Helsingborgs IF genom tiderna.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Andersson representerade under sin karriär förutom HIF även norska Lilleström, tyska Hannover och Halmstads BK.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Med över 350 allsvenska matcher för Helsingborgs IF, spel i tre länder och 24 landskamper på meritlistan avslutade Christoffer Andersson sin spelarkarriär i maj 2016. 

I dag är den förre assisterande HIF–tränaren sportchef på ungdomssidan i Hittarps IK och expertkommentator i Dplay.

– Det är ett väldigt roligt extraknäck, säger Christoffer Andersson.

På planen var han känd som en snabb, lojal och löpvillig spelare som kunde spela både i backlinjen och på mittfältet. Han har hyllats unisont av Åge Hareide, Reine Almqvist, Roar Hansen och Henrik Larsson för sina egenskaper och insatser i Helsingborgströjan. 

Med 350 allsvenska matcher, mest i HIF genom tiderna, är Christoffer Andersson kvar i fotbollen men i helt andra sammanhang. Det senaste engagemanget som expertkommentator i Dplay  kom tämligen oväntat.

– Det var när Pär Hansson fick jobbet som jag skrev, gratulerade och sa 'hör av er om det dyker upp en plats'. Sedan gick det en tid och Pär hörde faktiskt av sig – de behövde en expert och jag gick rakt in och körde första matchen utan inlärning och test. Det funkade skitbra och jag lär mig hela tiden mer och mer i och med att man jobbar med både olika producenter och programledare, säger Christoffer Andersson. 

Sportchef i Hittarps IK

Jobbet som expert hos Dplay är ett ”roligt extraknäck”, berättar Andersson. Till vardags är han sportchef för ungdomsverksamheten i Hittarps IK, en lokal förening i Helsingborg som har 1500 medlemmar och tre heltidsanställda. Ledordet är ”så många som möjligt, så länge som möjligt”, och Andersson utvecklar kring vad det innebär i praktiken. 

– Jag började tjänsten i december, efter att ha tillbringat en del tid i Eskilsminne hos Mattias Lindström när jag lämnade HIF. Hittarp ligger tio minuter från där jag bor och är en fantastisk förening på många olika sätt – vi är en breddförening med stor ungdomsverksamhet på både pojk– och flicksidan. Bland annat ansvarar jag för utbildningen av fler än 150 ledare och har även en hel del administrativt ansvar. Det är en bred och stor tjänst som täcker mer än heltid, säger Christoffer Andersson och skrattar. 

Finns det något från tiden i HIF som du har tagit med dig till Hittarp?

– Jag har ju lärt mig väldigt mycket om hur det är och vad det innebär att driva en förening på breddnivå, men det skulle väl i sådana fall vara vad jag lärt mig som tränare i HIF. Annars var en stor del av det jobbet väldigt analysbaserad, och det har jag stor nytta av i mitt jobb som kommentator.

”Debuterar” på Olympia mot Hammarby

Matchen mot Hammarby på Olympia blir den andra för säsongen som Andersson kommenterar sitt tidigare lag, men första på den tidigare hemmaarenan. Andersson har haft bra koll på Helsingborg den här säsongen och har identifierat en del faktorer till varför HIF har haft det svårt med att få spelet att stämma. 

– Jag kollade inte jättemycket under förra året, men har desto mer koll nu. Dels är det stora skadebekymmer, dels en helt ny trupp. När Peo (Ljung, tidigare tränare) lämnade så kom ett transferfönster där man inte landade hundraprocentigt i sina värvningar. Ruljansen på spelar- och ledarfronten har gjort sitt – man var lite naiva i början av serien och åkte på en del snytingar, men jag tycker att de har hittat ett något bättre spel nu och stabiliserat sig längs med vägen, säger Andersson och tar ett exempel: 

– Spelare som Max Svensson, Rasmus Jönsson och Anders Randrup som känner till HIF sedan länge har fått ställa om en hel del i träning, taktik och spelsystem. Då har det nästan varit en fördel för de nya spelarna att komma helt utifrån till HIF.