Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Den typen som kan ta ett skott för andra”

Viljormur Davidsen under första träningen med HIF.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

HELSINGBORG. Rutin och erfarenhet har efterfrågats i Helsingborgs IF. 

Viljormur Davidsen är beredd att gå in och ta stort ansvar direkt.

– Jag är den typen av spelare som kan ta ett skott för andra, säger han.

I början av veckan presenterade Andreas Granqvist det senaste nyförvärvet till Helsingborgs IF. 30-åriga Viljormur Davidsen hämtas in från danska Vejle BK.

– Jag tycker det är en bra klubb med mycket historik och stor potential. När de visade intresse kände jag att det var kul att testa något nytt efter så många år i Danmark, säger Davidsen.

Klubben ville plocka in vänsterbacken redan inför förra säsongen, men då ville inte Vejle släppa honom. 

– När HIF visade intresse igen så var det ett enkelt beslut och jag är glad att vara här. Nu hade jag ett halvår kvar på kontraktet och jag har varit i samma klubb i nästan nio år. Så jag ville testa något nytt. Jag vill komma ut och få ny energi, få nya ögon på mig och testa en ny kultur.

Redo att ta stort ansvar

Redan när Helsingborg säkrade det allsvenska kontraktet i december sa Granqvist att han ville få in en mer rutinerad spelare i laget.

Davidsen, som tillbringat de senaste nio åren i Vejle, har även 55 landskamper för Färöarna på sitt cv. I både klubblag och landslag har han varit vice kapten och går rakt in i Helsingborgs kaptensgrupp.

– För mig är det normalt att ta ansvar och jag har mycket erfarenhet av det. Förhoppningsvis kan jag ta bort lite press från de unga spelarna, för jag känner att jag kan hantera det. Jag är väldigt positiv som person och försöker alltid se de bästa alternativen. Så jag tror det är bra att kunna bidra med lite positiv energi också, säger han och fortsätter:

– Jag kommunicerar mycket på plan och jag är den typen av spelare som kan ta ett skott för andra. 

Hur är det att komma in i en ny grupp och ta det ansvaret?

– För mig är det lätt. Alla tog emot mig med öppna armar, spelargruppen är verkligen trevlig och lätt att komma in i.

Han lockade honom till HIF

Sedan tidigare finns landsmannen Brandur Hendriksson i laget. Och han är en stor anledning till att Davidsen valde Helsingborg.

– Jag har pratat mycket med Brandur och han har bara haft positiva saker att säga om klubben, staden och supportrarna. 

Vad betyder det för dig att du har Brandur i laget?

– Det är enklare. Han kan visa mig runt i stan och hjälpa mig med praktiska saker så jag inte sitter ensamma hela dagarna. Så utanför fotbollen är det väldigt lyckosamt. Han är också en stor del av laget så det var enkelt att följa efter och han har kunnat berätta om de andra spelarna, säger Davidsen.

Tv: Se märkliga frisparksvarianten: