Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”De flesta förstår nog att vi gör allt vi kan”

Oroas över HIF - tror på degradering
Joel Sandborg är klubbdirektör i Helsingborgs IF.Foto: BILDBYRÅN
HIF ligger sist i allsvenskan - och ekonomin blöder.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
En försäljning av Gigovic skulle ge klubben välbehövliga pengar.Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Helsingborgs IF har stora ekonomiska bekymmer. Klubbens prognos är att de går back tio miljoner under 2020 och skulle tabelljumbon ramla ur allsvenskan igen blir det ännu värre.
– Med tanke på vetskapen om hur hårt en degradering hade slagit mot klubben förstår nog de flesta att vi gör allt vad vi kan, säger klubbdirektören Joel Sandborg.

För snart fyra år sedan åkte Helsingborg ur allsvenskan och det tog två säsonger innan laget var tillbaka i svenska klubblagsfotbollens finrum.

Att lagets ekonomi senaste åren långt ifrån varit den bästa är ingen hemlighet - och coronan har inte förbättrat situationen direkt.

– Vår prognos för 2020 pekar på att vi går back tio miljoner och vi är i ett jäkligt tufft läge, säger klubbdirektör Joel Sandborg som välkomnar det stödpaket på en miljard kronor som regeringen lagt fram. 

– Vi vet ju inte hur den miljarden i så fall kommer fördelas, men vi är tacksamma för alla pengar som vi kan få! 

”Vi har inget på bordet just nu” 

Efter 17 omgångar ligger Helsingborg sist i allsvenskan och med degraderingen 2016 färskt i minnet vill klubben göra allt för att undvika ett nytt fiasko. 

Med HIF:s usla ekonomiska situation är det dock svårt att värva in spelare utifrån, i alla fall genom egna medel. Att få hjälp av privata investerare för att kunna plocka in ett eller flera namn i Olof Mellbergs trupp är ingen omöjlighet menar Sandborg. 

– Vi för en dialog om det, att investerare kan vara med och täcka kostnader. Mer än så vill jag inte kommentera, men vi har inget på bordet just nu. 

Men du utesluter inte att ta hjälp av investerare?

– Vi utesluter ingenting såsom vårt läge ser ut. Med tanke på vetskapen om hur hårt en degradering hade slagit mot klubben förstår nog de flesta att vi gör allt vad vi kan...  

Överlever klubben en ny degradering?

– Skulle det nu vara så att vi ställs inför det faktum att vi åker ur kommer den ekonomiska utmaningen att bli ännu mer ansträngd, säger han och fortsätter:

– Konkurs eller så, det vill jag inte uttrycka mig kring eller spekulera om, men åker vi ur krävs ett gigantiskt arbete från hela klubben. Jag vet samtidigt att det finns en enorm vilja i och runt Helsingborgs IF.

”Tillbaka på samma nivå först om 2-3 år” 

En spelare som Helsingborg riskerar att förlora är Armin Gigovic som ryktats till Italien för omkring 20-30 miljoner kronor. Säljer klubben mittfältaren är risken än större att de inte klarar det allsvenska kontraktet, men frågan är om HIF har råd att behålla 18-åringen såsom situationen är?

– En försäljning av Gigovic skulle ändå inte täcka upp de kostnader som drabbat oss sen pandemin. Vi räknar med att idrottslivet i Sverige inte är tillbaka på samma nivå som innan coronan förrän om 2-3 år. Spelarmarknaden kommer också fortsatt lida, det är inte samma summor som tidigare. Vi hade egentligen behövt sälja spelare med tanke på prognosen på minus tio miljoner så det är ett spår som vi jobbar på också, avslutar Sandborg.