"De är nybörjare och amatörer"

Felipe Carvalho under tiden i MFF.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Daniel Kindberg, ordförande i Östersund.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Felipe Carvalho och agenten Terje Liveröd.
Foto: / Tomas LePrince/Expressen
Terje Liveröd och Felipe Carvalho.
Foto: Bildbyrån
Felipe Carvalho och Terje Liveröd.
Foto: Bildbyrån

Felipe Carvalho lämnade Malmö FF för norska Vålerengen.

Mittbacken var länge aktuell för Östersund men förhandlingarna brakade samman och nu utbryter ett ordbråk mellan agenten Terje Liveröd och ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg.

– Om jag ska säga något så får Östersund se till att bli lite mer proffsiga på alla sätt. De är fortfarande nybörjare och amatörer, säger Liveröd.

– Att han har företrätt sin klient på ett väldigt taffligt och dåligt sätt, och inte lyckats få en förhandling i hamn, det tillkortakommandet kan han ju inte gärna lägga över på andra, replikerar Kindberg. 

Efter 2,5 år i Malmö FF lämnar Felipe Carvalho mästarklubben för spel i norska Vålerengen.

Den uruguayanske mittbacken, som drog av hälsenan i somras, skrev på ett ettårskontrakt med den norska ligaåttan på måndagen och det finns en option att förlänga kontraktet med ytterligare två år.

– Jag tror det är väldigt bra för Felipe av flera orsaker. Det som är viktigt för honom är att han kommer i träning och får spela matcher. Vålerengen har även följt spelaren länge, deras tränare ringde två dagar efter att han blivit utlånad till Falkenberg förra året. Så möjligheterna för Felipe att få spela är riktigt bra, säger agenten Terje Liveröd.

Mycket talade dock för en flytt inom allsvenskan. Under hösten besökte Carvalho Östersunds FK som även bekräftade sitt intresse för mittbacken.

Hur kommer det sig att det inte blev något med Östersund?

– Det ska jag återkomma om tror jag, men om jag ska säga något så får Östersund se till att bli lite mer proffsiga på alla sätt. De är fortfarande nybörjare och amatörer, säger Terje Liveröd.

Carvalho fick avtal från Östersund

En övergång var väldigt nära och Östersund skickade ett avtalsförlag till Carvalho. Men affären togs sedan aldrig i mål.

– Jag vill inte kommentera det mer än att vi är jätteglada att han inte kom till Östersund och nu är i Vålerengen, säger Liveröd.

Men det låter som att du är besviken på Östersunds agerande så på något vis har det skurit sig?

– Jag säger så här, Östersund har nog en lång väg att gå för att bli professionella.

Kan du utveckla vad du menar med det?

– Nej, jag kan bara upprepa det. Men så är det faktiskt. Det är det enda jag vill säga. De har en lång väg att gå för att bli professionella. Men vi är färdiga med det och jag vill rikta blickarna mot Vålerengen.

Kindberg sågar Liveröd

Östersunds ordförande Daniel Kindberg skrattar först när han hör att Terje Liveröd kallar klubben för amatörmässig.

– Jaha, men det har han säkert rätt i, att vi är nybörjare är ju rätt, om han menar att spela fotboll på allsvensk nivå, säger Kindberg.

Jag tror han mer syftade på själva förhandlingen kring Carvalho.

– Jaså, den beskrivningen känner jag absolut inte igen.

Varför blev det inget med den här övergången?

– Det var helt uppenbart. Vi hade skickat ett avtalsförslag till honom som han förkastade. I och med att han förkastade det så förklarade vi att det inte var aktuellt längre. Det var inte konstigare än så. Det var väldigt enkelt och jag tycker inte att det var särskilt oprofessionellt eller amatörmässigt. Jag tycker att det var precis så som det ska gå till. Jag vet inte vad han har för erfarenhet av att arbeta och vad han har för klienter. Jag vet inte ens om han är agent.

Det spelar ju ingen större roll.

– Nej, men så som han uttalar sig så borde han ju ha någon stabil grund att stå på om han ska mena att andra aktörer är amatörer eller oprofessionella. Då måste man ju ha något att komma med liksom. I det här fallet, när det gäller honom, är det helt uppenbart och totalt solklart vad som har inträffat. Det finns i skrift. Han har fått ett avtalsförslag och han har förkastat avtalsförslaget. Därigenom har vi sagt att vi inte är intresserade av den formen av avtal. Punkt. Det är exakt det som har inträffat. Sen att han har företrätt sin klient på ett väldigt taffligt och dåligt sätt, och inte lyckats få en förhandling i hamn, det tillkortakommandet kan han ju inte gärna lägga över på andra. Det blir ju väldigt, väldigt konstigt.

Kindberg: "Behöver inte vara Einstein"

Varför tror du att Terje Liveröd uttrycker sig så här?

– För att han har gjort ett för dåligt jobb gentemot sin klient och för att han inte har sagt som det är till honom. Det tror jag är den enkla anledningen. Det är en enkel, mänsklig försvarsmekanism när man inte har gjort ett bra nog jobb. Det är inget konstigt. Det är varken första eller sista gången som agenter, förmedlare eller rådgivare använder sig av den taktiken och sen ondgör sig över hur hemska klubbar och klubbledare är. Det är vi ganska vana vid men man måste hålla sig till verkligheten och sanningen, annars ska man inte häva ur sig saker. Kan man inte berätta helt vad det rör sig om så har man inte rent mjöl i påsen och så är det i hans fall.

Enligt våra uppgifter ska Felipe ha skrivit på kontraktet och skickat tillbaka det till er. Stämmer det?

– När vi uttalade att hans ändringar inte var aktuella så förstod han att det var fara på färde så då skrev Carvalho på det ursprungliga avtalet och skickade tillbaka det till oss. Men då hade vi redan sagt att det inte var aktuellt. Det håller ju inte att göra på det viset. Det är inget giltigt avtal när man har skickat ett avtalsförslag som blivit nekat. Då kan man inte senare skriva på avtalet, skicka tillbaka det och tro att det gäller. Det gäller ju inte i svensk avtalsrätt och jag tror knappast att det gäller i norsk heller.

– Om motparten nekar till avtalets innehåll så gäller ju inte avtalet. Det är en enkel tumregel. Då har man förkastat avtalet och gett sig in i en ny förhandling. I det här fallet har Terje förkastat avtalet för att han vill ha in andra parametrar i avtalet. Därmed gäller inte avtalet och man behöver inte vara någon Einstein för att förstå det. Vi har mejl som styrker det här så det är inga konstigheter alls.