Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Då hade de kanske inte varit vid liv nu”

Anna Särnblad. Foto: Ellen Palmgren
Michael Palmgren. Foto: Ellen Palmgren
Foto: CHRISTER THORELL/IBL / CHRISTER THORELL/IBL/IBL CHRISTER THORELL/IBL
Ssewankambo Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Malmö FF-spelarna Carlos Strandberg och Isak Ssewankambo fastnade långt ute på havet efter att ha vält med en vattenskoter.

Nedkylda och utmattade plockades de upp – och nu ska deras hjältar, Michael Palmgren och Anna Särnblad, hyllas.

– Det är roligt för både Anna och mig men det viktigaste är att killarna är vid liv, säger Palmgren.

De anställda på Marint kunskapscenter hade i slutet av maj ett möte kring Havets Dag. Biträdande verksamhetschefen Anna Särnblad stod i köket, kokade kaffe och blickade ut över vågorna på havet när hon såg något som låg och guppade en och en halv kilometer ut i vattnet.

Om hon inte gjort det så är risken stor att Carlos Strandberg och hans tidigare MFF-lagkamrat Isak Ssewankambo inte varit vid livet i dag.

Tillsammans med sin kollega Michael Palmgren inledde hon räddningsaktionen. SOS larmades och en civil motorbåt kallades in till bryggan.

– Det var riktigt bra sjö och blåste kraftigt, minns Palmgren.

 

FÅ BÄST KOLL: Följ Malmö FF – direkt i Messenger 

 

Åkte ut i motorbåt

Han hoppade ner i motorbåten, åkte ut på havet och kom fram till en vält och havererad vattenskoter – och två MFF-spelare som försökte hålla sig fast.

– Jag vet inte exakt hur länge de hade legat där ute. Men det dröjde omkring 20 minuter från att vi först såg dem till dess att vi kom ut till dem. De var så pass utmattade att de knappt orkade ta sig upp i motorbåten. Och de såg ut att vara livrädda, säger Palmgren.

Kustbevakningen anslöt och bogserade upp vattenskotern samtidigt som Palmgren åkte tillbaka i motorbåten med de två fotbollsspelarna.

Skällde ut MFF-spelarna

Nu ska både Michael Palmgren och Anna Särnblad hyllas för sin insats. I samband med Skånsk Brandsskyddsdag den 13 september kommer de uppvaktas med blommor, diplom och en gåva av Räddningstjänsten Syd och Brandskyddsföreningen.

– Det är hedrande och man blir stolt, säger Michael Palmgren och tillägger:

– Men jag skällde på grabbarna när vi kommit i land och de hade fått värma upp sig något. Man ska aldrig vara ute på havet utan flytväst. Om vi inte hade haft möte, och om Anna inte hade fixat kaffe så hade förmodligen ingen sett dem ligga där ute. Då hade de troligtvis inte varit vid liv nu.

 

LÄS MER: MFF-duon i sjödrama – låg nedkylda i vattnet

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!