Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Christiansen: ”Inte vinna eller försvinna”

Malmö FF-kaptenen Anders Christiansen.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Malmö FF mot Djurgården i en tidig allsvensk toppmatch.

Där skåningarna riskerar att falla fem poäng bakom toppen, redan efter fyra omgångar.

– Vi tittar mest på vårt eget poängsnitt och statistiskt räcker ett poängsnitt på 2,0 och 2,1 för att vinna mästerskapet. Om vi förlorar har vi 1,9 och det kan vi hämta upp på 27 matcher, säger MFF-kaptenen Anders Christiansen. 

Inför årets allsvenska säsong lyfte många fram BK Häcken som en tänkbar guldutmanare till MFF. Men efter tre allsvenska omgångar är det snarare Djurgården som seglat fram som ett hot i kampen om Lennart Johanssons pokal 

Stockholmarna har inlett årets seriespel genom att vinna sina samtliga tre första omgångar. Först mot Elfsborg (2-0), följt av IFK Norrköping (1-0) och Varbergs BoIS (3-1).

– Just nu är de det, säger Anders Christiansen, på frågan om Djurgården är MFF:s största utmanare till SM-guldet:

– De har fått en fantastisk start. Men vi pratade om det efter vår senaste match, att även om vi vinner eller Djurgården vinner så avgör inte det vem som blir mästare. Det finns fler lag också. Vi har spelat tre matcher och vi har 27 matcher kvar, sedan kommer Europaspel också. Säsongen har bara börjat.

Anders Christiansen och hans MFF har haft svårt att lyckas vinna på Tele2 Arena.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Men trots att säsongen ännu är ung blir måndagens match en tidig nyckelbatalj. Eftersom MFF ”bara” fick med sig ett kryss från hemmamötet mot Östersund hamnar de fem poäng bakom Djurgården vid förlust.

”Får hoppas det inte sker igen” 

– Vi tittar mest på vårt eget poängsnitt och statistiskt räcker ett poängsnitt på 2,0 och 2,1 för att vinna mästerskapet. Om vi förlorar har vi 1,9 och det kan vi hämta upp på 27 matcher, säger Anders Christiansen. 

– Men det är klart vi gärna vill vinna mot Djurgården och vår ambition är att åka upp till Stockholm och vinna matchen. Men om man ser på det i ett större perspektiv så är det ingen vinna eller försvinna match. 

Just Djurgårdens IF har varit något av en svår bortanöt att knäcka för MFF. Sist skåningarna åkte upp till huvudstaden och besegrade DIF var sommaren 2017, när MFF vann med 1-0 efter ett sent självmål av Niklas Gunnarsson.

Förra året blev det 3-2-seger för Djurgården, efter att stockholmarna vänt underläge till vinst sent i matchen.

”Det är väl bara i Sverige”

Första gången Anders Christiansen mötte Djurgården var i mitten på september 2016. Fast den där matchen vill nog dansken helst glömma – MFF förlorade nämligen med 3-1.

– De har Eriksson (Magnus, anfallare) som har spelat i Danmark och här i Malmö innan. Vi har träffats lite och vi har en ömsesidig respekt. Men jag kommer inte ringa till honom om jag åker till Stockholm på semester, säger Christiansen. 

Även mot Hammarby har det blivit snålt med himmelsblå bortatriumfer. Sist MFF bortavann mot Bajen var den 18 maj 2016.

Vad tycker du om konstgräset på Tele2? 

– Det har varit mycket debatt om konstgräset, säger Anders Christiansen, och fortsätter:

– Konstgräs är ett fantastiskt alternativ under vinterträning och uppe i Östersund där de bara har plusgrader en månad om året. Men generellt tycker jag att när vi jämför oss med andra europeiska länder och ser generellt på hur fotboll ska spelas då tycker jag att gräsfotboll är vägen fram. Men det är väl bara faktum, det är inget bara jag tycker? Det är väl bara i Sverige som 50 procent av matcherna spelas på konstgräs. 

Inför mer eller mindre varje bortamöte mellan Malmö och stockholmsduon Hammarby och Djurgården aktualiseras frågan om konstgräset.

”Samma fråga kring Häcken” 

Anders Christiansen själv framhåller att MFF trots allt har gjort bra resultat, även på konstgräs. Så sent som under årets bortapremiär vann Malmö mot konstgräslaget BK Häcken. 

– Det är samma fråga kring Häcken. Där vann vi 2017, spelade oavgjort 2018, 2019 och 2020 sedan vann vi nu. Så man kan välja att se det negativa, att vi inte vann matchen. 

– Men man kan också se det som att vi inte förlorade mot en konkurrent i allsvenskan som är bäst på konstgräs. Vi har inte förlorat mot Häcken sedan 2015. Så det handlar om man vill sätta en positiv eller en negativ rubrik, konstaterar Anders Christiansen.

Måndagens match mellan Djurgården och Malmö har avspark klockan 18.30. 

SE FLER NYHETER: Malmö FF siktar på guld – i Fifa: ”Seriös satsning på e-sport”