Ilskan: ”Jag blir både förbannad och ledsen”

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

HELSINGBORG/STOCKHOLM. Henrik Larsson avgår som tränare för Helsingborgs IF.

Beskedet lämnades sent, natten till fredag.

– Det kom snöpligt och snabbt utan att vi egentligen visste om någonting, säger Andreas Granqvist.

– Jag stöttar Henrik i hans val men mer vill jag inte säga om det, säger Alexander Farnerud. 

Helsingborgs IF skickade kort efter lunch ut pressmeddelandet. Henrik Larsson avgår efter att ha ”fått utstå en mängd verbala påhopp”.  

– Det är klart att det är en utsatt position att vara tränare i allsvenskan. Och med Henriks historia är den än mer utsatt. Men den här gången har påhoppen uppenbarligen gått en bra bit bortom det acceptabla. Det är inte så att Henrik är en svag person, säger ordförande Krister Azelius. 

Larsson avgår från Helsingborg

Det var Azelius som fick ta emot Larssons besked. 

– Han bestämde sig efter matchen i går. Vid ett-tiden satt jag och vakade och då ringde han mig. Då var beskedet slutligt, när vi talades vid.

Du gjorde inga försök att övertala honom?

– Jo, jag gjorde ett försök. Jag sa: ”Låt oss inte bestämma det mitt i natten”. Men Henrik är ingen lättvindig typ. Även om jag försökte, så stod det klart ganska snabbt att beslutet var fattat. Han lattjar inte runt med sånt här. Det fanns ingenting att göra åt det. 

– Det här beskedet kom från ingenstans. Det var helt oförberett. 

När fick spelarna reda på det? 

– De fick det efter en samling inför träningen i dag. De gick rätt ut på träning. Med tanke på hur professionella de är, så går de väl ”all in” nu, och så kommer frågorna i eftermiddag. 

– Det här har ingen förväntat sig. Jag har haft kontakt med en och annan spelare. Det här är lika överraskande för alla.

Granqvist: ”Det kom snöpligt och snabbt”

Under fredagen tränade Helsingborgs A-lag som planerat. När Kvällsposten träffar Andreas Granqvist vill han inte prata i detaljer kring Henrik Larssons besked.

– Det är klart att det är tråkigt det som har hänt men vi har match på söndag så det är fullt fokus på den, säger han.

Hur kändes det att träna i dag?

– Det är klart att det är lite speciellt när det kom snöpligt och snabbt utan att vi egentligen visste om någonting. Det är speciellt men jag tycker ändå att killarna som var där ute gjorde ett bra jobb. Vi har inte så mycket tid att fundera. Det är match igen på söndag så det gäller att vi gör vårt bästa.

Vilket extra ansvar får du som kapten?

– Jag känner alltid att jag har ett stort ansvar för klubben. Det är klubben jag vuxit upp i och som jag vill göra allt för. Jag har haft ett ganska stort ansvar redan innan. Jag försöker bara vara mig själv och göra mitt bästa på planen. Sen är vi ett lag och vi ska göra det tillsammans. Nu gäller det att hela föreningen gör det här tillsammans. Det finns inget annat.

Två matcher kvar till landslagsuppehållet. Vad behöver ni göra på dem?

– Söndag blir tufft korta mot Norrköping. Det är ett av de bästa lagen, framför allt på deras hemmaplan. Det blir en tuff match. Sen får vi Östersund hemma på fredag. Vi ska göra allt vi kan för att ta så många poäng som möjligt.

Farnerud: ”Jag stöttar Henrik”

Alexander Farnerud menar att han står bakom Henrik Larssons beslut att lämna tränarjobbet.

– Jag stöttar Henrik i hans val men mer vill jag inte säga om det.

Hur påverkar det en spelartrupp med två dagar kvar till match?

– Det är alltid speciellt när sånt här händer men vi som spelare får inte förlora fokus från matchen. Allt som händer runt om är sånt som händer. Vårt fokus måste ligga på planen. Vi måste stänga ute allt det andra.

Förlust mot IFK Göteborg, Pär Hansson tvingas sluta, Andreas Landgren drar av korsbandet, utslagna ur cupen av Oskarshamn och Henrik Larsson hoppar av. Hur håller man modet uppe?

– Det har hänt mycket den senaste veckan. En del dystra nyheter, absolut. Och det har gått lite tungt på planen. Det viktiga är att inte hänga med huvudet och att inte tänka negativt. Vi måste vara positiva och vi måste ge varandra energi. Sen är det så klart upp till oss äldre spelare att försöka framföra det och få med oss resten av truppen och hålla en bra stämning i truppen.

Och nu kommer en bortamatch mot IFK Norrköping. Det är inte enkelt?

– Nej, det kommer vara en speciell känsla de närmsta dagarna men vi ska försöka att inte tappa fokus.

Markus Holgerssons ilska: ”Riktigt fula ord”

Den skadade ytterbacken Markus Holgersson skräder inte med orden.

– Det är jättetråkigt och det kommer så himla snabbt utan förvarning. Och så anledningen bakom det. Man blir bara så förtvivlad. Att vi ska ha ett sånt samhälle i dag med det sättet… Man blir både förbannad och ledsen, säger han och utvecklar.

– När det går bra så är alla så himla bra men när det går emot så är det så himla lätt att kasta skit. Det var bättre förr när folk inte kunde få ut det på samma sätt, när det inte fanns sociala medier och hela den biten. Nu går det så snabbt att få ut allt det man tycker i affekt. När man tänker efter så är det för sent att ta tillbaka allt. Man får kanske lära sig att leva med det här men det var ju inte det man signade upp för när man började spela fotboll. Fotboll var ju det bästa och det roligaste men visste och sen har det andra kommit som en ryggsäck på vägen. Nu vet jag inte hur det varit i detta fallet men när det blir personangrepp och familj och hela den biten, det tar ju knäcken på en. Hur kul är det egentligen att spela fotboll? Man börjar ju tänka i de banorna. Det är jättetråkigt att det fungerar så här kring fotbollen, konstaterar Holgersson.

Och Henriks val att hoppa av?

– Det blir ju fullt förståeligt. Jag hade själv troligtvis gjort exakt likadant. Varför ska man utsätta sig för det?

Är du förskonad?

– Än så länge har jag varit ganska förskonad men det är klart att det kan bli en hätsk stämning under matcherna. Men det börjar ju redan där. När jag blev skadad i senaste matchen och skulle gå förbi Göteborgs klack så var det inte jätteroligt att höra det som de säger där, deras hånskratt och riktigt fula ord.

Hur löser man den här problematiken?

– Det är det som är så himla svårt. Vi vill ju att folk ska kunna komma så nära oss som möjligt så att vi ska kunna bygga någonting, en öppen fotboll. Men om det fortsätter så här så kommer det bli mer och mer stängt. Titta på England, där har man knappt någon kontakt med fans alls. Det blir ingen närkontakt och inget givande och tagande. Jag vill inte att det ska bli så i Sverige men på något sätt måste man ju skydda personen i det.

– Att vi inte presterar är jobbigt nog. Jag lider varje dag och försöker kämpa och kriga för att stanna kvar i allsvenskan. Det blir dubbelt upp när man ska bära ytterligare skit som kommer.

Hur påverkas laget?

– Det är alltid omtumlande att spela i Helsingborgs IF men nu blir det så himla nära oss. Vi hade gjort en nystart med Henke och kände ändå att vi börjat bygga något. Vi var ändå på väg mot de tre poängen som vi krigar för. Det här slår ju ner lite. Nu hoppas jag att vi kan fokusera full mot Norrköping på söndag, sen ta Östersund av bara farten och sen få ett uppehåll där vi kan samla oss.