Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Chelseas supersiffror imponerar på Malmö

Oscar Lewicki. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Chelseas passningsstatistik mot Malmö FF. Foto: Uefa.com
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Chelsea slog nästan 800 passningar i segern på Stadion.

I returen på Stamford Bridge måste MFF hitta svaret på stjärnlagets kärna: Bollinnehavet.

– Det gäller för oss att vi har en plan och är jäkligt slipade och fullföljer den, säger Oscar Lewicki.

Malmö FF föll med flaggan i topp i det första mötet hemma mot Chelsea – trots att det engelska storlaget som väntat hade det mesta av spelet.

– Det är ett riktigt bra lag vi möter. Jag tycker vi står upp mot dem bra. Vi lyckas ändå få in press på dem högt upp vissa gånger och kan störa dem och vinna bollen där även om man hade velat göra det mer, säger Oscar Lewicki.

– Sen är de vassa och håller i bollen på ett jäkligt bra sätt och är trygga i det. Och när de väl går är de kliniska. Jag tycker inte att de skapade supermycket men de gör ändå två mål. Det är jävligt bra av dem.

Tittar man på statistiken från det första mötet säger den mycket om vilken typ av motstånd som MFF möter.

Och vad MFF måste klara av att hantera i returen där Chelsea dessutom har fördel av att kunna spela på 2–1-resultatet från det första mötet.

Chelseas statistiska övertag: ”Kändes nöjda”

På Stadion hade Chelsea 66 procent bollinnehav mot MFF:s 34. Totalt slog Chelsea 781 passningar – varav hela 741 till rätt adress. Passningssäkerheten var höga 95 procent. MFF slog 321 passningar och 265 till rätt adress (83 %).

Oscar Lewicki tycker ändå MFF visade i första mötet att man kan störa Chelseas bolltrillande.

– Vid vårt mål är det David Luiz som gör en chanspassning in centralt där vi bryter, går på kontring och lyckas göra mål. Så det är inte omöjligt, men de är jäkligt trygga med bollen och skickliga på det sättet. Dock kändes det mycket som att de var väldigt nöjda med att hålla den inom laget, de hotade inte supermycket i djupled alla gånger utan snarare så att de ville ha stort bollinnehav och kontrollera matchen på det sättet och kanske var det därför de inte skapade lika mycket chanser som man kunde tro.

Jorginhos stora betydelse – Kanté fått flytta

Att Chelsea ska ha stort bollinnehav är helt enligt tränaren Maurizio Sarris ritningar. Sarri tog också med sig sin egen nyckel när han tog över laget i somras, Jorginho. Väldigt mycket kretsar kring den italienske landslagsmittfältaren – vars betydelse för Sarri är så stor att den franske världsmästaren N'Golo Kanté fått flytta ut från sin tidigare centrala roll.

Förväntar du dig att de spelar likadant i returen?

– Jag tror väl inte att det kommer skilja sig så mycket utan de kommer nog försöka spela med stort bollinnehav även där och försöka kontrollera matchen så mycket de kan. Det gäller för oss att vi har en plan och är jäkligt slipade och fullföljer den, säger Oscar Lewicki.

Passar det er att de får ha bollen och trilla runt där i mitten?

– Det är aldrig lätt. Man får försöka komma på en så bra plan som möjligt och hålla sig till den. Det är svårt att störa såna här lag som är så pass skickliga. I första matchen valde vi mestadels att ligga lite lägre och de få gånger vi går då går vi helhjärtat. Jag tycker det funkade ganska bra. De skapade inte jättemycket och vi lyckades skapa någon chans på det i alla fall.

”De har många nycklar, gäller att låsa dem”

Du kan hamna i en roll där du ska sätta press på Jorginho. Hur kommer man nära honom och stör?

– Jag tror att du måste vara jäkligt kompakt mellan lagdelarna så de inte får för mycket ytor för då är de jäkligt skickliga. Men ligger du kompakt och inte ger dem mycket ytor att spela på så är det lättare att komma in i pressen också. 

Är han nyckeln för er att störa?

– Svårt att svara på. Jag tycker en spelare som (Mateo) Kovacic var jäkligt bra. Vi försökte stänga av Jorginho mycket både med strikers och om han kom högre upp med mittfältarna, men då är det ofta någon annan mittfältare som droppar ner som Kovacic. De har många nycklar hur de ska låsa upp vårt försvar. Det gäller att vi har ännu fler sätt att låsa dem på.

Och är effektiva när ni själva sätter bollen framåt?

– Ja, exakt.