Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carlnén: ”Det vore ett bra första steg”

Malmö FF hoppas kunna börja tillåta viss publik från och med säsongen 2021.Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN
MFF:s vd Niclas Carlnén.Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Tomma läktare och miljonförluster.

Men samtidigt – serieledning och efterlängtad guldvittring.

Mitt i en historiskt osäker tid ska Malmö FF försöka sälja nya årskort. Med en tydlig förhoppning: fler ska se klubben live 2021.

– Kan vi få in våra årskortsinnehavare nästa år vore det ett fantastiskt första steg, säger vd Niclas Carlnén.

Malmö FF sålde lite drygt 12 000 säsongskort inför den nuvarande allsvenska säsongen. Men det var innan covid-19 slog till med full kraft, sköt upp serien med flera månader och tvingade supportrarna att stanna hemma. 

När nu MFF ska försöka sälja en ny våg av säsongskort är det med en vetskap om att försäljningen mycket väl kan bli sämre än under fjolåret, berättar vd Niclas Carlnén. 

– Men det är jätteviktiga intäkter. Det är fotbollen på planen som genererar många av våra intäkter, både genom lösbiljetter och genom årskort. Det är klart det är jätteviktigt. Jag skulle säga att dem är direkt avgörande, säger han.

När allsvenskan sköts upp i våras fanns det en förhoppning om att smittoläget skulle förbättras framåt sommaren och att publiken skulle få återvända till arenorna. Så har det emellertid inte blivit – såväl sittplatser som ståplatser över hela Sverige fortsätter gapa tomma. 

– Vi försöker ha lite olika scenarior, eftersom vi inte vet när eller hur mycket publik som tillåts nästa år. Men vi försöker vara förbereda på att vi kan ha fullt med publik från första matchen. Eller så kan det bli spel utan någon publik alls, säger Carlnén, och fortsätter: 

– Vi hoppas att det minst blir årskortsinnehavare som får komma. Men vi försöker förberedda oss på alla olika alternativ.

Lite drygt 70 procent av alla MFF:s årskortsinnehavare har redan signalerat att de inte kommer begära tillbaka några pengar för uteblivna matcher 2020.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Efter höstens tunga Europa Legue-uttåg mot spanska Granda räknar Malmö FF med att det ekonomiska året blir rött, med en förlust på upp emot 50 miljoner kronor

Samtidigt har en majoritet av klubbens säsongskortsinnehavare än så länge valt att inte begära några pengar tillbaka för de uteblivna matcherna. Supportrarna har i stället blivit erbjudna ett så kallat supporterpaket – med studio, tävlingar och lojalitetspoäng

– Vi har en procentsats på 70 procent som vi vet inte kommer begära tillbaka några pengar. Sedan kan det bli färre som begär pengar när matcherna väl är färdiga. Det är vad vi hoppas på, säger Niclas Carlnén.

”Ser en nedgång överallt” 

Det finns mycket nu som tyder på att pandemin kommer fortsätta prägla samhället även nästa år. Finns det något publikmässigt läge där ni som allsvensk förening börjar närma er plus/minus noll i ekonomin? 

– Ja, men det är en del av en större helhet. Vi har event och konferenser som har minskat med anledning av pandemin. Det handlar inte bara om årskort och lösbiljetter som minskar. Det är allting, vi ser en nedgång överallt. Även på vår lunchrestaurang, den börjar återhämta sig först nu efter att ha varit helt nedstängd. 

– Det är inte så enkelt som att säga att vi går mot plus/minut noll om vi får tillbaka årskort och lösbiljetter. Det handlar om en helhet – hur påverkas alla våra försäljningsprodukter? fortsätter Niclas Carlnén.

Från och med den första november kommer fler kultur- och idrottsbesökare släppas in till de svenska arenorna. Det handlar inledningsvis om 300 sittande åskådare – men inte i Skåne. Där bedöms smittoläget vara så pass allvarligt att hårdare covid-19-restriktioner även ska gälla framöver

– Nu behöver vi dra i nödbromsen för att bryta den här utvecklingen. Det är på allvar nu. Alla måste verkligen hjälpas åt och ta ansvar. Var och en måste följa de skärpta råden för att minska smittspridningen, sa Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, under tisdagen. 

Samtidigt har MFF förespårat en annan lösning än att rakt av applicera ett och samma publiktak på varje idrottsanläggning i hela landet.

”Många steg som behövs”

Redan den tredje september presenterade Malmö FF en plan som beskrev hur klubben skulle kunna arrangera smittsäkra hemmamatcher på Eleda stadion. En arena som med ståplats kan ta emot drygt 22 500 åskådare. 

Planen visade att MFF skulle kunna tillåta en maxpublik på 5 500 åskådare, utan att pressa kollektivtrafiken och där varje åskådare skulle sitta på smittsäkert avstånd från varandra.

– Om supportrarna dessutom får sitta i par kan vi ta in ytterligare åskådare utöver det. Säg att vi landar på 6 000 åskådare, då blir det 25-30 procent av den kapacitet vi har när stadion är slutsåld.

– Om vi kan nå dit och det kan bli vårt nya normala vore det ett fantastiskt första steg, konstaterar Niclas Carlnén.

Vad hade ett sådant ”nytt normalt” betytt för er ekonomiskt? 

– Ja, om vi kan släppa in 6 000 årskort är det hälften mot vad vi har i dag och det är en bra bit på vägen. Men det är många steg som ska tas innan vi har en halvfull arena.

SE MER: