Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Bygger för nästa år – inte viktigt ur det perspektivet”

Höjdpunkter: Helsingborg-Häcken
Andreas Granqvist är skadad.Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Markus Holgersson och Fredrik Liverstam.Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

HIF:s allsvenska kontrakt säkrades när AIK mosade Falkenberg i förra omgången. 

Då viftar Markus Holgersson undan den klassiska klyschan.

– Det är klart vi bygger för nästa år, men jag tror inte det är viktigt ur det perspektivet, säger han. 

Med två omgångar kvar kvar att spela har Helsingborgs IF sju poängs försprång till Sundsvall på kvalplats. 

Det är just Sundsvall som 10:e placerade HIF ställs mot på lördag.

– Nu när vi inte har mer än placering att spela för får vi ta matchen som vilken som helst och agera professionellt. Det är otroligt viktiga matcher för de under oss, att ställa ut skorna är inte ett alternativ. Det är inte juste, konstaterar Max Svensson. 

Skador och avstängningar

Men för andra spelare i truppen kan en bra prestation ge ytterligare en framtid. Ibrahim Bance är utlånad till Helsingborg säsongen ut, med en option om att köpa loss spelaren.

Filip Sjöberg har ett utgående kontrakt, precis som Fredrik Liverstam och Tobias Mikkelsen. Utöver det är Kundai Benyu och Tashreeq Matthews på lån säsongen ut.  

Tränare Olof Mellberg är tydlig med att tre poäng är viktiga – men att skador och avstängningar öppnar upp för flera spelare.

– Jag vill gärna se att vi bygger vidare på anfallsspelet och tar med oss det inför 2020. Skador och avstängningar ger oss en möjlighet för spelare att komma in och visa upp sig, ur ett individuellt perspektiv. Jag hoppas de tar den utmaningen, säger Mellberg, som samtidigt är tydlig med att HIF inte kommer att rotera för att kontraktet är säkrat.

Mohamed Abubakari är avstängd mot Sundsvall, precis som Alhaji Gero som åkte på sin tredje varning för säsongen mot Häcken. 

Andreas Granqvist är skadad och missar matchen. Dessutom är Mamudu Moro ”ett osäkert kort”, som Olof Mellberg uttrycker det. 

Sedan tidigare är Andreas Landgren och Kalle Joelsson långtidsskadade.

– Det är skade-/avstängningssmäll.

”Tror jag inte är så viktigt”

Markus Holgersson väntas – precis som vanligt – gå in i startelvan. Han slår omedelbart undan klyschan att det är viktigt att avsluta säsonger med segrar för att gå in med en bra känsla till nästa.

– Det tror jag inte är så viktigt, det är mer att försvara vår tiondeplats. Det är klart vi bygger för nästa år, men det är inte viktigt ur det perspektivet. Sen är det alltid viktigt att vinna matcher.

– Vi har inte vunnit så många bortamatcher i år, så där har vi revansch. Vad har vi vunnit, en?