Bomben: Mellberg tar över efter Henke i HIF

”Det är en dröm för både HIF och Mellberg”
Olof Mellberg tar över Helsingborgs IF.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Mellberg under tiden i BP.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

STOCKHOLM/MALMÖ. Olof Mellberg ser ut att bli ny tränare i Helsingborgs IF.

Enligt SportExpressens uppgifter har parterna förhandlat under ett antal dagar - och har inget oförutsett inträffat sedan i går är det han som presenteras som klubbens nya huvudtränare klockan 15.00.

För drygt två veckor sedan kom den mycket överraskande nyheten: Henrik Larsson, som tidigare under säsongen ersatte sparkade Peo Ljung, lämnar krisklubben Helsingborgs IF. 

Anledningen? ”Verbala påhopp” riktade mot Larsson, enligt klubben.

I en exklusiv intervju motiverade senare under dagen Larsson sitt beslut. 

– Det är aldrig roligt. Kritik har jag inga problem med att ta, men när det börjar bli mer än så... När det blir personliga påhopp och man kallas det ena och det andra. Då försvinner lusten. Jag håller på med detta för att jag älskar fotboll. När man får detta emot sig så tar det en jävla energi. Det blir inte roligt längre. Sen blir det andra saker man måste tänka på. Då funderar man på om det är värt att göra detta. Det är inget vanligt ”7-16-jobb”. Man jobbar dygnet runt, sa Henrik Larsson då.  

Vad det något speciellt som du läste inatt som fick dig att sluta? 

– Jag visste att det var motvind redan från början när jag tog uppdraget. Det var både jag och klubben inställda på. Då får man visa genom att göra bra resultat i början. Då blev det lite lugnare, men så fort det inte går som en del tycker blir det värre. Jag tycker inte att Helsingborg ska slå Elfsborg borta till exempel, och jag tycker inte att Helsingborg måste slå Hammarby borta. Vi är nykomlingar i allsvenskan. Helsingborg har inte varit en storklubb under de senaste fem åren. Det trycket som man sätter på laget, det är inte bra. Hur är det att prestera i en sådan miljö? Hur kan det vara okej i vår bransch att behöva utstå det mesta? Det är en fråga jag gärna ställer öppet. Hur kan det vara okej när det inte är okej någon annanstans? 

Olof Mellberg presenteras 15.00 under tisdagen

Trion som tillfälligt tog över efter Henrik Larsson var Alexander Tengryd, Jens Karlsson och Sven Andersson. 

Nu har klubben hittat sin nya tränare, och presenterar denna klockan 15.00 under tisdagen. 

Enligt SportExpressens uppgifter har parterna förhandlat under ett antal dagar - och har inget oförutsett inträffat sedan igår är det han som presenteras som klubbens nya huvudtränare klockan 15.00.

Olof Mellberg tog nyligen över danska Fremad Amager, men tiden där har inte blivit som den förre landslagsbacken tänkt sig och nu ser han i stället ut att bli ny tränare i Helsingborgs HIF.

Krister Azelius, ordförande i Helsingborgs IF, är fåordig när SportExpressen når honom på tisdagsförmiddagen. Om uppgifterna om Olof Mellberg säger han bara: 

– Egentligen ingenting.

Varför inte?

– Vi har sagt att vi ska svara på alla frågor på en presskonferens i eftermiddag.

Vilka egenskaper krävs av en tränare för Helsingborgs IF hösten 2019?

– Det är också en fråga för i eftermiddag.

Vad tycker du om Olof Mellberg som tränare och som människa?

– Jag har stor respekt för vad Olof Mellberg gjort som spelare och tränare. Han har en fin karriär i bagaget. Som människa kan jag inte säga att jag känner honom tillräckligt bra för att uttala mig.