Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Blytungt poängtapp för Halmstad BK

Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Halmstads BK var på väg mot en efterlängtad trepoängare hemma mot Sirius. 

Sadat Karim - som gjorde lagets första mål sedan 22 augusti - såg länge ut att bli matchens enda målskytt. 

Men ett kvitteringsmål på tilläggstid blåste HBK på konfekten. 

– Jag står här och tycker att det känns väldig retlig och tungt.  Där ska matchen punkteras, säger HBK-tränaren Magnus Haglund. 

HBK har varit inne i en trevande period och haft svårt att göra mål i allsvenskan. Laget var därför i stort behov av poäng hemma mot Sirius. 

Då kom hemmalaget ut och tog tag i matchen direkt, spelade med stort självförtroende och fick utdelning på sin höga press. Det tog inte ens två minuter innan HBK skapade sin första målchans men Joel Allanssons avslut blockerades av en uppoffrande Sirusförsvar. 

Strax därefter fick fansen på Örjans vall jubla då Edvin Kurtulus hittade Sadat Karim med ett instick i straffområdet och HBK-anfallaren gjorde inga misstag utan rullade in bollen vid den bortre stolpen. Det innebar HBK:s första mål sedan den 22 augusti. 

Amir Al-Ammari var sedan nära att utöka ledningen då han knorrade en frispark i stolpen. Och Marcus Antonsson hade sedan flera bra chanser att utöka HBK:s ledning - bland annat då han framspelad av Samuel Kroon drog bollen klockrent i ribban. 

HBK tappade på tilläggstid 

HBK sköljde över Sirius och gästerna kom stundtals knappt över halva plan i den första halvleken. Trots det hade laget endast med sig en uddamålsledning in i paus. 

– Vi har en första halvlek där vi är otroligt överlägsna i matchen och har väl 11-3 i avslut. 7-1 på mål. Vi ska i den halvleken göra mer än ett mål, vi har stolpe, ribba, målvaktsräddning. Där ska matchen punkteras, säger HBK:s tränare Magnus Haglund.  

Siriuslägret hade å sin sida en hel del att fundera på. 

– Vi ser en första halvlek som inte matchar den bilden av hur vi vill att den här matchen ska spelas. Vi sitter i pausen och känner att vi kan göra bättre men att vi inte heller kan vara helt missnöjda med att det bara står 1-0 med tanke på hur matchen ser ut. Å andra sidan gillar jag den grejen att vi har spelare som tittar varandra i ögonen och säger att så länge det står 0-1 så finns chansen och vi ska ta tillbaka halvleken och det tycker jag att vi gör, säger Sirius tränare Daniel Bäckström. 

Den andra halvleken blev mer böljande men HBK höll länge emot och var på väg mot en efterlängtad seger.  Men i den 92 minuten damp bollen ner vid fötterna på Christian Kouakou som satte kvitteringen för Sirius - sitt tionde mål för säsongen.  

– Vi släpper till en målchans i andra halvlek och att vi släpper in mål på den dessutom efter 91.07 den är jobbig och den är tung. Men det som definierar ett lag och en klubb är hur man hanterar motgångar, säger Magnus Haglund. 

Daniel Bäckström:

– Det klart att när målet kommer så sent som det gör så kan man alltid prata om att det blir så känsligt och slumpartat men jag gillar att vi från minut 45 gör något annorlunda jämfört med den första halvan. 

Halmstad ligger nu elva i tabellen men är i och med Degerfors seger mot AIK endast en poäng från den negativa kvalplatsen.  Sirius är fortsatt nia. 

Vad gör det med ert självförtroende när ni inte får med er mer från den här matchen?

– Resultatet föder ju självförtroende men det är också en bekräftelse på att vi kan spela den fotboll som vi spelar mot ett bra lag som Sirius men det stärker oss ändå att vi känner att vi klara av att leverera en prestation som är på den här nivån, säger Haglund.