Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Betyder mycket att ha hånerätten mot dem”

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Rankingpoäng, massa miljoner och sportsliga framgångar – mycket står på spel när Malmö FF möter FC Köpenhamn.

Anders Christiansen knuffar gärna ner FCK från tronen som Skandinaviens mäktigaste lag.

– Det skulle betyda mycket att ha ”hånerätten” mot danskarna, säger mittfältaren.

Malmö FF har länge haft som målsättning att vara den dominerande klubben i Skandinavien.

FC Köpenhamn har stått i vägen.

Nu finns chansen att, åtminstone tillfälligt, få danskarna i gungning.

Om Malmö FF vinner i Parken, samtidigt som Dynamo Kiev slår Lugano, är MFF vidare till 16-delsfinal och FCK utslaget.

– Det är inte så många danskar i FCK, men att ha ”håneretten” mot den danska klubben, den danska ligan och mot Skandinaviens största klubb, det betyder mycket för oss, säger Anders Christiansen.

Christiansen: ”Jag peakar inte nu”

Att med gott samvete kunna vara kaxig, skrytsam och håna FCK skulle komma extra lägligt just nu.

– Min flickväns bröder är faktiskt FCK-supportrar så det blir bra lagom till jul, säger Christiansen.

Malmö FF:s danska innermittfältare har fått hösten förstörd av en lårskada. Han tvingades kliva av i den 58:e minuten hemma mot FC Köpenhamn den 3 oktober, gjorde ett kort inhopp men skadade sig igen mot AIK den 28 oktober och är först nu redo för tävlingsmatch igen.

Ett träningsläger och 60 minuters träningsmatch är allt han har i benen.

– Jag har tränat en vecka i Marbella så om jag pikar nu skulle jag vara en otroligt duktig fotbollsspelare. För mig handlar det om att få ut så mycket som möjligt i den sista matchen, att spela lite enklare. Sen får vi se hur mycket tid det blir.

Känner du att du inte är i full form?

– Det är klart. Jag peakar inte nu. Jag var borta i tre och en halv vecka innan AIK-matchen och sen har jag varit borta i fem veckor.

Lyckades gå vidare i sista omgången i fjol

Det är inte bara Christiansen som haft ont om speltid de senaste veckorna. MFF har inte haft någon tävlingsmatch sen den mot Dynamo Kiev för 14 dagar sedan. Samtidigt är FC Köpenhamn mitt uppe i det danska ligaspelet.

– Jag hade hellre varit i FCK:s skor än i våra. I fjol när vi mötte Genk och Besiktas kunde vi inte hålla samma nivå i de första halvlekarna som i de andra. Mot Kiev senast spelade vi kanske inte så bra i första halvlek men fantastiskt i andra. Det är en konsekvens av att vi inte spelat match efter match efter match. Det tar ett tag att hitta matchtempot igen, säger Christiansen.

Förra säsongen vann MFF med 1-0 borta i den sista gruppspelsmatchen, då mot Besiktas och säkrade därmed avancemang till 16-delsfinal. Att ha gjort det en gång gör det enklare att göra det igen, tror Christiansen.

– Det är en upplevelse och en erfarenhet man tar med sig. Jag tror att Besiktas är en svårare bortamatch än FCK. Vi ska fylla upp tanken med energi, självsäkerhet och tro på att vi kan göra ett bra resultat.

– Men jag har stor respekt för FCK. De står bra defensivt, taktiskt. De behöver bara en eller två chanser för att göra mål. Här hade de noll chanser men gjorde ändå mål. Det är ingen tillfällighet, de har erfarenheten och kvaliteten.