Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Besvikelsen efter nya beskedet: ”Helt orimligt”

Malmö FF:s vd Niclas CarlnénFoto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Regeringen tvärvänder och allsvenskan 2020 ser ut att få spelas klart utan publik.

I Malmö FF tas beslutet emot med stor besvikelse.

– Helt orimligt, säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

Redan den 21 augusti meddelade regeringen att det skulle bli möjligt att ta in publik på allsvenska matcher igen från och med den 1 oktober.

Siffran som då nämndes var 500 personer, men sedan har exakt besked dröjt.

På torsdagen meddelades nu att det, på grund av den ökade spridningen av coronaviruset i Sverige, inte blir någon höjning.

Beskedet innebär att allsvenskan 2020 med största sannolikhet kommer att få slutföras utan publik på arenorna.

Beslutet tas emot med stor besvikelse rakt genom hela idrotts-Sverige, så även i Malmö FF som både hoppats och trott på att man skulle kunna börja ta emot publik på sina matcher igen.

Idrottsrörelsen huvudargument till att man ska få ta in publik i begränsad skara är att den begränsning som i dag finns om max 50 personer inte gäller i resten av samhället.

Något Malmö FF:s vd Niclas Carlnén håller med om.

– Jag hade verkligen hoppats på ett beslut som gör att det blivit mer än 50. Så vi haft möjlighet att köra efter samma förutsättningar som det finns i resten av samhället.

– Om du går och handlar eller rör dig på stan, det regelverket gäller fram till du kommer till Stadiongränsen, sedan är det max 50 personer som gäller. Vilket är helt orimligt.

Vill ta in 5 500 åskådare på Stadion

Malmö FF menar att man, utifrån de rekommendationer och riktlinjer som finns, skulle kunna ta in 5 500 åskådare till sina matcher på Stadion.

– Utan tvekan. Vi delar först in området i fem områden så publiken styrs till var man ska gå in på Stadionområdet, sedan är själva Stadion indelad i 16 separata entréer, sedan är det ett varierande antal åskådare beroende på hur den sektionen ser ut med regelverket en meter mellan varje.

– Så 5 500 och kanske ännu fler om sällskap får sitta ihop, eller i alla fall två och två som man sagt tidigare. Då får vi in över 6 000, säger Niclas Carlnén.

Malmö FF:s prognos om ett ekonomiskt minusresultat om 50 miljoner kronor för 2020 ligger kvar. 

Om MFF fått ta in 500 åskådare hade det inte förbättrat den ekonomiska prognosen då kostnaderna för så få åskådare varit större än intäkterna. Men för MFF hade det varit självklart att släppa in åskådare.

– Absolut. Det hade vi definitivt gjort. Den kraften som fotbollen har i samhället skulle vi kunna ge en liten gnutta av. Dessutom vill vi så klart ha så stort stöd det bara går vid våra matcher.

MFF förlorar 50 miljoner bara på biljetter

Ett år utan publikintäkter kostar Malmö FF 50 miljoner kronor bara i lösbiljett- och årskortsförsäljning.

– Sedan har vi kioskförsäljning kopplat till matcherna och sponsorpaketen kopplade till matcherna ovanpå det. De 50 miljonerna är mer privatpersoner, säger Niclas Carlnén.

Efter dagens negativa besked växer också oron för nästa säsong.

– Det vi drar in absolut mest pengar på är kopplat till matcherna, det är vår största intäkt.

– Det är klart att vi måste spela matcher ändå för våra stora partners vad det gäller intäkterna på reklam, sponsring och tv-avtal.

– Men det är enormt mycket pengar vi får in på biljetter och årskort som vi inte vet någonting om inför nästa år, säger Niclas Carlnén.

Utöver det förändras hela bilden för sponsorsidan då företag och samarbetspartners inte har en aning om vilken exponering de kan få för sina pengar.

Hur gör ni när ni lägger budget inför 2021?

– Vi jobbar efter flera scenarier. Det bästa är om allt återgår till det vanliga så fort som möjligt. Sedan är det i andra ändan om det inte skulle vara någon publik alls under hela året. Och så hamnar man förhoppningsvis någonstans där emellan, säger Niclas Carlnén.

 

Publikstopp i Sverige – öppna läktare i Danmark

På andra sidan Sundet ser tusentals fotboll live