Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beslutet som byggde Malmö FF:s dynasti

Foto: BJÖRN LINDGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hösten 2007 togs ett  styrelsebeslut om  förändrad fotbollsfilosofi.

På tio år har den lett till fem SM-guld och två gruppspel i Champions League.

Så här gick det till när Malmö FF byggde en av allsvenskans mäktigaste dynastier genom tiderna.

För tio år sedan sammanträdde Malmö FF:s styrelse på Kulan, klubbens dåvarande kansli, inklämt mellan en friidrottshall och en parkering på stadionområdet i Malmö.

Sören Åkeby var inne på sitt andra år i klubben och efter SM-guldet 2004 och Champions League-kvalet 2005, båda med Tom Prahl som tränare, så hade resultaten rasat rejält under Åkeby.

2005 blev MFF sjua.

2006 nia.

Men det som främst oroade Malmö FF:s styrelse var inte resultaten.

Utan sättet laget spelade fotboll på.

Åkeby hade infört massor av styrketräning och annan fysträning, spelet var enkelt och rakt.

Malmö FF:s styrelse ansåg att framtidens fotboll såg helt annorlunda ut.

MFF byggde en vinnande och attraktiv fotboll

Så Åkeby fick sparken.

Och Roland Nilsson gavs uppdraget att från grunden bygga upp en ny fotbollsfilosofi i hela Malmö FF där bollinnehav och passningsskicklighet skulle vara utgångspunkterna.

Nilsson fick tre år på sig och lovades stort tålamod.

2008 blev Malmö FF sexa.

2009 sjua med den nyinvigda Swedbank stadion som hemmaarena.

I slutet av augusti 2009 tröt dock tålamodet och efter påtryckning från ordföranden Bengt Madsen bestämde sig Roland Nilsson, som varierat sitt spelsystem, för att MFF skulle spela 4–4–2.

2010 blev det SM-guld genom en fotboll som var både vinnande och attraktiv.

Roland Nilsson hade fullföljt sitt uppdrag, gick till FC Köpenhamn och ersattes av Rikard Norling som var en Zagrebsk drömräddning från att ta MFF till Champions League redan 2011.

Fotbollsmässigt tog Malmö FF steg för steg framåt, men hölls tillbaka av en sviktande ekonom och en hemmaarena som var alldeles för dyr.

Guldåret 2010 gick klubben över 30 miljoner kronor back. Ändå höll man sig kvar i toppen med en fjärdeplats 2011 och en tredjeplats 2012.

Norling förädlade

Med Norling i laget hade inriktningen på bollinnehav och passningsskicklighet förfinats med ytterligare snabbhet och när Norlings eget bygge var inne på tredje året blev MFF mästare igen – fem poäng före AIK.

Styrelsen nickade gillande.

Malmö FF spelade inte bara allsvenskans mest attraktiva fotboll.

Man spelade även den mest framgångsrika och efter att det stormat kring Norling och sportchefen Per Ågren var styrelsen övertygad att lugnet nu lagt sig och att man med Rikard Norling som tränare skulle utveckla Malmö FF.

Men Norling passade på att smida medan han var het och flyttade till norska Brann.

Med facit i hand kom Norlings flytt att förändra Malmö FF:s framtid radikalt.

På ett positivt sätt.

Åge Hareide höjde hela Malmö FF

Efter guldet 2013 stod MFF inför ett Champions League-kval 2014 och när Norling i november 2013 hoppade av sitt uppdrag var utbudet av lämpliga ersättare skralt.

Valet föll till slut på Åge Hareide som förklarade att han älskade sättet som Malmö FF spelade fotboll på. Men att det behövde korrigeras för att man skulle kunna nå framgång i Europa.

Hareide förklarade att MFF ibland behövde bli rakare och mindre omständliga.

Det fick supportrarna som minde Åkeby-åren att gå i taget.

Och Malmö FF att tjäna 500 miljoner kronor på två år.

Med den principfaste och karismatiske Hareide som tränare, den från bänknötande i West Bromwich hemvändande Markus Rosenberg som lagkapten och Emil Forsberg som plötsligt slog ut i full blom gjorde Malmö FF vad inget svenskt lag gjort på 13 år.

Efter att Forsberg sent gjort 1–2 borta mot Red Bull Salzburg i playoff till Champions League så krossade MFF österrikarna på Swedbank stadion. Markus Rosenberg gjorde två av målen i 3–0-segern och några månader senare säkrades ett nytt SM-guld. Genom att Markus Rosenberg sänkte AIK på Friends arena.

Efter säsongen tappade Malmö FF en lång rad spelare – exempelvis Emil Forsberg, Isaac Kiese Thelin, Markus Halsti, Ricardino, Magnus Eriksson, Simon Thern – som gjort stort avtryck 2014.

Ändå tog sig Malmö FF till Champions League även 2015.

SM-guldet missades men det egna kapitalet började närma sig 500 miljoner kronor och den där stadion som tidigare tyngd ekonomin var nu en vinstmaskin – så väl sportsligt som ekonomiskt.

En riktig felrekrytering

Efter två raka CL-gruppspel fick Åge Hareide jobbet som dansk förbundskapten och dansken Allan Kuhn jobbet som tränare i Malmö.

Redan under försommaren pratades det öppet inne i MFF:s katakomber om att dansken var en felrekrytering.

Men spelartruppen var så bra att man med enkelhet vann SM-guld igen.

Och sedan fick Kuhn sparken.

Magnus Pehrsson fick jobbet och det blev guld igen.

Malmö på en egen nivå

Det hade gått nio år sedan det där styrelsemötet när Malmö FF bestämde sig för att förändra klubbens fotbollsfilosofi.

Och det var hit man hade nått. 

Till en nivå där inte ens ett SM-guld behövde bedömas vara tillräckligt bra.

Till en nivå där nu – under Magnus Pehrsson – vunnit fem av 10-talets åtta SM-guld.

Till en nivå ovanför alla andra allsvenska lag.

Det finns många orsaker till att det blivit så.

De allra flesta av dem har en gemensam nämnare.

Mod.

Malmö FF vågade satsa på att bygga en egen hemmaarena.

Malmö FF vågade ta ett långsiktigt strategibeslut och förändra sin fotboll till vad man bedömde vara framtidens spel.

Malmö FF vågade ge Roland Nilsson tid och man vågade gasa vidare även när man gått över 30 miljoner kronor back.

MFF hade modet att låta Rikard Norling få fortsätta träna laget fast att han hade en snudd på öppen och djup konflikt med sportchefen Per Ågren.

Men frågan är om inte allra modigaste beslutet var att ta ett litet, litet steg bort från sin egen spelförande strategi och låta den rutinerade och kärvande Åge Hareide ta över laget.

Det beslutet tog ut Malmö FF i det europeiska rampljuset och till en nationell dominans som vi antagligen ännu inte är i närheten av att se slutet på.

För all MFF:are är det bara att njuta.

Under tiden får resten av allsvenskan trösta sig med att alla dynastier faller.

Förr eller senare.

SÅ SKAPADES DYNASTIN

Hösten 2007

Klubben beslutar att man ska spela en mer bollhållande och passningsinriktad fotboll.

Roland Nilsson får från och med 2008 tränaransvaret att genomföra förändringen.


2010

Malmö FF tar sitt första SM-guld på sex år och det andra på 22 år när Nilssons MFF vinner allsvenskan med en snabb, bollhållande och passningsskicklig fotboll. Samtidigt går föreningen över 30 miljoner kronor back.


2011

Roland Nilsson går på sommaren till FC Köpenhamn. Rikard Norling tar över och utvecklar Nilssons filosofi ytterligare. MFF är nära att gå till Champions League, men landar i Europa League vilket raderar ut den stora ekonomiska förlusten från året innan.


2013

Rikard Norling för MFF till ett SM-guld som säkras i Borås mot Elfsborg. MFF imponerar med fin fotboll. Några veckor senare avgår Norling för att flytta till norska Brann.


2014

Åge Hareide anställs och vill spela en lite rakare fotboll. Markus Rosenberg värvas hem. Man försvarar SM-guldet, når Champions Leagues gruppspel och pengarna väller in.


2015

SM-guldet missas men det blir nytt gruppspel i Champions League och efter året har Malmö FF nästan 500 miljoner kronor i eget kapital. Åge Hareide blir förbundskapten för Danmark.


2016

Allan Kuhn anställs, MFF:s stjärnspäckade trupp vinner SM-guld men Kuhn upplevs inte räcka till för de krav som MFF har och får sparken. Magnus Pehrsson ersätter.


2017

MFF leder allsvenskan med som mest 13 poäng och säkrar guldet i Norrköping i allsvenskans 27:e omgång. Plumpen i protokollet. Man åker fiaskoartat ut direkt i Champions League-kvalets första match.