Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beslutet: Nobbar det svenska landslaget

Anel Ahmedhodzic.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Ahmedhodzic har spelat träningslandskamper för Sverige.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Anel Ahmedhodzic och Franz Brorsson.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Efter månader av skriverier, spekulationer och byråkratibesvär är nu beslutet taget.

MFF–talangen Anel Ahmedhodzic kommer att representera Bosnien–Hercegovina på A–landslagsnivå.

– Det är en otrolig tyngd som fallit från mina axlar, säger mittbacken i en exklusiv intervju med SportExpressen.

Vi spolar tillbaka till den 1 juli 2020. 

Malmö FF har precis besegrat Djurgården på Eleda Stadion med 1–0 och den unge mittbacken Anel Ahmedhodzic har återigen svarat för en briljant insats bredvid Lasse Nielsen.

En glad Ahmedhodzic intervjuas efter matchen av det samlade pressuppbådet och får höra att både förbundskaptenen Janne Andersson och scouten Lasse Jacobsson lovordat honom för hans insatser.

– Det är smickrande. Pappa vill Bosnien, morsan vill Sverige. Jag har snackat med Bosnien, de har kontaktat mig. Det är kul att både Bosnien och Sverige är sugna på mig men jag har inte tagit något beslut ännu.

Mindre än en vecka senare briserar bomben. Det bosniska landslagets förbundskapten Dusan Bajevic kommer att ta ut Ahmedhodzic till de kommande Nations League–matcherna mot Italien och Polen – trots att huvudpersonen fortfarande inte har bestämt sig för vilket land han ska representera.

Dessförinnan har skriverierna nere på Balkan tagit fart ordentligt. Diverse sajter har vid flera tillfällen publicerat mer eller mindre officiella uttalanden om att Ahmedhodzic är klar för Bosnien, samtidigt som han själv viftar bort påståendena. Efter MFF:s förlust mot Elfsborg ryter han till i den mixade zonen. 

– Det där är falskt, det ska inte vara ute i medierna. Jag har inte sagt något och det stämmer inte. Det är många som har ringt, jag har varit tvungen att byta nummer. 

Nya uppgifter dagligen

Parallellt med turerna kring Anel Ahmedhodzic har även MFF–produkten Dennis Hadzikadunic varit aktuell för ett landslagsbyte. Med tanke på att den senare spelar i ryska Rostov sedan sommaren 2018, har den mediala uppmärksamheten i Sverige varit långt ifrån densamma. Först för ett par dagar sedan uttalade sig Hadzikadunic för bosniska Nova TV och offentliggjorde sitt landslagsval.

Det omvända rådde för Malmö FF:s mittback. 

Varje dag skrevs nya artiklar, varje dag kom nya uppgifter från olika bosniska sajter och medier. 

Ingenting stämde.

– Det var exakt det här jag inte ville skulle hända, det är därför jag har varit tyst. Det viktigaste för mig har hela tiden varit att hålla fokus på MFF och att prestera bra där. I själva processen tycker jag inte att jag har gjort något fel – även om omgivningen ville väl så har det blivit konstigt i många lägen, säger Anel Ahmedhodzic. 

Den 19 augusti 2020 är nu allt klart. Anel Ahmedhodzic meddelade under eftermiddagen sitt beslut till Zvjezdan Misimovic och hyllar det bosniska förbundets sportchef.

– Jag har haft otroligt bra snack och kontakt med honom – han är en mycket intelligent man även utanför planen.

”Sitsen har varit svår”

Förutom Misimovic som samtalspartner nämner även Ahmedhodzic förbundskaptenen Dusan Bajevic och Dario Slomic som varit kontaktperson mellan det bosniska förbundet och MFF–talangens familj.

Beslutet kring landslagsvalet har vuxit fram, berättar mittbacken.

– Sitsen har varit svår. Jag har spelat för Sverige på ungdomsnivå, är född och uppvuxen här. Samtidigt har jag bosniskt blod, har varit där varje sommar sedan jag var barn… Jag har verkligen funderat på alla möjliga aspekter; tänkt länge, diskuterat mycket och känt efter vad jag verkligen vill göra. Det enda rätta för min del är att representera Bosnien, säger Anel Ahmedhodzic och fortsätter:

– Det känns konstigt att i princip alla har snackat om detta utom en själv. Jag har varit väldigt försiktig med vad jag sagt till vem, men det är otroligt skönt att det är klart. Procedurmässigt har det varit ganska enkelt – jag fick veta om intresset från Bosnien i somras. 

Hur skönt är det att spekulationerna nu äntligen får ett slut?

– På en skala 1 – 10? 11. Det är en sån otrolig tyngd som fallit från axlarna, säger Anel Ahmedhodzic.