Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Klubbens existens är i stor fara”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: JOSEFINE LOFTENIUS / BILDBYRÅN

Helsingborgs IF:s framtid är i fara.

Vid en pressträff på måndagsförmiddagen levererade klubbens ordförande Krister Azelius blytunga besked.

– Våra beräkningar pekar mot att vi skulle gå 17 miljoner kronor back 2020 om allsvenskan startar i början av juni.

– Klubbens existens är i rådande situation i stor fara, säger Azelius.

Helsingborgs IF har dragits med en sviktande ekonomi i massor med år.

När man i slutet av januari 2020 presenterade en vinst på strax över en miljon kronor var det första gången sedan 2014 som klubben gick med plusresultat.

När Coronaviruset nu drar fram över världen och allsvenskan med det skjutits på framtiden slår det hårt mot klubbarna.

Allra hårdast slår det mot dem som redan på förhand dragits med ekonomiska problem.

Den senaste tiden har Helsingborgs IF noga analyserat vad den uppskjutna allsvenska starten, och alla andra konsekvenser som följer för HIF i spårena av coronaviruset, kommer att kosta klubben rent ekonomiskt.

– Vi har i ett par veckors tid, vilket har intensifierats de senaste dagarna, jobbat med att kartlägga hur vi påverkas av coronaviruset, säger ordförande Krister Azelius och fortsätter.

– Coronaviruset slår skoningslöst åt alla håll och kanter och för oss får det mycket större konsekvenser än vad man vid en första tanke kan tro. Det är lätt att tänka att det handlar om att överleva ett par månader till allsvenskan börjar. Det är ett feltänk. Det är ett ohyggligt feltänk.

Prognos: Helsingborgs IF går back 17 miljoner

Krister Azelius pekar mot så väl människorna som följer klubben som företagen som stöder den.

– Konsekvenserna av att många av våra supportar ställs inför uppsägningar och permitteringar. Konsekvenserna av att våra samarbetspartner drabbas. De konsekvenserna är oerhörda.

I dagsläget är prognosen att allsvenskan ska starta i början av juni.

Utifrån det har HIF räknat ut en ekonomisk prognos för 2020.

Och resultatet är blytungt.

– Vi kommer att gå 17 miljoner kronor back, säger Krister Azelius och jämför det med klubbens egna kapitalt på cirka två miljoner kronor.

– Ett negativt resultat på 17 miljoner innebär att vårt egna kapital är nere på minus 15 miljoner.

– Det innebär inte att elitlicensen är i fara. Det innebär att elitlicensen är rökt. Och att klubbens existens är i stor fara, säger Krister Azelius.

HIF:s ordförande Krister Azelius på måndagens pressträff.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Helsingborgs IF gick med stor framtidstro in i 2020 och hade lagt en försiktig budget med förhoppningen att kunna förbättra fjolårets resultat.

– Vi hade exempelvis kanske en uppsida i transferbudgeten. Men nu tror vi inte det blir några transfers alls under 2020, säger Krister Azelius.

Av de 17 miljonerna som HIF räknat fram att man förlorar kommer 2,6 från uteblivna publikintäkter (ett tapp över helåret på tio procent) 6 miljoner från sponsor och marknad och övrigt från transfer och övriga rörelseintäkter.

Här förlorar HIF 17 miljoner kronor

Publikintäkter – Minus 2,6 miljoner kronor

Ett tapp på tioprocent sett till årets budget.


Sponsor- och marknadsintäkter – 6 miljoner

”Att de lokala näringslivet ska stöda Helsingborgs IF i det här läget kan vi inte räkna med”, säger Krister Azelius.


Shop- och restaurangverksamhet – Minus 2,5 miljoner 

Souvenirer och restaurangbesök minskar.


Transfernetto – Minus 2 miljoner 

Klubben tror inte att några försäljningar alls kommer att göras under 2020


Övriga rörelseintäkter - Minus 4,5 miljoner

Här är fyra miljoner från spelarprogrammet från externa finansiärer och 500 000 kronor från de pengar Uefa betalt HIF om Andreas Granqvist tagits ut till EM.


Totalt: 17,6 miljoner
Kommentar: Då även kostnaderna kring restaurangverksamheten minskar räknar HIF med ett underskott på 17 miljoner.

Klubben har i nuläget inte beslutat om några permitteringar.

Men HIF-ordföranden meddelar att det kommer att komma.

– Alla de möjligheter som erbjuds från centralt håll, regering och riksdag, de kommer vi att jobba med. Vi har velat se över exakt hur de kan användas och kommer så småningom att använda det. Sedan är frågan hur långt det räcker för oss, säger Azelius.

HIF vill pausa elitlicensen för klubbarnas överlevnad

Era prognoser är gjorda utifrån att allsvenskan kan starta i början av juni. Vad skulle det innebära om det inte går?

– Det som är viktigt är att ingen vet hur saker och ting kommer att utveckla sig. Därför har vi sagt att vi inte kan arbeta utifrån vad vi tror, utan vi tar utgångspunkt i att allsvenskan startar det datum som nu är sagt. Det finns säkert frågetecken kring det, jag är inte mannen att bedöma det.

– Men skulle det vara så att allsvenskan inte startar då och det inte är ett scenario där det rör sig om ytterligare två veckor utan två månader, eller tre månader. Eller inte alls.

– Då är det klart att vi, och väldigt många med oss, kommer att gå under. Det kommer att bli ett år utan intäkter. 

Krister Azelius pekar mot en tuff framtid även efter att allsvenskan kommit i gång igen.

– Det som är störande är att även om allsvenskan kommer i gång så är sanningen den att med våra omsättningstal, på 60, 70 till 80 miljoner. Att göra 17 miljoner back... Får man inte bukt med det så kommer vi inte finansiellt att överleva.

– Och även om man skulle klara sig ett år med ett sådant underskott, vilket är tveksamt i HIF:s fall, så har vi ingen elitlicens. Och utan elitlicens i Helsingborgs IF är förutsättningarna väldigt annorlunda.

HIF-spelaren Andreas Landgren, ordförande Krister Azelius och klubbdirektören Joel Sandborg.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Från HIF:s sida gläntar man nu på dörren att den elitlicens som krävs för spel i allsvenskan och superettan tillfälligt pausas i sviterna av coronavirusets framfart.

– Så har man gjort i innebandyn. Jag vet inte om det kommer att bli en sådan diskussion även i fotollen, att man checkar ut elitlicensen och säger ”på grund av corona så tillämpar vi inte elitlicensen på tre år”.

– Det finns varianter på detta. Men sanningen är att det här slår så hårt mot oss att det vore oförskämt att inte sätta föreningens existens i potten. Även om vi anstränger oss och försöker, med trovärdighet hoppas jag, säga att vi ska fixa detta. Men det här är allvarligt.

– Alla de möjligheter som erbjuds från centralt håll, regering och riksdag, de kommer vi att jobba med. Vi har velat se över exakt hur och kommer så småningom att använda det. Sedan är frågan hur långt det räcker för oss.

På frågan om när klubben kan presentera lösningar för att överleva svarar Krister Azelius:

– Det är bråttom. Utan att kalla till en ny pressträff så ligger tio dagars intensivt arbete framför oss, säger HIF:s ordförande.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.