Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya kuppen mot statyn av Zlatan

Zlatan Ibrahimovic kontrollerar efter köpet cirka en fjärdedel av Hammarby. Expressens Noa Bachner varnar för att den svenska 51-procentsregeln kan försvåra hans storslagna ambitioner.
Förbipasserande fotograferar Zlatan-statyn
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Statyn har fått ett Markus Rosenberg-klistermärke på shortsen.
Foto: Fritz Schibli
Klistermärket.
Foto: Fritz Schibli
Zlatan och konstnären Peter Linde.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Zlatan framför statyn.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statyn.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
1 / 8

I oktober avtäcktes Zlatan Ibrahimovics staty i MFF:s hjärta, mellan gamla och nya stadion.

Nu när storstjärnan och Malmösonen investerar stora pengar i Hammarby är rädslan stor att statyn ska vandaliseras.

– Jag hoppas att Rosengård skyddar den, säger konstnären Peter Linde.

Men strax efter klockan 13 på onsdagseftermiddagen skedde det första sabotaget - då hade någon fäst en toalettsits på Zlatan-statyn.  

Malmösonen Zlatan Ibrahimovics satsning på Hammarby ses som ett svek av MFF-världen.

Personerna bakom statyn som nyligen invigdes i Malmö är nu rädda att ilskan ska leda till att konstverket vandaliseras ytterligare.

– Zlatan sa tidigare att han inte var rädd för han hade hela Rosengård som skulle skydda den, säger skulptören Peter Linde.

– Jag hoppas de gör det. Det är ju förfärligt. Fotboll är rena ställföreträdande krig tydligen. Det kunde ju vara roligt och inte bara bråk.

Foto: Fritz Schibli
Zlatans staty – med en toasits på armen.
Foto: Fritz Schibli

Vill göra en ny staty - för Hammarby

Strax efter klockan 13 skedde dock det första sabotaget mot Zlatan-statyn. Då hade någon fäst en toalettsits på statyns ena arm.

Kort senare fanns ridande poliser på plats vid statyn.

Ridande poliser vid Zlatan-statyn.
Foto: Fritz Schibli
Ridande poliser vid Zlatan-statyn.
Foto: Fritz Schibli
Ridande poliser vid Zlatan-statyn.
Foto: Fritz Schibli

På eftermiddagen fortsatte statyn utsättas. Först satte något en sopsäck över huvudet och därefter fästes ett budskap på statyns bas: ”Flyttas omgående till Zöder i Ztockholm”.

Zlatans staty.
Foto: Simon Larsson
Zlatans staty.
Foto: Simon Larsson

Skulpturen Linde föreslår att ännu en Zlatan-staty görs, denna gång för Hammarby.

– Jag föreslog ju att vi skulle göra en där Zlatan gör en cykelsparka. En bicicleta. Skissen finns redan. Det hade ju varit roligare att göra en ny än att flytta denna. 

Någon flytt är däremot inte aktuell.

– Statyn ska ingenstans, säger Frida Trollmyr (S), kommunalråd med ansvar för kultur, fritid och folkhälsa.

När Kvällsposten når henne på onsdagsmorgonen har hon inte tagit del av de upprörda rösterna.

– Det här har inget med varandra att göra, statyn ska ingenstans. Vi har fått en donation av Svenska fotbollförbundet som vi tackade ja till och har invigt. Varför skulle detta med Hammarby påverka den?

För Trollmyr är Zlatans relation till Malmö tydlig och inte särskilt politiskt laddad heller.

– Jag tycker inte att detta är en politisk fråga. Vad Zlatan gör som privatperson är inget jag som politiker vill kommentera. Men Zlatan är född här och vi har statyn, oavsett vad han gör kommer han att vara kopplad till Malmö och vara en förebild för barn och unga.

Mattias Larsson: ”Vad händer med hans arv nu?”

KvP:s Mattias Larsson analyserar efter nyheten att Zlatan Ibrahimovic blir delägare i Hammarby.

Enkät vid Zlatan-statyn i Malmö: 

Vad tycker du om att Zlatan investerar i Hammarby?

Roland Wilson, 75. Pensionerad ingenjör, Trollhättan: "Jag tycker det är lite märkligt för att han borde gynna sin egen hemstad. Han är uppväxt här och skolad här. Jag tappade hakan när jag hörde det, men det är ju business det handlar om.”
Foto: Fritz Schibli
Alexander Engström, 34, forskarstuderande, Malmö: "Jag tycker han har gått ett steg för långt. Att han ger sig in i fotbollen som är kärnan i det han är känd för. Zlatan är känd för fotboll och sin koppling till Malmö.”
Foto: Fritz Schibli
Yogi Andersson, 55, arbetssökande, Malmö: "Antingen trodde jag att det var ett skämt eller så trodde jag att det varen reklamkampanj. Nu hoppas jag att det kan dröja några dagar innan det visar sig vara ett skämt.”
Foto: Fritz Schibli
Lasse Bergquist, 61, arbetssökande, Malmö: "Eftersom Zlatan är som han är trodde jag först att det var ett spratt. Men när jag fick klart för mig att det var sant så kändes det i mittljusblåa hjärta. Och Zlatan är kvar i mitt hjärta men jag önskar honom inte lycka till.”
Foto: Fritz Schibli
Adrian Nyberg, 31, försäljningschef, Stockholm: "Jag trodde först att det var ett skämt men när jag insåg i att det var sant var det spiken i kistan på hur han är som person. Han har sagt att han har sitt hjärta i Malmö men väljer att investera pengar i en konkurrent”.
Foto: Fritz Schibli