Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vet hur bra jag kan vara som forward”

Jo-Inge Berget i samband med en träningsmatch mellan Malmö FF och Mjällby.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Jo Inge Berget och MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson.
Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jo Inge Berget cementerade en plats som högerytter i MFF-elvan förra året.

Men om den rutinerade 30-åringen själv får bestämma är han allra helst forward.

– Men det är kanske dags att lägga undan den tanken. Det känns inte som det blir min position, säger Berget. 

När Jo Inge Berget spenderade en säsong i den Nordamerikanska fotbollsligan MLS 2018 varvade han en forwardsplats med att även spela som yttermittfältare för New York City.

Men sedan den 30-årige norrmannen vände tillbaka till Malmö igen har den där forwardsplatsen glidit bort allt mer och mer. Under fjolårssäsongen stod Berget för 23 allsvenska matcher – oftast som högerytter.

– Det är kanske dags att lägga undan den tanken. Det känns inte som det blir min position. Lite trist för jag vet hur bra jag kan vara som forward och det hade varit kul att få visa det. 

– Men nu tycker Jon att det är andra som är bättre där och då gäller det att se till att spela bra där man spelar, säger Jo Inge Berget.

Samtidigt konstaterar MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson att den himmelsblå truppen är bred och att flera spelare kan axla forwardsplatsen.

– I den nuvarande truppen har vi flera som kan spela där. Marcus Antonsson hade en fin match mot Falkenberg, Amin Sarr var bra i spelet mot Mjällby. ”JIB” (Jo Inge Berget) har jag ju låtit starta mer till höger, men han är ju sällan där i slutändan, säger Tomasson.

Jo-Inge Berget (andra till vänster) har vunnit dubbla SM-guld med Malmö FF. Så här långt har han dock aldrig fått vinna cupen.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

”Nu kör vi igen” 

På söndag väntar premiär i svenska cupen för Malmö – som jagar sin första cuptitel sedan 1989. Jo Inge Berget själv har gjort över 170 matcher för MFF, 18 av dem i just cupspelet.

30-åringen har bland annat åkt ut i kvartsfinal mot Örebro (2015) och förlorat två finaler. Först mot BK Häcken och därefter förra året mot IFK Göteborg.

– Nu kör vi igen. Det har inte stämt med MFF och cupen. Det är dags att ta tag i det nu, säger Berget, som har fått lyfta Lennart Johanssons pokal två gånger under sin tid i södra Skåne.

Men han har aldrig ens fått röra vid Gustaf VI Adolfs pokal.

– Vi kommer prioritera cupen som vi har gjort innan, det är viktigt för oss att ta cupen. Vi har gått hela vägen några gånger nu utan att hämta hem pokalen. Det är klart det är riktigt tråkigt. Men i år, precis som andra år, tar vi cupen på allvar, säger Berget.

Trots att segerns cupsötma gått Jo Inge Berget förbi i Sverige och Malmö är han ändå en van cupvinnare. 30-åringen har vunnit den norska motsvarigheten två gånger, först med Strømsgodset IF och därefter med Molde.

– Den är lite mindre än i Norge. Där är cupfinalen typ den största matchen på året och spelas på Nationalarenan. Det är lite annat intresse runt cupen där än vad det är i Sverige, berättar Berget.

Har du någon teori varför det kan vara så? 

– Nej, det vet jag inte. Det är lite så det är med cuper på olika platser. Några cuper blir inte lika stora, varför vet jag inte. Men det är klart att för oss som är här, och för alla andra lag, är det vikigt att vinna cupen.