Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Berget om återkomsten: ”Jag blir aldrig Mackan”

Jo Inge BergetFoto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Berget och Uwe RöslerFoto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jo Inge Berget i träning med MFF på torsdagenFoto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jo Inge Berget kunde valt både Rosenborg och FC Köpenhamn – men tvekade aldrig.

Nu berättar MFF-stjärnan om rollen som Rosenbergs efterträdare, hoppet om en landslagsplats, flickvännen som offentliggjorde övergången och varför han ville lämna New York.

– Det var inte optimalt för mig, säger Berget.

Efter ett år i USA är Jo Inge Berget tillbaka i Malmö FF.

Övergången har varit omskriven ett längre tag men ”avslöjades” fullt ut först på onsdagen då Jo Inge Bergets flickvän Lena Marie Midtlyng lade ut på Instagram att det var dags att återvända.

Något som får Jo Inge Berget att le brett.

– Vi var inte på samma ställe och jag sa till henne att vi var överens. Då tog hon det som att det var offentligt också, säger Berget och försäkrar att husfriden är intakt.

– Ja, vi löste det på ett bra sätt.

Varför övergången till Malmö FF tagit lång tid att lösa har inte ens Jo Inge Berget svaret på.

– Säg det. Det vet jag inte. Det får du nästan fråga Daniel (Andersson, sportchefen) om. Det är lite grejer här och där som tagit tid. Men det har känts som om att båda parter velat det här väldigt gärna hela vägen, säger Berget som redan under hösten började blicka tillbaka mot Norden och Malmö.

– Jag bestämde mig helt redan när säsongen i USA var slut i november att jag ville flytta närmare hem. För mig var Malmö hela tiden första alternativ.

Valde bort FCK och Rosenborg

Längs vägen har det ryktats om så väl Rosenborg som FC Köpenhamn som Bergets nya klubbadress, något anfallaren bekräftar.

– Det är en del i att det har tagit lite tid, jag kunde valt någon av de andra lite tidigare. Men jag ville till Malmö, säger Berget.

På frågan varför New York inte var en plats för Berget och hans familj säger norrmannen.

– New York är New York, på gott och ont. Jag har en son på ett år som behöver sitt. Då är det inte lika lätt för mig att gå på en roof top och hänga. Och när vi hade bortamatcher var man nästan borta en vecka, det var inte optimalt med familjen.

– Dessutom, för mig i den åldern jag nu, passade inte fullt ut. Jag ville hellre spela här, vinna titlar och göra någonting som betyder lite mer, i alla fall för mig. 

Vill tillbaka till norska landslaget

Ytterligare en faktor bakom flytten tillbaka till Malmö är det faktum att Jo Inge Berget under tiden i USA förlorat den plats i det norska landslaget som han spelade till sig under tiden i Malmö.

– Min chans att spela i landslaget ökar om jag spelar här. Det har varit en del i mitt beslut. Norge hade ett bra år i fjol som jag inte fick vara med på, så det var tråkigt. Sedan är USA lite långt bort och om det är lite jämnt så väljer man kanske de som spelar i Europa. Det är tid att Norge tar sig till ett slutspel och då hoppas jag att jag kan vara med.

Jo Inge Berget är nöjd med att det nya avtalet med Malmö FF är skrivet över fyra år.

– Det är ett långt kontrakt. Jag har varit här i tre år redan så det kan bli lång tid. Vi vet vad vi kommer till. Vi trivs bra, samtidigt som det är en hög sportslig nivå.

– Fotbollen är sådan att om det går riktigt, riktigt bra så händer saker och ting oavsett. Men jag har inte bråttom med någonting annat. Jag har testat mycket grejer, så det känns väldigt skönt att komma.

Ta över efter Markus Rosenberg?

Malmö FF har länge jobbat för att stå redo för den dagen då Markus Rosenberg lägger av, med de sportsliga förmågor och kanske framför allt ledaregenskaper han har. Hur ser du på din roll i att vara en av dem som axlar Rosenbergs mantel?

– Om han slutar, ja... Jag har hört det många gånger innan så vi får väl se, säger Jo Inge Berget med ett leende och fortsätter:

– Den dagen Mackan slutar kommer det att bli annorlunda. Han har varit nummer ett här alla år sedan han kom tillbaka och gått först i ledet i alla matcher. Det blir ett stort tomrum när han lägger av.

– Jag blir aldrig Mackan, men det är kanske bra att klubben inte hämtar in någon helt ny som plötsligt ska ta över. Det kan vara att det är smart att ha några killar redo som kan ta stafettpinnen vidare. 

Spelar helst anfallare

När Jo Inge Berget lämnade Malmö FF 2017 var det efter en säsong där han aningen motvilligt spelat wingback.

Nu spelar Malmö FF med wingbackar - och Jo Inge Berget är tydlig med att han inte är tillbaka som renodlad anfallare.

– Det kan nog bli lite som det var när jag var här de tidigare tre åren. Får jag välja själv blir jag anfallare, men jag tar jobbet där jag blir satt. Det kan tänkas att jag blir wingback någon gång då och då igen, säger Berget som efter att inte ha spelat på fyra månader ännu inte diskuterat med Uwe Rösler exakt om när det är dags att kliva in i matchande.

– Det börjar dra ihop sig. Man har de veckorna man har fram till premiären. Den matchen på lördag (mot Kalmar) blir kanske lite tidigt. Sedan är det nästa fredag (Norrköping borta) och torsdagen därpå (AZ i Holland). Utan att jag pratat med Uwe så kanske några minuter mot Norrköping och några till mot AZ.

På frågan vad det är med Malmö som fått Jo Inge Berget att återvända från USA svar norrmannen.

– Jag har saknat att det betyder så mycket. Att man ska vinna, det är mycket press.

– Jag ser fram emot att vinna fler titlar och att spela inför hemmapubliken här igen, både i allsvenskan och i Europa, säger Berget.