Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Berget: ”Är inte på något sätt bra nog”

Jo Inge Berget tillsammans med Malmö FF:s tränare Jon Dahl Tomasson.Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN

Klubbarna var överens om spelschemat – sedan överklagade BK Häcken och fick rätt.

Något som fick Malmö FF att gå i taket, men Jo Inge Berget tar händelsen med ro.

– Vi har spelare på bänken som skulle ha spelat i alla andra allsvenska lag så vi ska vara glada för de matcherna vi får så vi kan utnyttja vår trupp, säger Berget.

Storseger mot Lokomotiva Zagreb i Europa League-kvalet på torsdagskvällen.

Och nu allsvensk seriefinal mot BK Häcken på Stadion.

Ett BK Häcken som under hösten väckt irritation i Malmö då klubben bröt mot den överenskommelse som de allsvenska klubbarna fattade inför säsongen och som innebar att man riskerade att tvingas spela matcher tajt efter ett landslagsuppehåll.

Häcken överklagade sin match mot Djurgården och fick den flyttad. AIK gjorde samma sak för sitt möte mot Sirius. Nu haltar den allsvenska tabellen och MFF:s sportchef Daniel Andersson konstaterade att hans förening kände sig grundlurad när matcher plötsligt började flyttas.

För Jo Inge Berget är dock mötet med Häcken bara en i mängden av viktiga matcher.

– Det är lite som vi skrutit om och pratat om. Med den truppen vi har och den bredden vi har så ska vi klara det här. Så vi ska inte börja klaga nu, säger Berget.

Malmö FF kommer till seriefinal med en enda seger på de sex senaste seriematcherna.

– Det är inte på något sätt bra nog, säger Berget och fortsätter.

– Även om vi kan säga att vi spelar bra och borde haft mer poäng och fått tråkiga mål emot på slutet så är det bara så att vi måste vinna. En vinst på sex är inte bra nog.

Tycker inte MFF varit bra nog att leda allsvenskan

Enligt Jo Inge Berget är Malmö FF:s resultat egentligen inte bra nog för att leda serien. 

– Nu har vi haft tur med de andra lagens resultat. De kryssar och förlorar de också. Men vårt snitt är egentligen inte tillräckligt bra. Vi når väl knappt 60 poäng på det snittet vi har nu. I fjol hade vi blivit fyra-femma med det här.

– Samtidigt är det kanske lite jämnare i toppen samtidigt som bottenlagen kanske också tar mer poäng, säger Berget.

Det är en speciell säsong som startade senare, som spelas med ett tätare spelschema och utan publik. Vad tror du det betytt i det här sammanhanget?

– Totalt sett kan det säkert spela in. Men det är ingenting som vi ska skylla på. Vi gick nio raka med vinst innan så vi ska inte skylla på en konstig försäsong eller andra grejer. Då var vi jättebra och vann de matcherna som vi inte vinner nu.

– Det är tråkigt, men samtidigt ska man inte stirra sig helt blind. Vi har spelat bra fotboll och fortsätter vi så så bör rimligtvis poängen också komma. 

Malmö sämre defensivt i år

Kan du se några gemensamma grejer mellan matcherna ni inte vunnit?

– Det känns som att Norrköpingsmatcherna.. En lång boll och en hörna ledde till deras mål. Mjällby var det en frispark emot oss. Det är lite sådana saker som kommit i slutet av matcherna. Mot Örebro gav vi bort två mål och en straff.

– Men man kan inte prata om otur när det händer igen och igen. Det är någonting vi måste bli bättre på att plocka bort.

Efter 21 omgångar i fjol hade Malmö FF släppt in 14 mål. Nu är samma siffra 21. 50 procent högre.

– Vi var jättebra defensivt i fjol, vi släppte in jättelite mål. Det är svårt att göra det igen, men det är vad vi siktar mot.

– Samtidigt har vi släppt in fler mål på fasta som vi var extremt starka på i fjol. Det är någonting som är enkelt att se. Sedan är det inte lika enkelt att komma till rätta med. Där har vi något att jobba med.

Ni har också ändrat spelstil, spelar det in?

– Jag gillar att gå framåt och spela lite rakare. Samtidigt behöver man, så som vi spelar nu, spelare som går bakom motståndarens backlinje. 

– Å andra sidan vinner man inte matcher genom att slå passningar, man behöver göra mål. Det har vi gjort i år också, så det är inte det. Men man ska inte glömma den enkla bollen också, säger Jo Inge Berget som ser fram emot resten av allsvenskan.

– Vi har ett bra utgångsläge överst i tabellen. Det är upp till oss att se till att vi är kvar där när säsongen är över.