Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Bättre för mig när Rösler var tränare”

Romain Gall är på lån hos Örebro SK.
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Amerikanen saknar Uwe Rösler som MFF-tränare.
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Någon relation till Jon Dahl Tomasson har Gall inte.
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

Romain Gall har gått från haussad till ratad i Malmö FF. Bara två matcher återstår innan han återvänder till klubben från lånesejouren i Örebro och det är en märklig situation som amerikanen står inför.
– Jag har ingen relation till Tomasson. Han var tydlig med att jag inte skulle ingå i hans planer. Det var bättre för mig när Rösler var tränare i Malmö, säger Gall. 

Romain Gall svarade för en sensationell vår i Sundsvall 2018 då han mäktade med sju mål och tre assist på 13 matcher. 

Malmö FF imponerades så pass mycket att de köpte loss yttern under sommaren – och väl hos regerande svenska mästarna blev det sex mål i seriespelet under första halvåret i klubben. 

Dessutom noterades Gall för tio drabbningar i Europaspelet. Det finfina 2018 gjorde att han kallades till USA:s landslag och det blev ett tio minuters långt inhopp mot Italien. Hans hittills enda framträdande i den amerikanska landslagsdressen på A-lagsnivå. 

Men därefter har det gått tyngre för Gall. Väldigt mycket tyngre. Visserligen gjorde han 16 allsvenska matcher i fjol, men bara tre från start. Han ingick åtminstone i tränaren Uwe Röslers planer och efter det misslyckade 2019 var amerikanen inställd på ett succéfyllt 2020.

Visade sig förödande för Gall 

Men Rösler sparkades i december trots andra raka avancemanget från Europa Leagues gruppspel. Tyskens ledarstil uppskattades inte och in kom i stället Jon Dahl Tomasson.

Det visade sig förödande för Gall som redan 1 april lånades ut till norska Stabaek. Flytten till Norge var dock inte gynnsam för 25-åringen som väl tillbaka i MFF lånades ut på nytt i augusti, denna gång till Örebro. 

I ÖSK har Gall fått tillbaka spelglädjen och i söndagens 2-0-seger borta mot AIK var den kvickfotade yttern en av planens bästa spelare.

Ryter ifrån: ”Varför skulle jag ångra det” 

Nu återstår det bara två matcher av årets allsvenska innan Gall återvänder till MFF. Eller? Han är själv ovetandes om framtiden.

– Jag vet inte vad som kommer att hända. Jag njuter av tiden i Örebro. Laget är fantastiskt, tränarstaben likaså. Jag är väldigt glad att vara här och jag tror att det märks på planen också, utbrister Gall som har kontrakt med MFF i ytterligare två säsonger.

Vill du stanna i ÖSK?

– Vi får se. Nu vill jag avsluta den här säsongen på ett bra sätt. Men som sagt, jag är väldigt glad att vara i Örebro, säger amerikanen som ryter ifrån när han får frågan om han ångrar flytten till Malmö FF. 

– Varför skulle jag ångra det?! 

För att du inte fått den speltid som du hade tänkt dig?

– När jag kom till Malmö gjorde jag massa mål och spelade i Europa League. Jag kom dessutom med i USA:s A-landslag för första gången. Det finns inget att ångra, konstaterar Gall och fortsätter:

– Sedan har situationen ändrats förstås med betydligt mindre speltid sedan 2019 och framåt. Men jag är positiv, jag vet vad jag kan. 

”Jag har ingen relation till Tomasson” 

Att Romain Gall inte har Jon Dahl Tomasson som favorittränare är ingen hemlighet. Han har tidigare riktat kritik mot danskens sätt att hantera 25-åringens sits i klubben – och han menar nu att de inte har någon relation överhuvudtaget.

– Nej, jag har ingen relation till honom.

Varför inte?

– Jag vet inte... Han var snabbt tydlig med att jag inte skulle ingå i hans planer. Så nej, jag har ingen relation till honom. 

”Definitivt bättre för mig när Rösler var tränare” 

Malmö FF har i år kammat hem första SM-guldet på tre år och inget tyder på att Tomasson skulle lämna klubben i vinter. Om Gall inte vill återvända till MFF så länge Tomasson är lagets tränare?

– Jag vet inte. Du vet i fotboll kan mycket ändras, man vet aldrig vad som händer – och det gör inte jag heller. 

Trivdes du bättre i MFF när Rösler var tränare?

– Det var definitivt bättre för mig när Rösler var tränare i Malmö. Jag var mer involverad och så. Ja, det var absolut bättre när han var tränare!