Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Båda klubbarna var med i bilden"

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Simon Thern är klar för IFK Norrköping och treårskontraktet kommer att presenteras vid IFK:s presskonferens klockan 16 på måndagseftermiddagen.

Thern avslöjar nyheten för Kvällsposten i en exklusiv intervju när han sitter i flyttbilen från Holland till Sverige.

Hollandsproffset och förre MFF- och HIF-stjärnan bekräftar också att både Malmö och Göteborg funnits med i bilden när han skulle välja klubbadress för hemflytten.

Simon Thern, 25, och hans SC Heerenveen har inte gjort någon hemlighet av att deras samarbete skulle avslutas.

Efter en period där Thern inte fick spela i Holland lånades han ut till AIK i höstas, det var tränaren Rikard Norlings beslut att förstärka med den hemvändande svenske mittfältaren - de kände varann från samarbetet i MFF - för att sen inte låta honom spela fullt ut.

Simon Thern återvände till Heerenveen för att göra upp med sin arbetsgivare där och är från och med i dag IFK Norrköpings spelare. 

– Allt känns bra, säger Thern, som redan i kväll sover i ny lägenhet i Norrköping tillsammans med flickvännen Wendela och hunden Bosse.

– Spännande, jag tror att Norrköping passar mig både som förening och stad. Jag får mera lugn och ro här, det känns bra, säger Simon Thern.

Blir lagkamrat med Jordan Larsson

Som son till Jonas, MFF-guldspelare och VM-kapten 1994, har han erfarenhet av ljusblå kopplingar till en kändisfamilj, på gott och ont.

Jämförbart med Henke Larssons son Jordans situation i HIF.

Därför är det extra intressant att både Jordan och Simon representerar Norrköping 2018.

– Kul, vi känner varann så klart och vi träffades redan när vi var små knattar, säger Simon Thern, som utvecklar sina tankar om nya IFK-äventyret.

– Jag ska göra allt för att etablera mig i toppen och bli en av allsvenskans bästa mittfältare, känner att klubben satsar på mig. Jag har haft många givande samtal med tränaren Jens Gustafsson, som tänker mig som en mittfältare som har driv och kan göra en gubbe. De har redan två mera kontrollerande mittfältare.

– Jag hade olika alternativ, men rollen som skissas för mig i Norrköping passar mig bäst. Jag uppskattar IFK:s offensiva fotboll med bra fart på grejorna, säger Thern.

– IFK Norrköping visade sin spets när de vann SM-guldet 2015 och har under flera år på senare tid visat att de spelar en bra fotboll plus att de utveckla spelare, många har kunnat gå vidare efter sin utveckling i IFK.

Thern bekräftar kontakt med MFF och Blåvitt

Simon Thern medger att han tidigare tappade en uppåtgående kurva när han var skadad i ett och ett halvt år.

– Men jag är tillbaka och i en sådan ålder att jag kan fortsätta utvecklas.

Siktar du på ytterligare proffsspel i Europa?

– Nu gäller det först och främst att etablera sig i allsvenskan och göra ett bra jobb för Norrköping, men det ju konstigt om jag inte som 25-åring har kvar mina drömmar om att kunna gå ut någon gång igen, säger Thern.

Hur allvarligt var det med kontakterna med Malmö FF (igen) och IFK Göteborg?

– Båda klubbarna var med i bilden, men efter diskussioner och tankar känns det nu helt rätt med Norrköping. MFF-sportchefen Daniel Andersson var positiv i våra samtal och Göteborgs nye tränare Poya Asbaghi kändes spännande när vi träffades, säger Simon Thern.