Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avgörande faktorn bakom mörkandet

Så spelas allsvenskan i fotboll 2020
Behrang Safari med axeln ur led, eller med en ”överkroppsskada”.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Kolbeinn Sigthorsson har en ”underkroppsskada”Foto: BILDBYRÅN
André Calisir med en ”underkroppsskada” förra säsongen.Foto: BILDBYRÅN

Malmö FF kommer att bli mycket mer restriktiva i sin kommunikation om spelarskador.

Anledningarna är flera.

Förutom spelarnas integritet och rent fotbollstaktiska skäl kan Kvällsposten avslöja att försäkringsfrågor spelat en avgörande roll i den nya policyn.

– Det stämmer, säger MFF:s sportchef Daniel Andersson.

AIK var först ut i svensk fotboll att börja hemlighålla vilka skador som spelarna i laget drabbats av.

Samtidigt har Stockholmsklubben inte heller velat kommunicera hur länge en spelare väntas bli borta.

Ett färskt exempel på det är förra årets isländska storvärvning Kolbeinn Sigthorsson som varit ur spel en längre tid. AIK har bara kommunicerat att det rör sig om en ”underkroppsskada”. Förra veckan nämnde dock AIK-tränaren Rikard Norling i ett tv-klipp på klubbens hemsida att allt spel från Sigthorsson i år ses som en ren bonus vilket tyder på att de obekräftade uppgifter som sipprat ut och som pratat om en allvarlig knäskada stämmer.

För ett par veckor sedan meddelade IFK Göteborg att man kommer att kommunicera kring skador på ett sätt snarlikt det som AIK använder sig av och nu kommer Malmö FF med liknande besked.

– Vi kommer att kommunicera mindre precist och det finns flera anledningar till det, säger MFF:s sportchef Daniel Andersson.

Malmö FF kommer precis som AIK och IFK Göteborg att använda sig av begreppen över- och underkroppsskada samt inte prata om hur länge en spelare riskerar att var borta från matcher.

– En av anledningarna handlar helt enkelt om spelarnas integritet och det har varit ett önskemål från många av spelarna under en längre tid att vi ska göra så här, säger Andersson.

Jo Inge Berget skadades i cupen mot Karlskrona. MFF har inte kommunicerat vilken skada det rör sig om.Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN

Finns taktiska skäl till policyändringen i MFF

Spelare som Kvällsposten tidigare pratat om angående mindre öppenhet kring skador har bland annat hänvisat till det faktum att man kan bli mindre attraktiv för andra klubbar om man till exempel skadat sig flera gånger på samma ställe. Även om skadorna hänt för flera säsonger sedan kan det påverka andra klubbars intresse. Andra spelare har hänvisat till att man känner ett obehag kring att ens fysiska status i detalj blir allmängods.

Daniel Andersson sticker inte heller under stol med att det finns rent sportsliga skäl till Malmö FF:s nya policy.

– Det handlar rent taktiskt om vilken information som motståndarna ska kunna få på förhand. Där finns det två synvinklar. Den första är om vi slår fast att någon dragit ena lårets baksida, då vet alla ungefär hur länge den spelaren blir borta. Om man inte släpper det så detaljerat så finns det en liten fördel för oss i ovissheten för motståndaren. Och med all kartläggning som görs i dag kan varje detalj spela roll för helheten, säger Daniel Andersson och fortsätter.

– Den andra synvinkeln, och det här vet jag själv efter alla år som spelare, är om man exempelvis säger att en spelare har en spricka i revbenen. Då får den spelare ofta en tidig smäll mot revbenen i nästa match. Det är ingen beskyllning av andra, men så fungerar elitfotbollen.

Allsvenska spelarna riskerar sämre försäkring

Förutom spelarnas integritet och de taktiska skälen finns det ytterligare en faktor som enligt vad Kvällsposten erfar spelat stor roll i Malmö FF:s beslut.

Det är ekonomiskt och rör spelarnas försäkringar.

Bolagen som försäkrar allsvenska spelare följer noga all rapportering kring spelarna och kan så väl höja kostnaderna som helt undanta vissa skador från en spelares försäkring om denne tidigare drabbats av en sådan skada.

Något som också Daniel Andersson bekräftar.

– Det har kommit förändringar i försäkringarna där vissa skador kan bli undantagna beroende på tidigare historik. Det har blivit mycket snårigare för spelarna, säger Daniel Andersson.

Pavle Vagic leds av planen i Karlskrona. Mittfältaren gjorde comeback efter en från MFF ospecificerad skada i en U21-match på måndagen.Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN

I sitt jobb med att skapa en korrekt bild av varje spelare som bolagen försäkrar använder de sig också av medieuppgifter.

– De sitter noga och letar i medierna, de är grymma på att hitta saker.

Ändringen gäller från i dag

För klubbarna och spelarna finns det flera problem med det.

– Det är inte alltid att allt som rapporteras stämmer med verkligheten, säger Daniel Andersson.

Men det finns även andra parametrar där det kan brista.

– De kom till exempel ett påpekande om att Hugo Andersson skulle ha haft en skada under hans tid i Trelleborg i fjol som skulle påverka bedömningen. Det vara bara det att det spelade två Hugo Andersson i TFF då och den här skadan hade drabbat den andre, säger Daniel Andersson.

Rent konkret kommer Malmö FF från och med i dag bara att kommunicera om en spelare drabbats av en över- eller underkroppsskada eller om han är sjuk.

– Ställer ni journalister frågor om hur länge en spelare kan vara borta kommer vi inte att gå in på tider. Sedan kommer vi inte att dra det in absurdum. Det måste finnas lite sunt förnuft. Om det står klart att en spelare exempelvis missar en hel säsong så förtjänar supportrarna att känna till att han blir borta ett tag, säger Daniel Andersson.

Disco & Noa: "Sjukaste affären i allsvenskans historia"

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.