Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Att vi ska gå upp är ett självklart mål”

Viktor Lundberg i samband med sin tävlingsdebut med Helsingborg.
Foto: SEBASTIAN LAMOTTE / BILDBYRÅN
Viktor Lundberg under en träning med HIF.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Inför träningsmatchen mot IFK Göteborg den 13 februari blev debutanten Viktor Lundberg intervjuad.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Tävlingsdebuten i Helsingborg blev en besvikelse, med poängtapp mot division 2-motstånd. 

Men Viktor Lundberg fortsätter blicka framåt och uppåt. Gärna mot allsvenskan.

– Det självklara målet är att vi ska gå upp, säger nyförvärvet.

Helsingborg hade kanske önskat en något bättre start på årets upplaga av svenska cupen. Skåningarna ställdes mot division 2-klubben IK Gauthiod från Grästorp – men fick bara med sig oavgjort, 1-1, från bataljen.

På lördag fortsätter cupäventyret för Helsingborg, som tar sig an Dalkurd i gruppspelets andra omgång. 

– Vi behöver fortsätta utvecklas hela tiden. Vi hade otroligt många chanser sist om man ser över 90 minuter, det gäller bara att vara noggrann i sista tredjedelen. Om vi börjar få i gång målproduktionen kan det se riktigt bra ut, säger Viktor Lundberg.

Viktor Lundberg kommer från Solna, tog sina första fotbollssteg i AIK och har de senaste tre åren spelat allsvensk fotboll i Göteborg, där han tillhört BK Häcken.

Allt som allt har han gjort 160 allsvenska matcher sedan debuten 2009.

– Det känns bra att vara i Helsingborg nu. Klubben har varit fantastisk på alla sätt och vis och mottagit mig på ett jättebra sätt. Det är bra grabbar i laget, tränarna är bra och det känns verkligen spännande, säger Lundberg.

– Vi får se var detta år bär oss nu.

Det låter som det är en bra känsla i laget? 

– Ja, det är väldigt bra. Sedan jag kom hit har det känts positivt, det är ett bra gäng med bra go. Det finns en positiv attityd, det ska bli kul att komma i gång snart.

”Det blir pass på den”

Förutom allsvensk fotboll har Viktor Lundberg även spenderat fyra säsonger i Danmark, där han tillhörde Randers. Innan det blev hemkomst till Sverige igen 2018 passade han även på att ta en avstickare till den iberiska halvön för att representera CS Marítimo, som kommer från den portugisiska turistpärlan Funchal.

Sist Viktor Lundberg spelade i superettan var 2009, när han var utlånad till dåvarande Väsby United (som numera heter AFC Eskilstuna). 

– Ja, det är ett tag sedan jag var i superettan sist, säger han.

Kan du peka ut någon skillnad mellan att spela i allsvenskan och superettan? 

– Oj, det blir nog pass på den. Det är så länge sedan jag spelade i superettan sist, men jag har hört att det är en tuff liga och att det är väldigt jämt mellan lagen. I allsvenskan finns det olika topptippade lag och de som är på den undre halvan. Men det är bara vad jag hört. Du får ringa mig efter säsongen och fråga igen vad det är för skillnad!

Viktor Lundberg säsongen 2012, när han fortfarande tillhörde AIK.
Foto: MICHAEL BERGGREN / MICHAEL BERGGREN EXPRESSEN

Nu får väl BK Häcken ses som ett topplag i allsvenskan numera. Men det kommer kanske falla ett ännu tyngre favorittryck på HIF 2021 än vad det gjorde på Häcken 2020?

– Ja, men det är svårt att säga. Häcken har alla förutsättningar att komma så högt som möjligt, HIF likaså. Nu åkte HIF ut förra året och då gäller bara det att ge allt man kan och göra det bästa av det.

Målet: Att gå upp till allsvenskan

– Superettan är ju en svår liga och det gäller att vara på tå för att nå vårt mål att gå upp igen. Men det är svårt att säga, jag har precis kommit hit och lär mig fortfarande allt runtomkring. Jag har bara fått positiva vibbar, det känns som att vi alla hjälps åt som en helhet, från hela staden till föreningen, för att gå upp igen, fortsätter Viktor Lundberg.

Vad lockade med HIF?

– Hela grejen. Det är en fin förening och ett stort lag. Allt runtomkring föll på plats och med tanke på förutsättningarna inför detta år kändes HIF rätt och spännande. Det ska bli kul att försöka hjälp klubben upp igen.

Var det aktuellt för dig att stanna i BK Häcken? 

– Nej, mitt kontrakt gick ut med Häcken så det var tydligt från båda håll att vi var klara med varandra. Jag ville prova något nytt och se något annat.

Viktor Lundbergs kontrakt med Helsingborg är skrivet över säsongen 2023. 

Coronapandemin innebär så klart att mycket är oklart just nu – men en sak är säker.

Innan kontraktstiden är över ska HIF vara en allsvensk förening igen.

– Ja, absolut. Det är den självklara målsättningen, säger Viktor Lundberg.