Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Att vara bäst i Sverige räckte inte för Håkan”

Håkan Jeppsson begravs i S:t Pauli Kyrka på lördagen. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Zlatan Ibrahimovic med Håkan Jeppsson på Stadion sommaren 2011.
Håkan Jeppsson med sin Champions League-tränare Åge Hareide. Foto: BILDBYRÅN
Vid Malmö FF:s bragdmatch i Istanbul hyllades Håkan Jeppsson på Besiktas hemmaarena Vodafone Park. Foto: BILDBYRÅN
På MFF:s årsmöte 2010 då Bengt Madsen lämnade över ordförandeklubban till Håkan Jeppsson. Foto: ULF RYD

I dag förs Håkan Jeppsson till sin sista vila.

Det här är berättelsen om ordföranden som på nio år ledde Malmö FF till fem SM-guld och fyra gruppspel i Europa.

En man som gjorde Malmö FF bättre och mäktigare än någonsin, men som var långt ifrån klar med sina planer för Sveriges mest framgångsrika fotbollsförening.

– Man kunde ju slagit sig till ro, slagit sig för bröstet och sagt ”Ah, vad fan. Vi är bäst i Sverige, nu ser vi till att hålla det.” Men det räckte inte för Håkan, säger den tidigare MFF-ordföranden Bengt Madsen.

På lördagseftermiddagen begravs Håkan Jeppsson i S:t Pauli Kyrka på Kungsgatans allé i centrala Malmö.

Jeppsson var son till en postkassörska och en optiker och växte upp på Borgmästargården just bredvid Stadion i Malmö under 60- och 70-tal.

Det fysiska avståndet till Malmö FF:s prestigefyllda styrelserum var 300 meter kort, men för ett barn av Borgmästargården kunde det lika gärna ha legat i rymden.

Innan Håkan Jeppsson fyllt tio år tog han gångvägen västerut från sitt föräldrahem för att prova på att spela bordtennis i närmaste idrottshall.

Den sporten, och en man som Håkan mötte där, skulle ändra hans liv för alltid.

– Vi är mellan 50 och 51 år tillbaks i tiden. Då tränade jag Håkan och Per Ågren och Kent Christensson i Pallas pingisskola på Baltiska Hallen, säger Bengt Madsen, ordförande i Malmö FF mellan 1999 och 2010 och i dag hedersordförande i föreningen.

– Det är helt otroligt, de här tre killarna. Håkan var ju duktig i fotboll och spelade i MFF också liksom Per Ågren. Sedan satsade Per på fotbollen och kom in i A-laget och Håkan satsade på pingisen och blev Europamästare för lag och är den enda svensk som har pluskvot på J-O Waldner. Kent Christensson blev Europamästare för pojkar.

Tog vägen via näringslivet till MFF:s styrelse

Vid sidan av bordtennisen var Bengt Madsen framgångsrik inom näringslivet och vänskapen med Håkan Jeppsson blev livslång.

– När Håkan utbildade sig och utvecklades såg jag till att han fick praktiktjänster på ett par av de företagen där jag var vd. När jag blev ombedd att starta Malmö FF:s pingisverksamhet tog jag med mig Håkan in i styrelsen.

När Madsen avgick som ordförande för bordtennissektionen tog Håkan Jeppsson över och 2004 flyttade Jeppsson med in i fotbollens styrelse.

 Men Madsens plan tog inte slut där.

– Jag såg hela tiden framför mig Håkan, för vi umgicks ju hela tiden både på den idrottsliga sidan och näringslivssidan och dessutom rent privat, som en lämplig efterträdare och det kämpade jag för när jag lämnade ordförandeposten. Det är bara att konstatera att där har han gjort lika mycket succé som på näringslivssidan.

– Håkan lyfte hela Malmö FF till en ny nivå med sitt sätt att driva föreningen, sitt sätt att engagera sig och den här vinnarinställningen han har präglar alla andra runtomkring.

Håkan Jeppsson som pingisspelare för MFF tillsammans med klubbkamraten och fotbollsspelaren Anders Palmér inne på Malmö Stadion 1983. Foto: Kvällsposten

****

Den förening som Håkan Jeppsson lämnar efter sig är något helt annat än den han tog över för nio år sedan.

Då hade Malmö FF vunnit ett enda SM-guld på 22 år och tyngdes 2010 av kostnader för den nybyggda Stadion till en förlust om 32,8 miljoner kronor.

Under Jeppssons ordförandeskap vann Malmö FF sedan fem SM-guld och spelade fyra gruppspel i Europa – två i Champions League och två i Europa League.

Ekonomiskt hade MFF vid sitt senaste årsbokslut 457 miljoner kronor i eget kapital och nästan 188 miljoner kronor i likvida medel.

Håkan Jeppsson bakom MFF:s lyft

I dag råder total enighet i och kring Malmö FF om att föreningen inte varit där den är i dag utan Håkan Jeppsson.

Om varför det blivit så säger dagens tillförordnade ordförande Anders Pålsson:

– Då får vi gå tillbaka till 2010. Jag kom in i styrelsen då, samtidigt som Håkan tillträdde som ordförande. Han genomförde en stor förändring av styrelsearbetet i Malmö FF. Vi fick en operativ ledning och styrelsen blev styrelse kan man säga, och fokuserade mer på långsiktiga frågor.

– Håkan hade stor del i den omvandlingen, han hade naturligtvis stort gehör från övriga styrelseledamöter, men Håkan var den drivande i detta att professionalisera styrelsearbetet, säger Pålsson och fortsätter.

– Håkan var en oerhört aktiv person, mycket idéer och stimulerande att arbeta med. Han hade också samma näringslivsbakgrund som jag och tog mycket av idéerna därifrån. Jag tror att många ändå kände sig hemma efter den här förändringen, den var relativt okontroversiell men den genomfördes på ett väldigt bra sätt.

Trots den framgångsrika organisationsförändringen så brottades föreningen i början av Jeppssons ordförandeskap med andra problem.

–  Malmö FF hade en ganska svår tid fram till 2014. Vi hade gjort investeringen i Stadion och den blev påfrestande för oss ekonomiskt. Vi hade, Håkan och jag, ett antal möten med finansieringsinstitut, banker, kommunen… Och det är klart att det var en situation som var pressande för oss då, säger Anders Pålsson.

– Men vi hade förmågan att ta oss ur den med hjälp av europaspelet 2014 och fick naturligtvis en annan, mer behaglig, sits i styrelsen efter det. Jag skulle vilja säga att Håkan utvecklades också under tiden. Hans ledarskap förändrades lite grann och han blev lite mer visionär efter det att vi fick rådrum med ekonomin.

Håkan Jeppsson i mitten och Anders Pålsson längst till höger, vid MFF:s årsmöte 2010 då Pålsson valdes in i styrelsen och Jeppsson till ordförande.

****

Den stora operativa förändringen som Håkan Jeppsson förfinade var den med att under styrelsen ha en dagligt ansvarig vd i föreningen.

Sedan februari 2014 har Niclas Carlnén det uppdraget. När Carlnén anställdes kom han från jobbet som klubbdirektör i FC Rosengård och hade aldrig haft titeln vd förut.

– Styrelsen i Malmö FF, under ledning av Håkan, tog in mig och under hela tiden hade jag och Håkan en nära, daglig kontakt. 

Vad betydde Håkan Jeppsson för dig som ny vd?

– Man måste lära sig Malmö FF. Vad klubben står för, hur den fungerar, vilken den är. Det man ser utifrån och som gör att man tror sig veta... Bara hälften av det är sant. Men det ser man inte förrän man är på insidan och det går inte heller att kommunicera utåt. I att lära mig det var Håkan helt avgörande, säger Niclas Carlnén som berättar att Jeppssons egen erfarenhet som vd också varit viktig att ta del av.

–  Men det var minst lika mycket hur han var som person. Han hade höga krav. Han var omtänksam och förstående. Handledande. Och i diskussioner med Håkan och inför beslut som skulle tas var jag alltid tvungen att ha ett eget svar, en egen uppfattning. 

– Det skulle alltid finnas en klar bild som beslutsunderlag, men Håkan var noga med att inte komma med svaren utan snarare hjälpa organisationen att komma fram till ett svar eller ett beslut.

Niclas Carlnén och Håkan Jepsson när Carlnén presenterades som vd, 11:e februari 2014. Foto: BILDBYRÅN

På frågan om det finns något minne med Håkan Jeppsson som ligger extra nära hjärtat tystnar Niclas Carlnén länge.

– Jag vill inte lyfta fram någon sådan enskild situation. Det är klart att framgångarna sportsligt, att vinna SM-guld och nå Champions League, var stora stunder. Men jag skulle vilja säga att för mig har det handlat om de små detaljerna i vardagen. Den här tillgängligheten, samtal som kunde vara allt från några sekunder för att vi var väluppdaterade och bara behövde stämma av till diskussioner som kunde vara i 20-30 minuter. Och det där fanns hela tiden. För mig är det vad som varit viktigast.

Hur tror du att Håkan Jeppssons arv kommer att leva vidare i Malmö FF?

– Min uppfattning är att han har satt hjulen i rullning på ett sådant sätt som inte går att stoppa. Det finns en väldigt tydlig plan som är utstakad de kommande åren, målsättningar är supertydliga och det finns väldigt få frågetecken. 

– Sedan är det svårt. Jag tror inte att Håkan var riktigt klar. Utan om ett eller två år behöver vi ta nästa steg, och då måste vi hitta den vägen. Och då blir det arvtagarna som får vara med i det, säger Niclas Carlnén.

Inte färdig med sin plan för Malmö FF

Tillförordnade ordföranden Anders Pålsson för ett liknande resonemang.

– Vi hade många stimulerande diskussioner med Håkan som blickade mot horisonten med olika lösningar för Malmö FF på sikt. Och det är klart att han som många andra hade tanken på hur Malmö FF kan etableras som ett mer permanent lag i Europa. Nu har vi varit där några år men det var en dröm för Håkan att vi skulle bli ett större Europalag än vi är i dag.

Ännu större alltså – inte bara ett gruppspelslag lite då och då?

– Att tillhöra Europa varje år tror jag Håkan hade känt som en riktig fjäder i hatten. Med ekonomin i balans och med en bra spelartrupp och organisation så fanns, och finns fortfarande, de förutsättningarna. Så det är något den nya styrelsen, när den tillsätts, får jobba med i den andan som Håkan satte, säger Pålsson.

Bengt Madsen pratar om ett samtal han hade med Håkan Jeppsson dagarna efter Malmö FF:s sista hemmamatch 2018.

– Håkan hade ambitioner att ta ett steg till. Det var det senaste vi pratade om. Nu gäller det att fortsätta i Håkans anda.

– Man ska aldrig jämföra och det vore helt fel att jämföra till exempel med Eric Perssons tid och så vidare. Men. Vi var ett svenskt elitlag, men det är tack vare Håkan Jeppsson vi kommit dit där Malmö FF är i dag, ett par snäpp högre upp på europeisk nivå. Det kommer alltid att stå i historieböckerna och det är han mer än väl värd, säger Bengt Madsen

– Man kunde ju slagit sig till ro, slagit sig för bröstet och sagt ”Ah, vad fan. Vi är bäst i Sverige, nu ser vi till att hålla det.” Men det räckte inte för Håkan.

Mitt i all sorg gläds Bengt Madsen över alla minnen av Håkan Jeppsson och hur hans arbete kommer att leva vidare i föreningen.

– Att se tillbaka och se hur det förde Malmö FF framåt och fortsätter föra Malmö FF framåt. Det är skönt, det känns riktigt riktigt härligt, säger Bengt Madsen.

Håkan Jeppsson blev 57 år.