Åren då Skånederbyn avgjorde guldstrider

Dardan Rexhepi.
Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN
David Accam.
Foto: BJÖRN LINDGREN / TT / TT NYHETSBYRÅN
Magnus Eriksson.
Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Den 15 september 2010. Malmö FF ställdes i seriefinal mot direkta konkurrenten och eviga rivalen Helsingborgs IF, vann med 2-0 och tog så småningom första guldet sedan 2004.

På andra sidan stod Markus Holgersson.

Nu ska han för första gången på nio år ställas mot MFF i ett nytt Skånederby.

– Det kommer bli många gula kort, säger Helsingborgsförsvararen.

Mötet mellan Malmö FF och Helsingborgs IF är inte bara en kamp om vem som kan titulera sig ”Skånelands härskare” – det är också ett möte mellan två rivaler vars verkligheter sett helt annorlunda ut det senaste decenniet.

Derbyt på Stadion 2010. Utsålt sedan veckor tillbaka, en stor nordvästskånsk supporterinvasion och en sällan skådad uppmärksamhet kring matchen. Helsingborg ledde serien och hade gjort så från omgång ett. Alexander Gerndt såg ostoppbar ut i anfallet, på mittfältet fanns namn som May Mahlangu, Ardian Gashi, Mattias Lindström och Marcus Lantz och i försvaret Joel Ekstrand, Christoffer Andersson, Erik Edman och Markus Holgersson. Trots det rådde man inte på ett Malmö FF där junioren Dardan Rexhepi och Wilton Figueiredo svarade för målskyttet. Det blev inte heller bättre av att MFF i omgången efter förlorade mot IFK Göteborg, samtidigt som HIF slog Mjällby hemma. Återtagen serieledning och en tillfällig plump i protokollet, trodde många. 

Matchen mot Kalmar FF i sista omgången gjorde att Lennart Johanssons pokal hamnade sex mil söderut i stället för på Olympia. Men det var egentligen i Malmö serien avgjordes, menar Holgersson.

– Det var en härlig fajt, men tyvärr föll vi på målsnöret. Jag minns att det var upphaussat och det är så man vill ha det. Atmosfären var fantastisk.  

HIF kom tillbaka

Rivaliteten mellan Skånes två största och mest framgångsrika klubbar har historiskt sett varit relativt vänskaplig och hälsosam, då med tanke på att HIF under en lång period inte spelade i landets högsta serie. Det var inte heller helt ovanligt att Malmö-spelare i slutet av sina aktiva karriärer gick till HIF för att kunna lägga mer tid på privatlivet, men samtidigt i någon form fortfarande spela fotboll på hög nivå. Det tydligaste exemplet på detta är MFF:s ikoniske målvakt Janne Möller som valde att flytta till nordvästra Skåne efter nästan ett helt fotbollsliv i Malmö. 

Då låg HIF i dåvarande division två.

Men vatten har runnit under broarna sedan dess. 

Dels kom HIF tillbaka till allsvenskan, dels drevs klubben av en revanschlusta som tände gnistan till en rivalitet hos en ny generation MFF-supportrar, uppväxta med IFK Malmö som en alltmer bleknande antagonist. I början av 2010-talet fick Skånederbyna nytt liv i takt med att båda lagen utmanade om titeln och att publiktillströmningen till allsvenskan ökade. Det första derbyt 2010, i april, slutade med seger för Helsingborg efter mål av Ardian Gashi och Marcus Nilsson. Unikt med matchen var också det faktum att det var första gången i historien som klubbarna möttes när de låg etta respektive två i allsvenskan, samt att det var det 100:e mötet lagen emellan. 

Markus Holgersson ser så här nio år senare fram emot ett derby med fortsatt mycket tufft duellspel och känslor. 

– Jag hoppas på en tät och rolig match. Med många varningar, säger Markus Holgersson och skrattar.

Det förhållandevis jämna styrkeförhållandet lagen emellan höll i sig ett par år, men det definitiva trendbrottet ägde rum i september 2013. Båda lagen var inblandade i racet om topp-tre–placeringarna, men när krutröken lagt sig efter matchen talade siffrorna sitt tydliga språk. 3-0 till MFF efter mål av Erik Friberg, Guillermo Molins och Magnus Eriksson förpassade inte bara Helsingborg bort från den absoluta guldstriden; det blev också den ultimata brytningen mellan klubbarnas senaste perioder. De himmelsblå blev inte bara mästare det året; man har dessutom ytterligare fyra guld under de senaste sex åren. Dessutom två gruppspel i Champions League och ett i Europa League, där till slut Chelsea blev för svåra så sent som i februari. 

Ny verklighet för Helsingborg

För ”di Röe” har rubrikerna de senaste åren handlat om ekonomiska svårigheter, minskat publikintresse, ett kontroversiellt arenabygge och spelarförsäljningar som fått klubben att gå back ekonomiskt. Trots det har man lagt stor fokus, kraft och energi att återetablera sig som allsvensk klubb efter degraderingen 2016. Andreas Granqvist, landslagskapten och HIF-ikon, valde exempelvis bort stora pengar i Ryssland för att komma hem och hjälpa sin klubb tillbaka till finrummet. Rasmus Jönsson är också hemvändare, Markus Holgersson ytterligare en. Samtidigt som klubbens målsättning externt är och har varit att stanna kvar i allsvenskan för att återuppbygga klubbens status och kvalitet på längre sikt, finns självbilden från början av 2010-talet, där man både utmanade om och vann titlar, kvar hos många HIF-supportrar. 

– Nu kommer vi underifrån som underdogs, men vi hoppas att på sikt återigen kunna bli den där maktfaktorn vi en gång var. Med en ny arena och vår publik så kan vi börja bra redan på söndag, säger Markus Holgersson.

Så det första Skånederbyt på 2,5 år är inte bara en kamp mellan David och Goliat. 

Det är också fortsättningen på ett hittills 148 matcher långt slag om vem som kan krönas till Skånelands härskare. 


De satte färg på de heta derbyna i början av 10-talet - Så gick det sen för några av de största profilerna


Malmö FF

Namn: Dardan Rexhepi

Ålder: 27

Position: Anfallare

Gör i dag: Fick Lasse Granqvist att gå upp i falsett när han satte 1-0 i det största Skånederbyt i modern tid september 2010, men fick aldrig spelet att riktigt stämma i MFF. Lämnade klubben för Brommapojkarna 2014 och har sedan dess spelat i Häcken, Gais och numera Norrby. Utbildade sig på Göteborgs universitet och sommarjobbade som kommundirektör i Kungsbacka så sent som i somras.


Namn: Guillermo Molins

Ålder: 30

Position: Anfallare

Gör i dag: Tillbaka i MFF för andra gången efter spel i Beijing Renhe och Panathinaikos. Också han publikfavorit som hittills stått för tre mål i årets allsvenska. Målskytt mot HIF i höstderbyt 2013 och en som verkligen vet vad det innebär att spela ett Skånederby. 


Namn: Wilton Figueiredo

Ålder: 37

Position: Mittfältare, anfallare

Gör i dag: Representerade både AIK och Gais i Sverige innan återkomsten till allsvenskan 2009. Då blev det Malmö FF och 19 mål på 97 matcher – bland dem två mot HIF i derbyna 2010 och 2012. Numera fotbollsagent.


Namn: Magnus Eriksson

Ålder: 29

Position: Mittfältare

Gör i dag: Lämnade MFF för Kina efter succéåret 2014, numera starkast kopplad till Djurgården där han spelade mellan 2016 och 2017. Gjorde väldigt ofta bra insatser i derbyna, den bästa troligtvis hösten 2013 där han i princip låg bakom allt och avslutade matchen med att skicka in ett kanonskott i krysset. Lever i dag livet i amerikanska San José och spelar för stadens MLS-lag Earthquakes. 


Namn: Pontus Jansson

Ålder: 28

Position: Back

Gör i dag: MFF-supportrarnas förlängda arm och representant i laget under sin tid i klubben. Ingen notorisk målskytt, men spelade alltid med hjärtat utanför tröjan i MFF. Har tagit det med sig till både Torino och Leeds där han blivit en supporterfavorit. Landslagsback.Helsingborgs IF

Namn: David Accam

Ålder: 28

Position: Mittfältare, anfallare

Gör i dag: En av HIF:s absolut bästa spelare under de senaste åren. Kom till klubben på lån från Östersunds FK 2012, men köptes loss för två miljoner kronor (den högsta summan utbetald som övergångssumma för en division ett-klubb) och resten är, som det heter, historia. Ett konstant hot för motståndarnas backlinje med sina fötter och sin snabbhet. Hade nästan målgaranti mot MFF, oavsett om det var i serie- eller cupspel. Lämnade HIF för MLS och Chicago Fire i december 2014. Spelar numera i Columbus Crew, men ansluter till Nashville SC efter årsskiftet. 


Namn: Ardian Gashi

Ålder: 37

Position: Mittfältare

Gör i dag: En av allsvenskans absolut hårdaste mittfältare när det begav sig. Utgjorde tillsammans med May Mahlangu seriens tveklöst bästa mittfältspar 2011, något som också ledde till att klubben vann både allsvenskan och cupen den säsongen. HIF-ikon för sin kompromisslösa inställning och sitt hårda spel. Flyttade tillbaka till Norge efter HIF-tiden och landslagsdebuterade för Kosovo 2014.


Namn: Mattias Lindström

Ålder: 39

Position: Mittfältare

Gör i dag: Ödåkras store son flyttade till Helsingborg som tioåring och gjorde sammanlagt 163 matcher för klubben. Tuff och fysisk som spelare, men inte helt oäven med bollen. Känd för att vara vältalig både på och utanför planen – något som han tog med sig även efter karriären på elitnivå. Är i dag en av programlederna för podcasten ”Ljugarbänken”, tränare för division ett-laget Eskilsminne IF och spelare för moderklubben Ödåkra IF i division fyra. 


Namn: Erik Sundin

Ålder: 40

Position: Anfallare

Gör i dag: Det stockholmska yrvädret anlände till Helsingborg inför säsongen 2009 och kom under sina tre år i nordvästra Skåne att stå för 31 mål på 137 matcher. Livsfarlig för motståndarbackar att hantera. Arbetade efter karriären som key account manager för Hammarby IF:s säljavdelning, innan han anställdes som affärsområdeschef för SkiStar i mars i år.


Namn: Alexander Gerndt

Ålder: 32

Position: Anfallare

Gör i dag: Målskytt av rang i HIF, något som ledde till landslagsdebut i november 2010. Stängdes dock av från landslagsspel ett år senare i samband med en misshandelsdom; något som sedan hävdes. Flyttade från Sverige till Holland och spel i Utrecht, innan flyttlasset gick till Schweiz och Young Boys. Spelar sedan sommaren 2017 för FC Lugano där det blivit 40 poäng på 76 matcher.