Oscar Lewicki bar regnbågsbindeln mot Kalmar FF. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅNOscar Lewicki bar regnbågsbindeln mot Kalmar FF. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Oscar Lewicki bar regnbågsbindeln mot Kalmar FF. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Oscar Lewicki firar Erdal Rakips mål. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅNOscar Lewicki firar Erdal Rakips mål. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Oscar Lewicki firar Erdal Rakips mål. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

"Är inget politiskt ställningstagande"

Publicerad

Oscar Lewicki var Malmö FF:s lagkapten mot Kalmar FF.

Men han fick inte ta över avstängde Markus Rosenbergs bindel – i stället drog han ett band med regnbågens färger runt sin arm.

– Det här var en liten grej men det kan förhoppningsvis betyda saker för en hel del människor, säger Lewicki.

Flera lagkaptener, inom flera olika sporter, har tidigare spelat med regnbågsfärgade bindlar.

På fredagskvällen anslöt sig Oscar Lewicki till den skaran.

”Malmö FF hyllar principen om allas lika värde. Ikväll visar vi det genom att låta lagkaptenens armbindel bära regnbågsflaggans färger”, skrev föreningen på sitt Twitterkonto inför matchen.

https://twitter.com/Malmo_FF/status/896052476297723904

Oscar Lewicki bar den med stolthet.

– Jag fick reda på det dagen innan match att jag skulle få ha den och att den skulle vara regnbågsfärgad för att visa vårt deltagande i Pride.

– Det är kul. Nu vann vi med 6-0 så då tycker jag nästan att vi skulle kunna fortsätta.

Är jämställdhetsfrågor viktiga för dig?

– Ja, det är klart. Det är en självklarhet för mig att man ska acceptera varandras olikheter. Någonstans så vill alla personer här i världen få kärlek och bli respekterade. För mig, så som jag är uppväxt, så är det här självklara saker, att man ska respektera allas olika sätt och se vad man kan lära av varandra. Jag tror att det kan främja vårt samhälle om vi blir ännu bättre på det.

Lewicki: "MFF är ett föredöme"

Hur viktigt tror du det är att ni, som förebilder, lyfter upp sådana frågor?

– Jag tror det är väldigt viktigt att visa sig som en bra förebild när man är en offentlig person. Det här var en liten grej men det kan betyda saker för en hel del människor, förhoppningsvis. Det är en väldigt rolig sak att kunna få vara med och bidra och deltaga.

Samtidigt finns det de som påstår att fotboll och politik inte ska blandas samman, och att en regnbågsfärgad bindel är politik?

– Jag tycker inte att fotbollen inte ska kunna få ha politiska ställningstaganden. Det är klart att man ska kunna ha det i alla frågor egentligen. Jag tycker att Malmö är oerhört bra på det här. Man jobbar mycket med "MFF i samhället" och sådana saker. MFF är ett föredöme för alla klubbar, tycker jag.

– Men för mig är det här inget politiskt ställningstagande. Det här handlar om acceptans för alla människor och respekt för alla människor. Det handlar om att visa medmänsklighet. För mig är det en självklarhet.

Relaterade ämnen
Johan Dolck Wall
Johan Dolck Wall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag