”Är en klubb som hör hemma i allsvenskan”

Alexander Farnerud.
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
Alexander Farnerud.
Foto: BILDBYRÅN
Alexander Farnerud.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Rasmus Jönsson och Andreas Granqvist väntas vara två av HIF:s ledande spelare.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

I Häcken var han en offensiv kraft att räkna med, en som skulle göra mål och assist.

I årets allsvenska kommer en helt annan Alexander Farnerud visas upp.

– Det är inget nytt för mig, det handlar bara om att komma in i det igen, säger Helsingborgs IF:s mittfältare om sin nya roll.

Han presenterades redan i oktober men det var länge oklart om, och i vilket skick, Helsingborgs IF:s nyförvärv skulle kunna visa upp sig under inledningen av allsvenskan. Skadeproblem har stört Alexander Farnerud men under försäsongen har han bara blivit starkare och starkare.

– Jag vill vara en startspelare redan nu, så känns det. Men sen är det givetvis upp till tränaren att bestämma om han vill ta ut mig eller inte ta ut mig. Men jag är redo för spel, säger Farnerud.

Farnerud med ny roll i HIF

Samtidigt är han medveten om att han förmodligen inte kan rada upp 90-minutersmatch efter 90-minutersmatch de närmsta veckorna.

– Man får så klart vara lite försiktig. Vi har några i laget som är lite äldre och några som inte har spelat så mycket den senaste tiden. För oss gäller det att balansera med träning och träningsmatcherna, det har vi gjort. Jag har fått en 90-minutersmatch men det finns fortfarande lite att ta av. Mitt matchtempo är inte riktigt där det ska vara.

När Alexander Farnerud spelat har det varit i en nygammal roll. I HIF ses han inte främst som offensiv mittfältare eller anfallare, som han spelade i Häcken.

Nu ska han i stället vara en av de två mer tillbakadragna innermittfältarna i ett 4-2-3-1-system.

– Den rollen passar mig bra. Jag har spelat något liknande i Young Boys i Schweiz och i Torino var det 50/50 mellan defensivt och offensivt. Men visst, det blir en lite annorlunda roll. Jag vill säga att det är mer centralt defensivt än centralt offensivt. Det blir kanske inte speciellt många offensiva löpningar och dribblingar, man kommer inte i de situationerna.

Många veteraner i HIF

Alexander Farnerud är inte ensam i HIF om att behöva ta hand om kroppen lite extra. Även Wanderson har en bit kvar till fysisk toppform. Och Andreas Granqvist är sliten efter två landskamper den senaste veckan.

Farnerud är ändå övertygad om att rutinen gör mer nytta än vad de mer svårtränade kropparna gör skada.

– Många lag har värvat starkt och allsvenskan ser tuff ut, absolut. Men vi har många erfarna spelare som varit med om det här. Vi är inte ett ungt och orutinerat lag som kommer upp och inte har varit i den här situationen. Vi vet vad det handlar om och det tror jag är viktigt.

”HIF hör hemma i allsvenskan”

Det har varit mycket negativt kring HIF de senaste åren. Hur resonerade du när du valde at skriva på för klubben?

– HIF är en bra klubb. Skriverierna och den negativa bilden som spridits kring HIF grundar sig i saker som har hänt tidigare. Det tycker jag är synd för Helsingborg är en fotbollsstad. Det finns en fantastisk arena och ett stort intresse. Det är klart att det har varit tungt, alla lag som åker ur en högstaliga har det tungt på sitt sätt. Men jag tycker att man har vänt det här nu. Jag tycker att ledarstaben har gjort ett bra jobb och fått alla att dra åt samma håll. 

Kommer du, innan du lägger skorna på hyllan, få vara med om att göra HIF till ett allsvenskt topplag igen?

– Jag hoppas det. Jag kan inte sätta några mål på det sättet. Men jag vill vara med om det här i några år och göra det bästa för klubben. HIF är en klubb som hör hemma i allsvenskan.